1,5 milliárd forintot szán az orosházi önkormányzat Gyopárosfürdő fejlesztésére.
"Tervezik a meglévõ „üvegtetejû” fedett gyógyfürdõ fejlesztését, építészeti, környezeti és energetikai felújítását. A vízgyógyászat terén új módszerek bevezetése, a meglévõ kezelési módok fejlesztése, a szolgáltatási színvonal emelése szerepel a projektben. A fürdõ fejlesztésének fontos eleme a 25, esetleg 33 méteres tanmedencés, fedett uszoda hozzáépítése a meglévõ szabadtéri uszodához. Fontos a létesítmények eszköz- és mûszerbeszerzése is." - írja az Orosházi Élet 2008. február 1-jén megjelent száma.

A projekt miatt február 5-én rendkívüli testületi ülés lesz. Rendkívüli ülést azért tartanak, mert a legutóbbi január 25-i testületi ülésen nem sikerült megállapodni ebben a kérdésben. A Fidesz-es és az MSZP-s képviselők egyaránt leszavazták a polgármester, Németh Béla javaslatát a fürdőfejlesztéssel kapcsolatban. Dancsó József, Fidesz-es képviselő azzal érvelt, hogy a kezükbe került anyag pontatlan és hiányos.

Ez mind rendben is van, és viszonylag eléggé hihető is. Viszont a mai nap folyamán értesültem egy s másról. Jobboldali, önkormányzati források szerint azért lett visszadobva a polgármester által a képviselők elé tett anyag, mert szocialista és fideszes képviselők egyaránt hasznot akarnak húzni a fürdőfejlesztésből. Az egyik forrásom szerint ez az információ 95%-os igazságtartalommal bír.

Személy szerint nem tudom megítélni, hogy ebből mi lehet igaz és mi nem. Viszont ha igaz az, amit a források emlegetnek, akkor igen nagy baj van Orosházán. Akkora amekkora még sosem volt szinte. De maradjunk annyiban, hogy a jelenlegi politikai elitet elnézve (országosan), nem lepődnék meg semmin. Viszont ha valóban úgy mennek át a projekt elemei, ahogyan azt szocialista és fideszes körök szeretnék, akkor van mitől félni.

Egyébként a fürdőfejlesztéshez való viszonyomat kicsit kifejteném. Nagyszerű dolog, hogy van saját fürdőnk, igen magas színvonallal. Viszont a jegyárak nem a fizetőképes kereslet függvényében lettek kialakítva. Pontosabban nem a helyi, illetve nem a magyar fizetőképes kereslet szerint. Ugyanis anno az volt a nagy álom, hogy majd az országból mennyien fognak idejárni, sőt még nyugati országok turistái is ellátogatnak majd. Ehhez képest mit látunk: javarészt orosházi, környékbeli fürdőzők, illetve román turistákkal van tele Gyopárosfürdő. Valamit elnéztek...
De hogy mi mindent lehetne csinálni másfél milliárd forintból Orosházán. Vegyünk észre valamit: Orosháza belvárosa kong az ürességtől. Nincs belvárosi élet. Szerintem, ha már tényleg fontos Orosháza lakossága, a belvárosban is lehetnének beruházások. Egy korrekt sétálóutca, egy központi tér - amiről már évek óta hallgatjuk az ígéreteket, és továbbra sem történt érdemi előrelépés. Bocsánat! Történt érdemi előrelépés. Biztos önkormányzati forrásból tudom, hogy a jelenlegi Hotel Alföld helyén egy osztrák befektető plázát akar építeni. Tudomásom szerint már kész látványtervekkel is rendelkezik az önkormányzat. A pláza megépítésével egyidejűleg a Polgármesteri Hivatal előtti és a pláza környéki részeket egy központi térré akarják alakítani. Információmat erősíti, hogy tavaly nyáron egy telefonhívást kaptuk otthon, amelyben a Marketing Centrum közvélemény-kutató cég arról faggatott, hogy mit szólnék Orosházán egy plázához... Kérdés: mikor lesz már tényleg élet a belvárosban, avagy mikor hozzák nyilvánosságra a terveket, mikor indul a beruházás kivitelezése, és mikor veheti át a lakosság az új teret?

Egy utolsó találgatás. Az otthon kialakult politikai helyzet, mint tudjuk, kaotikus. Ha nem rendeződik a viszony a Fidesz és az MDF, illetve közvetlenül a polgármester között, nyilvánvaló, hogy mi fog történni. A városban kezd elterjedni olyan találgatás, hogy Varga István, a térség egykori országgyűlési képviselője (1998-2002) visszatér a politikai életbe, méghozzá polgármesterként. Hangsúlyozom találgatásról van szó. Bár ahogy a közvélekedést ismerem az ügyvéd úrról, nem sok eséllyel pályázhat a posztra.

A helyzet a következő: ha a jobboldali helyi szinten nem tesz valamit gyorsan, akkor évtizedekre elvághatja magát a város irányításától.

Uraim, hát tessék, sok sikert!

Címkék: politika közélet mszp fidesz mdf orosháza dancsó józsef németh béla varga istván

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr44322359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fekete Pestis 2008.02.03. 02:09:22

Csak nincs ellenedre egy plaza a varos sziveben ? nem mondod ! :)

A viszonyokrol : hat igen, a Fidesz csak azert nem konvergal az mszp-hez, mert mar ( meg ?! ) nincsenek szovjetek ( oroszok ) az orszagban, akiknek el lehetne az orszagot arulni. ( Ugye, az mszmp, amelynek a spin-offja az mszp, ezt siman es folytatolagosan megtette 1948-1990 kozott ). Bar, ahogy putyin 11tars mesterkedeseit nezem, ez is csak ideig-oraig lesz igy :) .

Eljen a konvergencia. Ugy koltsegvetesileg mint Fidesz-mszp relacioban :)

Zalai Mihály 2008.02.03. 21:47:33

Ádám!

Milyen "jobboldali önkormányzati" forrásaid vannak?

Kitette már a szűröd a Fidelitasból az országos etikai bizottság, vagy még mindig ülnek az ügyeden?

Ha "jobboldali önkormányzati" forrásokra lenne szükséged, keress bátran...

ronix 2008.02.04. 08:41:52

Nem akarok fals információkat adni senkinek, de tudomásom szerint a Marketing Centrum a Stop Shop megbízásából készített felmérést.
A Stop shopok pedig pláza jellegű bevásárló centrumokat (nem plázákat) építeniek svájci tőke segítségével. Jelen esetben pedig nem a központba, hanem a TESCO körforgalomnál található szabad telekre.
Ennek konkrét időpontja 2009 április, az esetben, ha az engedélyezési eljárások zökkenőmentesek (láttunk már erre is ellenpéldát kicsiny városunkban). (nem a reklám helye, de bővebb info, vagy tőlem, vagy a www.stop.shop.hu oldalon)
Zalai Mihály-nak üzenek, hogy előzze meg, hogy egyenkét keressük fel kérdéseinkel, és ha mondanivalója van tegye közzé az OÉ-ben, ne zérjuk ki az internettel nem rendelkezőket a korrekt tájékoztatásból.

korrekt tájékoztatás? 2008.02.04. 15:39:27

Korrekt tájékoztatás az OÉ--ben? Most röhögtem.

ronix 2008.02.04. 20:31:50

Bocsi csak próbálkoztam, hátha......