Visszatér az FKgP?

 2008.01.19. 23:17
Régen jelentkeztem. Nagyon régen. Mentségemre szolgáljon két ok:
- vizsgaidőszak
- újra lett rakva a laptopom, ellenben ez olyan jól sikerült, hogy nem tudok belépni az IndaPass-omba...

Most is a szomszéd szobából (kollégium) jelentkezem, mert az már mégiscsak tűrhetetlen, hogy csend van a blogon. :)

Nem is lett olyan nagy hír a következő, de én - politológus-hallgató létemre - felfigyeltem rá:
"A Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt Torgyán Józsefet követő elnökei és elnökségei egységes nyilatkozat aláírásával a párt újjászervezésében és egységesítésében állapodnak meg."

Egyszóval visszatér, legalábbis szeretne visszatérni az FKgP a politikai szférába. Ki ne emlékezne még anno Torgyán Józsefre, a 90-es évekbeli, a földprivatizáció gerjesztette koalíciós vitákra, majd a koalícióból való kilépésükre, majd a Horn-éra alatti népszerűségi szárnyalásra, végül az ún. féregirtós beszédre, végül a chilei cseresznye felettébb vicces esetére...

Ismét itt vannak, ismét megjelentek. Immár Torgyán nélkül, ugyanis Ő még kb. fél évvel ezelőtt szervezett valamit, aminek végülis nagy visszhangja nem lett, csupán az Index írt róla egy kisebb cikket.

"A megállapodás célja a 100 éves magyar pártból korábban kiszakadt kisgazdamozgalmak egységesítése és az anyapártba való visszatéréssel a régi-új párt megerősítése." - írja a Magyar Nemzet Online. Tegyük hozzá, hogy ez mind szép és jó. Anno, amikor a kisgazdák kiszálltak az Antall-kormányból 1991 végén, azt megelőzően már alakult megannyi kisgazda szervezet. Akkoriban nem sikerült végül az egyesítés, mivel az eredeti FKgP-ben gyakorlatilag a frakció és a párt egymás ellen fordult. Ez volt mindennek az alapja, ezért maradhatott Torgyán ott, ahol. Aztán lemorzsolódott, visszavonult, és ügyvédi praxisát gyakorolta tovább...

Ma már egy Torgyán nélküli FKgP lép a színre. Ez mindazért érdekes, mert a 2006-os választásokon az akkori FKgP a MIÉP-pel és a Jobbik-kal közösen indult. Még 2007. december 8-án a budapesti szervezet egy rendezvény keretében az ismert radikális jobboldali Toroczkai László tartott előadást az ún. "falurombolás" jelenségéről. Az említett rendezvény plakátján szerepel az Árpád-sávos zászló és a turulmadár, mint ősi szimbólum. Ezek a szimbólumok viszont jelenleg a regnáló hatalom által gerjesztett rémületkeltés keretében ellentétes megítéléssel bír a mai magyar társadalomban.

De eljött volna a változás ideje? Újjászervezni azt a pártot, ami egy évszázadnyi hagyománnyal rendelkezik, nehéz feladat. Pláne a XX. század utolsó évtizedében történt események tükrében.

A magyar politikai jobboldal az 1997-es népszavazás (NATO-tagságról, földkérdés) óta kezdett el egységesülni. A Fidesz anno gyönyörűen felismerte, hogy a parlamenti választások előtt fél évvel remek alkalom lehet egy népszavazás, kiváltképp, ha a jobboldal közös álláspontja érvényesül - megj.: végül csak a NATO-tagságról tartottak népszavazást. Ekkoriban az FKgP már nem vezette a közvélemény-kutatásokat.

Jelenleg a magyar jobboldal igencsak egységes. leszámítva az MDF-et, de legyünk reálisak: nem számít nagyon befolyásos tényezőnek jelenleg a politikai életben (kivéve, amikor Herényi Károly ironikusan elnézéseket kér, és Dávid Ibolya hülyeségeket beszél, lásd itt).
Plusz még hozzátartozik a körhöz a középtől jobbra elhelyezkedő radikális mozgalmak, közülük is az egyre népszerűbb Jobbik. Ebbe az állapotba akar most beékelődni egy rosszemlékű kisgazda párt.

Sejtésem szerint az újjászerveződő FKgP-nek, ha komolyan gondolják, még legalább egy ciklust át kell vészelniük a Parlamenten kívül. A Fidesz topon van, ha így folytatja, garantáltan kormányzó párt is lehet 2010-ben (ha nem előbb, de erre kicsi az esély), akár egyszerű többséggel is.

És tegyük hozzá, hogy ez a politika dimenziója. Itt hatalomról van szó. Ha valóban komoly tényező tud majd valamikor lenni az új FKgP, akkor csúnyán engednie kell, hogy beférjen a politikai elitnek nevezett klubba. Mert lehet bárki politikus, de nem mindenki lehet képviselő. Oda pedig a belépőkártya megszerzése igencsak komoly és nehéz feladat, pláne időigényes. Az FkgP-nek el kell érnie, hogy kitörlődjön az emberek emlékezetéből a Torgyán-éra. Amíg úgy tekintenek majd a régi kisgazda-törzsszavazók a pártra, mint az a párt, amelyet az idióta, egykori pártelnök, Torgyán vezetett, addig esélyük sincs semmire.

Én sok sikert kívánok a kisgazdáknak, szeretem a színes palettát, mostanában túl egyhangú...

Címkék: politika fkgp kisgazda

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr50303872

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Bookmarks about Indapass 2009.05.04. 14:15:34

[...]on 2009-04-02 Visszatér az FKgP?[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.