Botrány van...

 2008.01.26. 14:25

Orosházán bizony botrány van. Nem is kicsit. Lássuk a részleteket...

2008. január 25. Önkormányzati testületi ülés

Ez az a nap, ahonnan úgymond válságba került a város polgármestere. A testületi ülésen 11 napirendi pont várta a városatyákat. A 11 pontból nem sikerült elfogadni a nagy fajsúlyuakat. Amit nem sikerült többek között megtárgyalni: Gyopáros fejlesztése, egy belvárosi ingatlaneladás, és a Táncsics Gimnáziumba tervezett egészségnevelési centrum ügye is, az Orosháza FC új felügyelőbizottságának jóváhagyása. A gyopárosi fejlesztés témakörében rendkívüli ülést tartanak majd a képviselők, terveik szerint már a jövő héten.
Ez még nem is lenne akkora gond, mert van ilyen. De ismerve a testület összetételét (jobboldali többség), meglepő az eredmény. Fidesz és MSZP együtt szavazott. Nem kicsit meglepő, mondhatni nagyon.

Mindenki mond mindent

Bizony, testületi ülés után sajtótájékoztató sajtótájékoztatót követett. MSZP részéről Varga Zoltán, Fidesz részséről Dancsó József, az MDF részéről Dominkó Sándor sőt még maga a polgármester, Németh Béla is.
Felemás. Így fogalmazhatnánk. A város polgármestere szerint az eleve barátinak nem tekinthető viszony az alpolgármesterekkel tovább romlott. Az, hogy Dancsó József és Molnár Béla alpolgármesterek együtt szavaztak a szocialistákkal, megrendítő.
Varga Zoltán, MSZP-frakcióvezetőnek egyébként most az egyszer nagyon igaza van. Ezt mondta: "Váratlan volt számunkra, ami ma történt. A tendencia azt sugallja, valami megbomlott a polgári pártok között." Kinek nem váratlan? És tényleg: valami tényleg nem stimmel a jobboldali vezetésben. A jobboldali pártok között. Az MDF és a Fidesz között. (Egyébként a Németh Bélával készített interjút elolvashatjátok itt.)

Mi lehet a háttérben?

Egy valami szerintem manapság örök igazság: a város lakossága nincs megelgedve a városvezetéssel, kiváltképp nem választott polgármesterével. Sok emberrel beszélgettem, hogy vajon mi lehet a probléma. A következő mondatok nem vádak, hanem a közvélemény, felelősséget érte nem vállalok:
Németh Béla lepaktált a szocialistákkal, emiatt történhetett, hogy az MDF szakított. Többször is lepakolták a polgármester asztalára azokat a dokumentumokat, amelyek arról szóltak volna, hogy az előző városvezetés "besúgóit" eltávolítsák a fontosabb pozíciókból. Viszont a polgármester nem volt hajlandó ezt aláírni egyszer sem, emiatt az MDF-esek gondoltak nagyot, szakítottak. Ez eddig rendben is volna, de jöjjön a következő információ: Németh Béla polgármester jobboldali források szerint többször is ígéretet tett arra a választások előtt, hogy ha nyernek, akkor első dolguk az lesz, hogy akit kell, azt el fogják takaírtani.
Hogy ebből mennyi az igaz, én nem tudhatom. Több forrás is erősített meg ilyet, sőt elég logikusnak is tűnik a történet. Mindenki bízza a saját gondolkodására és lelkiismeretére, hogy mennyi lehet az igazság.
Visszatérve. Hatalmi harcok kezdődtek. Többen is városban úgy gondolják, hogy ez a tegnapi tetületi ülés egy "puccskísérlet" kezdete. Németh Béla pozícióját megingatni amíg lehet, és utána beülne valaki a székbe. Na de nem mindegy, hogyan...

Mi lesz ennek a vége?

Készítsünk forgatókönyveket. Az első, számomra legkevesebb eséllyel bíró forgatókönyv, hogy feloszlatja magát a testület, és új választásokat írnak ki. Ha netán ez így történne, akkor biztosra veszem a befutó kilétét. Nyilvánvalóan nem a jobboldali adná a testületi többséget, pláne nem a város fejét. Mindenki tudja már, hogy mire gondolok, Fetser János biztos befutó lenne egy esetleges időközi önkormányzati választáson.
A második, szerintem legvalószínűbb forgatókönyv szerint Németh Béla lemond, de nem oszlatja fel magát a testület. Ekkor az a sajátos szituáció áll elő, hogy polgármester nélkül maradnánk. Gyanús, hogy előrehozott választások hiányában az inkább elfogadott Dancsó József ülne bele a polgármesteri székbe. Esetleg Molnár Béla fideszes alpolgármester.
A harmadik forgatókönyv szerint Németh Béla polgármester marad. Viszont akkor az azt jelentené, hogy megadja magát, behódol a Fidesznek, így ő egy báb maradna a város élén, amelyet a helyi Fidesz-irodából mozgatnak. Kaotikus állapotokat eredmnyezne, emiatt ez a forgatókönyv tiszavirág életű lenne, és következne az első vagy a második forgatókönyv, az pedig már a testületen múlik.

Mindenesetre valami nincs rendben a város vezetésében. Jövő héten rendkívüli testületi ülés lesz Gyopáros további fejlesztéséről. Akkor ismét szemtanúi lehetünk annak, hogy vajon mi is történhet majd, hogyan tovább. Orosházán ilyen még nem volt, viszont mot van. És elég nagy kár, hogy a jobboldal szúrja el a dolgait, rontva a városban a megítélésüket. Ha nem tesznek valamit, akkor el lehet búcsúzni jó időre a polgármesteri széktől...
A megegyezés esély a jövőre, a veszekedés viszont súlyos kvöetkezményekkel jár. Lehet választani, tessék választani. A párt, én vagyok-e fontosabb, vagy a város a fontosabb... Inkább e közül tessenek választani...

 

P.s.: újságos sztori hamarosan...

Címkék: politika mszp fidesz mdf botrány orosháza

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr76312374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicsi csillag 2008.01.27. 17:09:29

Még szerencse, hogy ez a felmérés nem reprezentatív és nem a nép akaratát tükrözi.