Goodbye Mr. Kóka!

 2007.12.03. 20:59

Kóka elment. Nem messzire, de elment. Franc sem tudja, hogy örüljünk-e vagy sem. Mindenesetre mától új gazdasági és közlekedési miniszterünk van, Kákosy Csaba.

Gondoltam nagyot, nézzük meg, mit hagyott maga után Kóka doktor.

Kóka János újdonsült miniszterként akkor jelent meg a magyar politikában, amikor Medgyessy Pétert megbuktatta az SZDSZ. A probléma pont az volt, hogy Medgyessy anélkül akarta leváltani az akkori gazdasági minisztert, Csillag Istvánt (SZDSZ), hogy erről egyeztetett volna a koalíciós partnerrel. Kormányválság, majd lemondás követte az esetet. Kijelölt utódja Gyurcsány Ferenc lett, aki gazdasági miniszterének Kóka Jánost választotta.

Kóka János doktori diplomával rendelkezik. Az üzleti világból érkezett a politikába. Előtte számos állami megrendelést kapott Kóka cége, az Elender. Informatikai megrendelésekről volt szó. Tehát már ismerős volt Kóka a politikai elit számára.

2004-ben mindenesetre gazdasági és közlekedési miniszter lett. Akkor még nem volt az SZDSZ tagja. Csupán két évvel később, 2006-ban lépett be a pártba.

Sok minden megmaradt belőle. Nem lehet elfelejteni Kókát, nyilvánvalóan beleírta magát a történelemkönyvekbe.

Kóka Jánosnak köszönhető többek között 14 szárnyvonal megszüntetése, a villamos-energia piacának liberalizálása, az autópályák ügye. Ki ne emlékezne ezekre az ügyekre.

Kóka Jánossal kapcsolatban van valami, ami nem hagy nyugodni a mai napig. Biztosan valami paradigma-váltás játszódott le benne rövid idő alatt. Röviden annyit nem értek, hogy még az üzleti életben gyakorlatilag az államból élt, amint miniszter lett, a legfőbb liberális élharcosa lett az állam leépítésének. Addig jó volt az állam, amíg milliárdos megrendeléseket kapott, utána már nem jó? Érdekes…

Liberális gazdaságpolitikusként eléggé ideologista emberről van szó. SZDSZ-esként a liberalizmus élharcosa. Minden álma a tökéletes piaci verseny érvényesítése az élet minden területén, a gazdaságban az állam szerepét a lehető legminimálisabbra akarja csökkenteni. Mindenben a piaci mechanizmus érvényesülését látja a legjobb megoldásnak. Egy valamit felejt el, amit tudjunk be annak, hogy orvosi végzettsége van: nem lehet mindenhol mainstream gazdaságpolitikai irányzatot képviselni és alkalmazni. Meggyőződésem, hogy minden területen meg kell vizsgálni, hogy mi lenne a legalkalmasabb és a leghatékonyabb. Ez viszont nem azt jelenti, hogy mindenhol csak, és kizárólag a liberális (neoliberális?) gazdaságpolitikának kell érvényesülnie. Aki ezt hiszi, az bolond…

Visszatérve Kóka doktorra. Kóka minisztersége alatt több kilométer autópálya épült, mint az előző ciklusokban. Dicséretes. De ilyen hatékonytalan megoldások sem születtek. Tendereztetések halmaza, de valamiért drágább eredményekkel. Épült olyan autópálya, ahol például egy átkozott pihenő sincs (M35). Megépült a Köröshegyi-völgyhíd. Nagyon szép, tényleg, utaztam már rajta. De mégis lett volna olcsóbb megoldás, kicsivel odébb. Igaz, nem biztos, hogy lett volna ilyen hídja Magyarországnak, de olcsóbb lett volna. Ha valaki liberális közlekedési miniszter, akkor nem a hatékonyságra megy rá? Kóka doktor elfelejtette néha a saját ideológiáját, és inkább a presztízsre koncentrált.

De ami a legkiemelkedőbb emléke, az a vasút ügye. Kóka János tavaly megszüntetette 14 vasúti szárnyvonalon a személyszállítást. Nagy érvágás volt ez a vidéknek. De a mai napig közlekedési reformnak van eladva a történet. Ismét csak annyit jegyzek meg a dologgal kapcsolatban: lehet fővonalakat fejleszteni TGV-szintre is akár. De ha nincs rá fizetőképes kereslet, akkor felesleges. A fizetőképes keresletet pedig nem a fővonal mentén fekvő városok lakói adják, hanem a mellékvonalak lakói. Egyszerű az ok: nem fut minden település mentén fővonal. Mellékvonal viszont elég sokfelé van.
Kérem, ez nem reform, hanem rombolás.

Számomra a legviccesebb politikai megnyilvánulása az volt, amikor a gázáremelésről faggatták. Hallhattuk kismilliószor, hogy nem lesz gázáremelés. És mit adott Isten? Gázáremelést… Tessék!

Mindenesetre Kóka nem tűnik el végleg a politikából. Ennek kevesebben örülnek. Frakcióvezetőként folytatja munkáját az egykori miniszter. Elég sokra vitte. Ahhoz képest, hogy cégvezető volt, miniszter lett, majd SZDSZ-pártelnök, most pedig frakcióvezető. Viszont a saját emberét ültette be a miniszteri székbe.

Kóka megígérte: 2010-re 10%-os pártot akar csinálni az SZDSZ-ből. Csermely Péter megjegyzését szeretném itt idézni: „az SZDSZ-elnökválasztáskor Kóka azzal kampányolt, hogy 2010-re 10%-os pártot akar csinálni, és jó úton is halad, csak elfelejtett arról szólni, hogy az MSZP-re gondol”. Mindenesetre bízom benne, hogy ez nem így lesz. Egy ideológiailag zavarodott párt az SZDSZ. Liberális pártként, az emberi jogok élharcosaként komoly mértékben asszisztált a tavalyi szemkilövésekhez, gumilövedékekhez, rendőri brutalitásokhoz.

Mindenesetre örülünk annak, hogy Kóka mindenkitől bocsánatot kért, akit megsértett volna. Nagyon jól is teszi. Mindezzel csupán egy baj van: PR-akció. Ha elmenne minden településre, ahol már nem közlekedik vonat, ha minden család lakásának ajtaján bekopogna, akiknek többet kell fizetni közszolgáltatásokért, és még sorolhatnám, és bocsánatot kérne mindenkitől, akkor rendben van. De Kóka bocsánatkérése körülbelül annyira hiteles, mint hogy nem lesz gázáremelés.

Jó munkát Neki a frakcióvezetői székben!

Címkék: kóka szdsz vasút

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr91251344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

déni 2007.12.04. 21:32:23

Szia Ádám!
Jó lett a frissítés,szép és könnyebben is olvasható ez az oldal.
Természetesen azért elsősorban a tartalma miatt nézem rendszeresen...
Sok-sok dolog van, amiben egyet értek veled, és büszke vagyok rád! (És örülök, hogy személyesen is ismerhetlek.)
Így tovább!
Üdv: Déni (Danci mutter)

midrovertalt 2007.12.04. 21:39:41

Köszönöm szépen! :) Igyekszem és küzdök továbbra is! Jó egészséget! :)