2008 - a népszavazások éve

 2008.01.20. 00:58

Kicsit elmaradva az egyik fő napirendi ponttal a médiában: népszavazás lesz. Ezt a kettővel ezelőtti postban is leírtam már, miszerint a Parlement 2007. december 17-én megszavazta, hogy legyen népszavazás a vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj ügyében.

Beindult a gépezet

Hamarosan beindul a kampány és ellenkampány. Kampány az igenek mellett, és ellenkampány a nemek mellett. Kampány a Fidesz részéről, és ellenkampány az MSZP és az SZDSZ részéről.

Az nyilvánvaló, hogy mi lesz az eredmény. Teljesen kitapintható az a törésvonal, amit ezek az intézkedések generáltak a magyar társadalomban. Olyan törésvonalat eredményeztek a különböző díjak a szociális ellátórendszer ezen ágaiban, ami valami újat teremtett. A vizitdíj, a tandíj és a napidíj úgy osztja meg a társadalmat, amely felülírja a régi Fidesz-MSZP ellentétben kirajzolódó klasszikus jobb-bal törésvonalat. Természetesen a klasszikus nem tűnik el, csupán felülíródik.

A vizitdíj ellentmondásai

Ezek a díjak, valljuk be nyíltan, a társadalom tagjainak, a magyar állampolgárok nagy részének egy plusz teher lett. Milliószor hallhattunk érveket a díjak mellett a reform jegyében: a vizitdíj megszünteti az ún. paraszolvenciát (hálapénz jelensége), ami végül nem lett igaz, majd jött az, hogy a vizitdíj nevelő hatású, azaz fegyelmezetteb és körültekintőbb lesz az orsvoshoz járás kérdésének megválaszolása (kérdés, hogy egy hatalomnak mennyi joga van a népneveléshez egy demokráciában). Végülis ez utóbbi bejött.
Lényegében mivel plusz teher, értelme nem sok van (ha másért nem is, akkor azért, mert az adminisztrációs költségek, az orvosoknak azon közvetett költsége, amit a számlaadással, a regisztrációkkal eltölt, az mind kieső bevétel). Az eredeti célját semmiképpen sem érte el, ráadásul a háziorvosoknál pl. csak a díj egyharmada marad, a többi belefolyik abba nagy gödörbe, amit államháztartásnak hívunk. Egyértelműsíthető, hogy ebben a kérdésben az igen fog győzni.

Egy kis intermezzo a tandíjról

A tandíj ügye bonyolultabb. A külföldi, nyugati országok nagy részében létező fogalom a felsőoktatási tandíj fogalma, mint az egyén pénzbeli részvétele az felsőoktatásban. A tandíjjal alapvetően nem lenne baj, de kitaláltak ennél jobb rendszereket is, mint a magyar. Példaként hadd említsem meg az ausztrál tandíj-rendszert. Ausztráliában úgy működik a dolog, hogy az állam meghatározza három szinten a tandíj mértékét (orvosi, mérnöki és közgazdasági, társadalomtudományi és bölcsész szintek), amely nem függ a jövedelmezőségtől. A tandíjat a félév kezdetéig be kell fizetni. Az állam viszont ún. tandíjhitelt nyújt, amely nulla, NULLA reálkamatú. A hitel felvételét az adóhatóság regisztrálja be. A visszafizetés módja pedig a következő: amint a végzett hallgatónak, a fiss munkavállalónak jövedelme származik a munkájából, kötelezően el kell kezdeni törlesztenie jövedelmének 3%-át, ami a jövedelem növekedésével maximum 6% lehet. Emellett léteznek különböző ösztönzők a hitel korábbi visszafizetésére, ilyenek például a különböző kedvezmények és az önkéntes előtörlesztés lehetősége.
A másik általam igencsak preferált rendszer az ún. voucher-, azaz utalvány-rendszer. Ennek a lényege, hogy az állam kibocsát bizonyos összegről szóló utalványokat, amelyet a hallgató kedve szerint arra használhat fel, hogy valamelyik felőoktatási intézmény tandíját rendezheti. Ezáltal választási lehetőséget kap a kezébe, hogy egy alacsonyabb tandíjú intézményt válasszon, és felhasználja az utalványát, és így ingyenessé válhat számára a felsőoktatás, vagy hozzátesz valamennyit, és elitebb, magasabb tandíjt szedő intézményt választ.
Mindenesetre a fejlesztési részhozzájárulás (fer) rendszere megítélésem szerint nem jó. És sokak szerint sem jó, emiatt ganyús, hogy ebben a kérdésben is az igen fog győzni.

Demokrácia - a nép hatalma(?)

