A fő ellenség...

 2007.08.22. 19:11

Mondják a nagy liberális gondolkodók: az ember szabad. Az embernek szabadnak kell lennie. Szabadságjogokról beszélnek. De felmerül a kérdés, miközben érzem azt a hatalmas szabadságot, bent ülve a szobában: hogy lehet az ember szabad? Mi a szabadság? Hogyan lehetünk úgy szabadok, ha gondolataink nem is szabadok?

Igen, a gondolataink nem szabadok. Nem szabadok, mert eszmék befolyásolják őket. A liberális humbuk befuccsolt. Liberalizmust követők beszélnek olyan szabadságról, amiből nekik is kevés jutott. De nem adják fel, tovább küzdenek a szabadságért. Kár, hogy nem tűnik fel nekik, hogy maguk sem szabadok. Hadd csinálják...

Az eszmék ronda dolgok. Ideológia-követővé teszik az embert. Köznapi szóval élve birkává. Olyan megkopaszított birkává, aminek esélye sincs többé visszatérni a zöld, napfényes rétre legelni. Sorsa megpecsételődött, vágóhíd a végzete.
Birkák vagyunk mi emberek is. Birkává lettünk az eszmék sokaságában. Szocialista birka, konzervatív birka, liberális birka. A három fő birkafaj. Evolúciós oldalágként kommunista és náci birka. Ők a kihalófélben lévő birkafajok. Latin névvel nem illetjük őket, felesleges, magyar nevét is nehezen értjük.

Mert ki a liberális? Ki a konzervatív? Ki a szocialista vagy éppen szociáldemokrata? A birka azért birka (és nem ember!), mert nem tud gondolkodni. Elfelejtette, pedig emberi mivoltja még talán ott rejti a fejlődés csíráját. Nem gondolkodik, csak követi a nyájat, a pásztort. Egy nyáj mind, habár különböző. Paradox helyzet. Egy faj, mégis mások. Miért jutottunk idáig? Liberális birka - szocialista birka - konzervatív birka. Jobbos és balos birka. Természetes szelekció elmélete alapján az egyik birkafaj fennmarad. Amelyik az erősebb. Miért kell elvesznie milliónyi birkának? Mert el fog veszni...Ez a sorsa...
Új faj van születőben. Nem lehet besorolni. Neoliberálisnak hívják. Ki is a neoliberális ember (avagy birka)? Neoliberális értelmiség - így hívják magukat. Név nélküliek, de értelmiségiek. Kik ők? Miért rejtőzködnek?

A neoliberális egy kártékony, élősködő faj. Beássa magát a közösségbe (a birkanyájba). És szólamokat intéz. Szólamokat, amelyek a birkákat a vágóhídra küldi. Olyan birkákká válnak a már emberből birkává vált élőlények, amelyek már a gondolkodás reményének magját is elvesztik.

És akkor következik be az evolúciós káosz. Ha nem lesz olyan birka, aki emberivé váljon, gondolkodni tudjon, elvesztünk. A neoliberális lesz a pásztor. A neoliberális fogja vezetni a nyájat.

A neoliberális szerint egy birkagazdaság beáll majd a számára optimális szintre. Szerinte mindent megold a birkapiac. És azt sem bánja, ha emiatt jó pár birkának meg kell halnia. Beáll a birkatársadalom is ezen az elven egy optimális szintre. Ahol minden birkának jut majd fű meg víz. Mert ennyi elég lesz egy birkának. Új szólam a fülemben - találó: Csak a mindennapi fű meglegyen. Ezt adja meg majd a liberális. És emiatt egymást majd kitüntetik...

Ha nem lesz olyan birka, aki vezesse saját nyáját, akkor végünk. De ha mégis lesz egy gondolkodni képes birka, aki felveszi a harcot a neoliberális pásztorhamisítvánnyal, akkor megvan az esély, hogy újra emberek legyünk.

Mindannyian birkák vagyunk, de gondolkodni tudó birkák. Fejlődőképes birkák. Akik emberré lehetnek...Ha akarnak, tudnak!

Kezdjünk el gondolkodni!

Címkék: gondolat szabadság birka neoliberalizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr90247299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.