Olyan tipikus...

 2007.09.03. 04:03

Megtörve a szünetet, bejegyzés készül. Két oka van ennek: egyrészt, mert a toll, amivel írtam, üressé lett (éjszaka necces tollat keresni, amikor alszik a család), és ezáltal a tanulás (gyakorlás) lehetősége semmissé vált, másrészt pedig egy hír, ami a bejegyzés kategóriájához, azaz a BKV-hoz kapcsolódik:

! ! ! Megállapodtak ! ! !

Bizony. Olyan magyarosan. Mint mindig. Az utolsó pillanatban megszületett a megállapodás a bérfejlesztésről a BKV managementje(!) és a szakszervezetek között. Mindenki már arra számított, úgy készült, hogy szeptember 4-én káosz lesz a magyar fővárosban. És mit ad Isten, mégsem...

Azért olyan tipikusan magyaros ez a sztori, mert mindig így történik. Adva vagyon egy szakszervezet, adva vagyon egy szituáció, ami miatt sztrájkra buzdít a szakszervezet vezetősége, és adva vagyon egy tárgyalópartner, aki meg akarja akadályozni azt, hogy sztrájk legyen, természetesen a sorban első szereplő követeléseinek függvényében. Ez mind rendben is van eddig, elvégre van egy sztrájktörvényünk (1989. évi VII. törvény).  És hogy mitől igazán speciális nálunk a sztrájk, mint olyan? Olvasson tovább...

Ha figyelemmel kísérjük az elmúlt évek sztrájkbejelentéseit, mindannyiszor a formula a következő volt: követelések megfogalmazása a szakszervezetek részéről, amire általában először nem reagál semmit a címzett. Majd ezután jön a bejelentés: ha nem teljesítitek a követeléseinket, akkor bizony sztrájkolni fogunk. Na erre mindig felkapja a címzett a fejét, mert neki sem érdeke, hogy rossz szögben látszódjon kívülre. Ekkor beindulnak a tárgyalások, a híradók nézői tűkön ülnek, hogy mi lesz, mással sem tudnak törődni, csak azzal, hogy most lesz-e sztrájk avagy mégsem. És a formula vége pedig az, hogy a sztrájk előkészítésének napja előtt mindig megszületik az a várva várt megállapodás.

Hála Hagyó Miklósnak. Mert ugye a főpolgármester-helyettes úrnak meg kellett jelennie az utolsó pillanatban. Vajon miért  jelenik meg ez az ember a BKV és egy szakszervezet tárgyalásán, leszámítva azt a tényt, hogy a BKV állami és egyben fővárosi tulajdon? Ennyi erővel megjelenhetett volna Kóka János is, mert ugyebár ő közlekedési miniszter is.

Megszületett hát a megoldás, szeptember 4-én minden mehet a normális, megszokott ütemben. Csak tudnám, hogy Nemes Gábor szakszervezeti alelnök úr mennyivel gazdagodott a tárgyalások vezetőjeként. Mert megvan a gyanúm, hogy a szakszervezeti elnökség szép pénzeket kapott a menedzsmenttől, illetve Hagyó Miklóstól is, csak azért, hogy még véletlenül se legyen sztrájk.

Mindenesetre a dolgozók az Index hírei szerint megkapják az eleve beígért 15.000 Ft/fő/hónapos alapbérfejlesztést, és ezen felül október 1-től plusz 5600 Ft/fő/hó bérfejlesztésben részesülnek, ami január 1-től 7100 Ft/fő/hó-ra fog emelkedni. Kezdjen el mindenki örülni, és nyugodtan száljon fel majd mindenki, aki aznap Pesten jár (többek között én is), a maga kis járatára, és használja ki az alkalmat, hogy nincs sztrájk.

És innentől kezdve nincs értelme a sztrájktörvénynek, remélem a fene nagy demokráciánk szerves részeként Gyurcsány Feriék azt is eltörlik. Jogászhallgatók majd örülnek, kevesebbet kell megtanulni. Mi meg most örüljünk, nem lesz Budapesten káosz...

Utóirat szakszervezeti tagoknak: ha a vezetőkre hallgattok, ne csodálkozzatok, ha benne vagytok... Abban ott, de jó mélyen... Lehet gondolkodni!

Címkék: bkv sztrájk

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr67247384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.