A népszavazás a demokrácia, mint rendszer egyik legfontosabb intézménye. Demokrácia egyenlő a nép hatalmával. Közvetlenebb eszközt keresve sem talál az ember a hatalom gyakorlására, mivel a négy évenkénti választás sem arról szól, hogy mit akarnak az emberek közvetlenül, hanem hogy a pártok mit akarnak megvalósítani (szélsőséges esetben ugye arról sem, lásd "hazudtunk éjjel, meg este...").

Remek választás a politikai racionalitás tükrében

A Fidesz remek eszközhöz nyúlt, amikor a népszavazást választotta. Tegyük hozzá, hogy alkotmányos keretek közt már máshoz nem is nyúlhatott volna. A társadalmi elégedetlenség nagy, racionális politikus ezt ki is használja. Ezt tette a Fidesz. Kihasználja azokat a politikai erőforrásokat, amit eddig nem tudott megtenni. Nem véletlen, hogy egyre csak nő a Fidesz népszerűsége a teljes lakosság körében, és az sem, hogy egyre több, egykori kormánypárti szavazó tenné már le a voksát egy esetleges vasárnapi parlamenti választáson.

Itt egy egészségügyi törvény is

És bizony december 17-én a kormánypártok megszavazták a társadalombiztosítás részleges privatizációját. Ellenben nem tudtak annyira körültekintőek lenni, hogy alapos törvényt készítsenek hiteles megvalósíthatósági tanulmányokkal és számokkal a hátuk mögött. Emiatt - mint tudjuk - Sólyom László köztársasági elnök visszadobta a Parlamentnek a törvénytervezetet, azt nem írja alá. Természetesen a kormánypártok nem csüggednek, megtalálták az okot az optimizmusra. Horn Gábor szerint fantasztikus dolog az, hogy az elnök nem talált alkotmányossági hibákat a törvényben, emiatt február 11-én a Parlament nyugodt szívvel szavazhatja meg újra a tervezetet - immár az elnöki vétó hatályán kívül. Természetesen Kökény Mihálytól, az MSZP egészségpolitikusától, egyben az egészségügyi bizottság elnökétől megnyugtató választ kaphatott minden polgár: felülvizsgálják a törvényt a köztársasági elnök kifogásainak tükrében (egy megvalósíthatósági tanulmány elkészül egy hónap alatt??).
Viszont itt jött elő a társdalmi kontroll a politikai szféra felett. Az Albert-házaspár kérdezett: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően, választandó, üzleti alapon működő, több-biztosítós egészségbiztosítást?" Gyakorlatilag ez egy törvényt megerősítő népszavazás, amelyet a házaspár benyújtott az OVB-hez, majd az Alkotmánybíróság teret is engedett a kezdeményezésnek. Azóta már nagyban zajlik az aláírásgyűjtés. Ellenben kicsit visszás a Fidesznek, Navracsics Tibor frakcióvezető által bejelentett kezdeményezése, hogy ők is törvényt megerősítő népszavazást kezdeményeznek az egészségügyi törvényről. Nyilvánvaló, hogy e mögött is a politikai hatalom, a szavazatmaximalizálás esete áll fent. (Személyes megjegyzés: én inkább Alberték mögé állnék) Alberték mellé viszont felsorakozott egy rakás civil szervezet, többek között a LIGA Szakszervezetek, az EDDSZ, a PDSZ és még sokan mások. Céljuk, hogy február 11-ig összegyűjtsék a szükséges mennyiségű aláírást. Minden valószínűséggel ez sikerülni is fog nekik.

Kampány-ellenkampány, azaz nyitott szem, józan ész VS. társadalmi vélemény

Ami érdekes a történetben még, az a kormánypártok kijelentései. Juhász Ferenc lett az MSZP "Józan Ész"-re keresztelt, népszavazási kampányának vezetője. A napokban tett kijelentése igencsak felemás, itt-ott megbotránkoztató. Juhász Ferenc megígérte, hogy nem fognak támadó, gyűlölködő stratégiát alkalmazni., mivel az nekik nem szokásuk. Hozzátette, hogy ők ilyet sosem alkalmaztak (fene em tudja, hogy mi volt az, amikor a Fideszt lefasisztázták, Orbán Viktorral fenyegetőznek a polgárok előtt, bónuszba a lejárató kampányok...). Mindenesetre érdeklődve várjuk a "nem-letámadó és nem-gyűlölködő" kampányt. Azt biztosan tudják szocialista berkekben is, hogy a népszavazás eredményessége megkérdőjelezhetetlen, akárcsak az érvényessége. Emiatt a fő céljuk az, hogy javítsák a nemek a számát.
Az SZDSZ is elkötelezte magát, jó ideje a "Nyitott szemmel" című kormányzati propagandára lehetünk figyelmesek a TV-ben és az interneten. A párt első embere, Kóka János kijelentette a párt országos tanácsának ülésén, hogy 300 ezer nem szavazatot szeretnének elérni. Ha ezt végig gondoljuk, rájövünk, 300 ezer "nem" szavazat nem sok. Kóka Jánosék minden bizonnyal eredményesnek fogják ez alapján ítélni az eredményt.

