Finom csúsztatás

 2008.02.17. 14:44
Nemrégen a hir6.hu megyei hírportálon találtam rá a következő cikkre: http://hir6.hu/story/080216_mellbevago_szamok_az_oroshazi_koltsegvetesben.html.

Aki szeretné, olvassa el, én viszont szeretnék egy dolgot kiemelni:

"Arra a kérdésükre, hogy mik ezek az apróságok, a képviselő elmondta: a közüzemi díjak drasztikus emelése is be van tervezve, de bízik abban, hogy ez nem lesz ilyen mértékű Orosházán.
- Ezt már nem lehet a kormányra fogni, hiszen ezek önkormányzati döntések - zárta mondandóját Varga Zoltán.
"

Varga Zoltánnal emberként semmi bajom, de tipikus mai magyar politikus egy tipikus mai magyar politikusi attitűddel. Miszerint: politikus lettem, értek mindenhez. Szeretném felhívni Varga Zoltán, MSZP-s országgyűlési és orosházi önkormányzti képviselő urat, hogy sajnos attól, hogy valaki politikai karriert fut be, attól még nem válik polihisztorrá. Mit is értek ez alatt? Olvassa tovább...

Közüzemi díjak alatt mit is értünk? Az átlagpolgár a vizet, a gázt, az áramot, helyi szinten a hulladék elszállítását többek között. Javaslom, maradjunk is ebben a körben.

Az állami költségvetési, fiskális politikájának legfőbb kézzel fogható eredménye talán minden évben a költségvetés. Ennek három fő eleme van:
1. Központi költségvetés (az állam irányításához szükséges kiadások és bevételek részletezése)
2. Különböző elkülönített pénzalapok (ide tartozik pl. a TB is, amelynek a 49%-át eladják)
3. Önkormányzatok költségvetése

A 3. pont az, ami miatt általában deficites a magyar költségvetés. Ebből fakadóan valamennyire csak feltűnhet az, hogy az önkormányzatok nagyban függenek az ország költségvetésétől. Ha jobban megnézzük az adatokat, bizonyos statisztikákat, akkor könnyen rájöhetünk arra, hogy 2006 óta folyamatosan csökken az önkormányzatok súlya a költségvetésben, aminek egy eredménye van: az önkormányzatoknak kell különböző forrásokat találnia a város működtetésének finanszírozása. Ilyen lehet például a kötvénykibocsátás, ami egy fájdalommentesebb megoldás (gyk.: a kötvény egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír). És bizony vannak fájdalmasabb megoldások is a források megszerzésére, mint pl. a Varga Zoltán által emlegetett közüzemi díjak emelése.

De akkor kicsit állítsuk szembe önmagával az embert. Ha jól figyeltem az elmúlt hónapok politikai és gazdasági eseményeit, akkor nekem feltűnt valami olyasmi, hogy évről évre nő például a gáz ára ("NEM LESZ GÁZÁREMELÉS!!!" - haha). Az indok: világpiaci árak nőnek. Rendben van, látjuk, hogy nőnek. Meg azt is látjuk, hogy a fogyasztói árkiegészítés mértéke egyre csak csökken. Ez a kettő együttes hatása igencsak megnöveli a lakossági gáz árát. Tetszik, nem tetszik, ez van.
A másik pedig: mint fentebb említettem, a költségvetéstől sokat függ egy önkormányzat költségvetése. Egyszer s mindenkorra jegyezzük meg, hogy Magyarország nem olyan ország, ahol az önkormányzatoknak hatalmas autonómiája lenne (ezt hívják tán föderalizmusnak?). Úgyhogy nagyon nagy tisztelettel megkérem Varga Zoltán képviselő urat, hogy a kis csúsztatásokat mellőzze, továbbra se próbálja meg hülyének nézni a választóit. Ugyanis az, amit fent eldöntenek, nagyon durván hat az önkormányzatokra.

És lehet azt mondani, hogy Németh Béla és - ahogy az egyik kommentelő a hir6.hu-n mondta - "sleppje" alkalmatlan. De ha ők alkalmatlanok, akkor Ön, kedves Varga Zoltán, felejtse el, hogy polihisztor, vagy egyszerűen adja vissza a mandátumát ("monnyon le!"). Bár Önre és sleppjére igencsak jellemző az aprócska csúsztatás, amit lehet sokan nem vesznek észre, viszont vannak, akik igen. Úgyhogy inkább beszéljünk a ténykeről:
- Ön a Parlamentben mindent megszavaz anélkül, hogy kikérné a választói véleményét (ez nem csak Önre jellemző, hanem a másik MSZP-s képviselőtársára is, aki még mindig a szomszédom)
- ilyen például a nemrégiben elfogadott, új egészségbiztosításról szóló törvény (az a törvény képviselő Úr, amiből nem kér a nép)
- és olyan törvények elfogadása, amelyek többek között az önkormányzatokra és így OROSHÁZA ÖNKORMÁNYZATÁRA is negatív hatással vannak

Tisztelettel megkérem Önt, és sleppjét arra, hogy ne mutogasson és ne csúsztasson, hanem vallja be magának is: "el***tam"... (csak hogy klasszikusokat idézzünk)

Címkék: politika mszp orosháza varga zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr40342755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steveeland 2008.02.18. 12:45:48

Kedves Bélám!

Mindig nagy lelkesedéssel kezdem olvasni írásaidat, várom végre az első olyan cikket amiért elismerő kezemet nyújtanám feléd, de a végére mindig sikerül el***nod. /tőled idéztem;)/

Azt mondod az egészségbiztosítási törvényt a nép nemakarja. Hát nézzük, erről most lesz ugye szavazás. Akkor és ott kiderül hogy a nép mit akar. De te már most leírod, hogy SZERINTED a nép mit akar. Mi ez, ha nem apró csúsztatás??? Márpedig te ezeket nem szereted, ezt a hir6 portálon is kifejtetted.

Remélem észrevételem építő kritikaként értelmezed. A jövőben igyexem többet olvasni a blogod, és ha úgy adódik szívesen leírnám személyes véleményemet is.

Addigis maradok őszinte barátod!

Steve