Plázaügy 2.

 2008.02.21. 21:46
Szeretem a hir6.hu-t. Egyrészt, mert korrekten fogalmaznak, és mert egyszer az én postomból lett cikk.

A múltkor írtam arról, hogy esélyes Orosházán egy osztrák befektetőcsoport megjelenése, ami egy bevásárlóközpont (pláza) képében realizálódna. Tetszett, amikor megkérdőjelezték itt a blogon, hogy ez így van-e. Az önkormányzati forrás nagy szó, és nem volt hazugság. Hogy miért? Hát tessék:

"Az első napirendben rögtön az Alföld szálló helyére tervezett bevásárló központ ügye szerepel. A Thompson & White Zrt. jelezte vételi szándékát a magántulajdonban lévő Alföld szállóra, ám magát a beruházást a mostaninál nagyobb területen kívánja megvalósítani. Ezért a testületnek dönteni kell, hogy elad-e a saját területéből a befektetőnek." - idézet a hir6.hu írásából, amit megtalálhattok itt.

Úgyhogy kedves Orosháziak, ha holnap úgy döntenek a képviselők, hogy adnak a saját földjükből is a befektetőnek, elméletileg 2009. decemberében (az eredeti tervek szerint - önkormányzati forrás) már lehet menni "plázázni".

Sokan mondták már szegezték hozzám azt a kérdést, hogy minek ez nekünk. A kérdés jogos. De aztán elgondolkoztam azon az érvelésen, amit régebben az egyik önkormányzati képviselő és kiváló gazdasági szakember mondott nekem. Nevezetesen arról van szó, hogy minden külföldi befektető (multik, áruházláncok) a város határába, a Vásárhelyi út közelébe telepszik. Ahol nagyobb mértékben forognak a pénzek. Ellenben nézzünk rá a belvárosra. Kong az ürességtől. Nincs egy közösségi tér, semmi. Az Alföld Szálló még éppen el nem rohadt teljesen, mert nincs annyi bogár és patkány benne, hogy gyorsabban felzabálják. Van a "főucca", ahol javarészt megintcsak semmi sincs, mivel tél van. Nyáron meg autók és motorok bőgetése. Ja, motorok már nem, mert kitiltották őket.
No, emiatt kell ez nekünk. Ugyanis a kvázi "Fő tér" koncepciója készülőben, ha még el nem készült. Ebbe pedig tökéletesen beleillene egy úgymond közösségi központ. Remek üzleti lehetőség a befektetőnek, remek dolog a városban.

Úgyhogy ezúton szeretném kérni a jobboldali és baloldali képviselőket, hogy egyhangúlag szavazzák meg az előterjesztést, hogy mihamarabb létrejöjjön Orosházán egy új központ, egy új közösségi tér, ami alapjaiban változtatná meg a városképet, és teremtene új értékeket a városban. Ha még addig valamelyikük olvasná ezt a bejegyzést, kérem, gondolják meg!

Címkék: politika pláza orosháza

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr62349100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SJK 2008.02.22. 00:16:16

Tényleg kellene valami az Alföld helyére, de nem egy Pláza...én itt lakom Debrecenben a Pláza mellett és tapasztalom minden nap, hogy mennyire butítja és még inkább szélesíti a szakadékot a társadalom rétegei között egy ilyen hely...lehet hogy OH-n nem nagyon van közösségi hely, de a Pláza se lesz jobb megoldás, nem hiszem hogy magyaráznom kellene hogy miért, de ha igen mégis, akkor tessék csak pár pont:

- tele lesz boltokkal, amik majd megszüntetik az eddigi kisebbeket, mert minden fiatal oda fog járni és a márkás cuccokat fogja megvenni
- szülők és úgy az átlag emberek egybevéve több pénzt fognak kidobni
- a sok fiatal ott fog csövezni, értelemszerűen több pénzt fog elkülteni, hisz látom itt is, McDonald's, játékterem, ruhák, mozi...ez mind pénzbe kerül és ha ez nincs, vagy legalábbis nem egy helyen van, akkor nem menne el ennyi zsé erre...

Szóval semmi jót nem látok benne...Arról nem is beszélve hogy elég gáz hogy a mai világban ez az egyetlen lehetőség van..ha nem jött be a hotel, legyen belőle PLáza...másfajta épületet nem lehetne felhúzni ami szinétn közösségépítő jellegű lenne, de nem egészségtelen kajákból és méregdrága üzletekből állna?

midrovertalt 2008.02.22. 00:21:28

nem moderál :)
A fenti érveiddel egyetértek. No de no de. Milyen kis üzletek? Orosházán? Orosházán a kis üzlet kvázi egyenlő kínai. És azok a családok, szülők nem fogják kidobni a pénzt a méregdrága plázára, de jelzem, most magamból, családomból indultam ki. Húgomnak meg egyenesen megtiltom, hogy mekibe járjon :D
Közösségi tér pedig kell, és ha ezt egy plázával lehet megoldani, akkor oldják meg ezzel. Abból rossz dolog nem feltétlen lesz, legalább utat nyitunk más lehetőségek felé. És hátha lesz benne mozi is... :)

SJK 2008.02.22. 14:34:14

Egyetértesz de mégsem...szokásos.:)

Kis üzletek igencsak vannak, ha te csak a kínait ismered, az régen rossz. De nem csak erről van szó, hanem fodrászatokról, elektronikai üzletekről...mindenki egy helyen fogja ezt mind megvenni..a Plázában...Pesten szerintem méginkább érezékelhetőnek kell lennie ennek a hatásnak az ottani Plázákban...Az hogy TE megtiltod a hugodnak az egy dolog...azért mindenki individuum és egy idő után maga dönti el hogy hova megy és hova nem...én szóltam előre hogy mi lesz...

De látom mostmár mindegy, mert levették a napirendről...a mozikról meg annyit hogy a letöltés korában már korántsem olyan dolog a mozi mint régen...sokkal kevesebben járnak.

midrovertalt 2008.02.22. 14:38:56

Hogy érthető legyen: vannak érvek pro és contra. Számomra több a pro. Hosszan lehetne ezt fejtegetni, milyen hatásokat válthatna ki, ha felépülne. Várom a hatástanulmányt, hátha egyszer kipakolják valahova, akkor majd megpróbálom megírni a kritikáját. :D
Addig is rohad tovább az Alföld. :(