Népszavazási következmények

A legeslegfontosabb következmény a népszavazás ügydöntő jellegéből fakadóan az, hogy eltörlik a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat. Ez az emberek számára egy fontos gesztus lesz végeredményben a Fidesztől. Ellenben felemás érzelmeim vannak a következményekkel kapcsolatban.
Kezdődik az egész egy régebbi kijelentéssel a pénzügyminisztertől, melynek lényege az volt, hogyha ezek a bevételek eltűnnek a költségvetésből, akkor azokat másképpen kell pótolni, hogy a konvergenciatervet teljesíteni tudja a kormányzat. Ez gyakorlatilag burkolt adó- és/vagy járulékemelést jelent.
Horváth Ágnes a napokban jelentette ki, hogyha eltörlik a vizitdíjat, akkor az orvosoknak átlag 200 ezer Ft bevétel fog kiesni. Ez amolyan mocsok dolog. Mocsok dolog, mert az eleve társadalmi szinten gyűlölt SZDSZ így próbálja maguk mellé állítani azt az orvostársadalmat, amelyet már régen maga ellen fordított az ellenük indított lejárató kampányával. Most pedig maga mellé akarja állítani. Visszás kicsit...
Elmondható, hogy a díjak emgszüntetése nem ad okot arra, hogy nyugodtak legyünk. Ugyanis létezik egyrészről egy konvergenciaterv, és létezik egy pszichológiai fenyegetés is.

Népszavazás, mint előrehozott választás?

Nem. Ezt nagyon gyorsan el kell felejteni. Nem olyan világot élünk (még...), amelyben ez megvalósítható lenne. Ha van egy kis esze a Fidesznek, akkor ezt befejezi. Ugyanis az emberekben él még az, hogy "ha jön az Orbán, nagyon rossz lesz nekünk". Persze, ez is az egykori balliberális lejáratókampány (ami Juhész szerint soha nem létezett, ugye...) hozadéka. Egyébként pedig az, hogy a társadalom kinyilvánítja a véleményét adott intézkedésekről, nem pártszimpátiát fog alapvetően tükrözni. Nincs Fideszes vizitdíja vagy MSZP-s tandíj. Polgárokkal megfizetett díjak vannak, amikből a magyarok nagyobb része nem kér. Alapvető: el kell határolni a klasszikus parlamenti választást egy ügydöntő népszavazástól. Ha ez nem történik meg, ennek a népszavazásnak a lényege is okafogyottá válhat. Tény, hogy részben lesz kapcsolat a népszavazás eredménye és az aktuális pártszimpátia helyzete között. De a pártszimpátiából nem következik egyértelműen az, hogy mi a végeredmény. Mert biztosan lesz olyan "igen"-nel szavazó állampolgár, aki lehet ideológiájában baloldali, de nem MSZP-s, és nem is Fidesz-es. Ne a hatalomvágyból induljunk ki, hanem az alapvető célból, és a várható hozadékból...

Szerintem...

Címkék: mszp fidesz tandíj gyurcsány szdsz népszavazás egészségügy vizitdíj tb liga

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr86303957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misi46 2008.01.22. 14:56:17

Nagyon sok igazság van a fentiekben, de: A vizitdíj / ami ugye egy fél doboz cigi ára / megszüntetése az orvosoknál jelent havi 150000-200000Ft MINUSZT! Mivel a fidesz az alkotmánybíróság által NEM költségvetési tétellé nyilvánitotta a vizit-k.napidíjat ezért, szerintem jogosan nem is várható, hogy a kormány majd kipótolja azt. Körzeti orvos/nő/ rokonom, mellesleg erősen jobboldali, egyértelmű NEM- mel fog szavazni. Tandíj: ill. fer. :Az én fiam diplomája is belekerült néhány mill.-ba. / nem volt kiváló tanuló / Teljesen egyetértek azzal, aki jól tanul, tehetséges ne fizessen, de aki csak presztízsből, családi hagyomány miatt bukdácsol 4-5 évig, annak NE az adófizetők keserves fillérjeit adjuk oda. Az EÜ-reform egyébként szerintem is katasztrofálisan amatőr, dehát várjuk ki a végét./ mást úgysem tehetünk / ÜDV m46. / center /

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.01.24. 09:04:27


Azt szeretném én látni, hogy a hálapénz jelenségét megszünteti a vizitdíj (az egészsége mindenkinek a legbecsesebb, erre sosem fogják sajnálni a pénzt a páciensek).
A tandíj nem kevés bevételt jelent majd, mert manapság mindenki diplomát szeretne.