Precizitás magyar módra...

 2007.09.04. 12:38

Beomlott. Mai egyik vezető hír a következő:

"A fúrópajzs megérkezését előkészítő bányamunkák során sérült meg a vízvezeték kedd hajnalban az Etele út és a Tétényi út találkozásánál lévő metróépítkezést. A munkások egy kürtőt alakítottak volna ki, amikor egy kisebb földomlás keletkezett, amelyet nem tudtak megállítani. Ennek következtében eltört egy vízcső és egy 60 milliméter átmérőjű gázvezeték is. A gázszivárgást sikerült megszüntetni. A károk helyreállítása mintegy négy napot vesz igénybe. Demszky Gábor szerint nem szokatlan egy ilyen földomlás." (Forrás: Magyar Nemzet Online, http://www.mno.hu/index.mno?cikk=428286&rvt=2)

Várható volt, hogy valami nem fog rendben menni, mert miért is menne, a 4-es metró kapcsán megszokhattuk volna már ezt. Valóban, nem szokatlan egy metróépítésnél itt-ott beomlás, jobb esetben nem dől rá a munkásokra egy tízemeletes panelház. De itt, ami történt, pettyet sem áll messze a nevetségestől. Mert menjünk csak tovább a hírben:

"Horváth Éva, a DBR Metró Projekt Igazgatóságának sajtószóvivője azt is elmondta, hogy az állomáshoz épített szellőzőakna részlegesen beomlott. Kitért arra is, hogy a gáz- és a vízvezeték, amelyek megsérültek, nem voltak feltüntetve a helyrajzi térképen, valószínűleg ezért következett be a baleset."

Kérdem én: hogy a fenébe lehet úgy elkezdeni egy metró építését, hogy egy helyrajzi térképen nem tüntetnek fel két vezetéket? Vagy lehet, hogy fel volt tüntetve, de gondolták, majd elfér alatta a pajzs, semmi gond nem lesz ott. Hát lett. Ez is olyan tipikus. Ilyen aprócska beruházásnál, mint a metró (mert ugye ez egy kis volumenű dolog, hogyne...), nem számít egy-két vezeték. A víz kevésbé legalábbis, mint a gáz, mert a víz nem tud berobbanni. Még jó. Na de ilyet...

Az egész úgy nevetséges, ahogy van. És ez még csak az első állomás volt, még van jó pár. Majd, amikor odaér a pajzs a Szent Gellért térre, kijön a hír, hogy elöntötte a termálvíz az állomást. A Fővám téren majd beömlik a Duna. És még kismillió egy hiba előfordulhat, ha ilyen precizitással kezelik a dolgokat az építők. Pontosabban a kivitelező cég, mert a munkásoknak igen kicsi szerepük van ebben az egész komédiában.

Mindenesetre, örüljünk, hogy nem történt személyi sérülés, illetve hogy a gáz nem robbant be, és hogy a lakossági vízszolgáltatás megy tovább. És Demszky Gábornak, aki megint megmagyarázta: ilyen mindenhol előfordul. Ekkora hiba, hogy nem tűnik fel valaki(k)nek, hogy hopp, ott van két vezeték? Igen, bárhol előfordul. Ahol ilyen pontossággal kezelnek egy közlekedési beruházást, mint Magyarországon. Ott elő. De miért felejtették el azt a két vezetéket? Nem úgy kezdődik minden állomásépítés, hogy "közműkiváltás"?

És a végére egy videó, amit nem hagyhattam ki! Fogyassza:


 

Címkék: bkv demszky 4 es metró dbr

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr99247405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.