Slota és beteg gondolotak...

 2008.02.21. 18:01
Az alábbi hírre figyeltem fel ma az mno.hu-n:

"Koszovó függetlenségének elismerése a harmadik világháború kitöréséhez vezethet – jelentette ki Ján Slota, a kormánypárti SNS elnöke csütörtökön. Szerinte az albán többségű volt szerb tartomány egyoldalú függetlenségi nyilatkozata nem más, mint az Egyesült Államok diktátuma."

Slota figuráját eddig nem piszkáltam, most viszont már muszáj. Nem bírom ki. Inkább belmásolom az egész hírt, csak hogy ne kelljen utánanézni.

"Koszovó problematikája valóban olyan precedens, amely a harmadik világháború kitörésével végződhet” – jelentette ki Slota. Úgy véli, a történtek felerősíthetik majd más kisebbségek elszakadási törekvéseit. Szerinte Koszovó az első dominó a sorban. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke szerint a független Koszovó kikiáltása ellentétes a nemzetközi joggal: „Ne beszéljünk demokráciáról és törvényről. Ez egy egyszerű müncheni diktátum, amelyet washingtoninak is nevezhetünk.”

Slota szerint a második világháború is egy diktátummal kezdődött, most pedig, köszönhetően az Egyesült Államoknak és csatlósainak, a világ ismét hamarosan lángba borul. Hozzátette: jelenleg 200 szeparatista góc van a világon. Anna Belousovová, az SNS alelnöke kontrázott, és megkérdőjelezte az ENSZ létének jogosultságát, mivel képtelen volt biztosítani Szerbia területi egységét.
"

Miért van olyan érzésem, hogy csak félti Szlovákia egységét ez a jó ember? Ki ne ismerné magyarellenes megnyilatkozásait a hazájában népszerű politikusnak. Kis emlékeztető:
- minden településre kettős kereszteket kell állítani, hogy elűzzék az ott repkedő turulmadarakat
- Szlovákiában nem élnek magyarok, csak magyarul beszélő szlovákok
- és egyéb hasonló okos mondatok...

Szép dolog a nacionalizmus, nincs is azzal baj, ha valaki szereti a hazáját. De egy EU-s tagállam felelős kormánypárti politikusa visszafoghatná magát. Nem tagadom, nekem sem a kedvenceim a magyarokat verő szlovákok, szerbek, románok (kizárólag azok, akiknek ellenséges megnyilatkozásaik vannak, mielőtt lecsapnának rám a még alá nem írt fantasztikus gyűlöletbeszéd-trövényben foglaltak miatt).

Ez a mai hír az eddigi kedvencemet (nem magyarok, hanem magyarul beszélő szlovákok) is felülmúlta. Harmadik világháború. A dominó-elv felhozatala valóban arra utal, hogy csak tanult valamicske történelmet a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. Nem értem azt, hogy mire alapozza azt az állítását, hogy Koszovó egyoldalú kiválása Szerbiából hasonlít az egykori müncheni diktátumhoz. De hát biztos igaza van, okos ember, politikus...

Viszont ha lenne egy kis esze amellett a hatalmas szükreállomány-tömeg mellett, akkor felészlelhetne, hogy Amerikáról lehet ezt meg azt állítani, de valahogy mintha az az ország mozgatná javarészt a világ gazdaságát, illetve igen nagy tőkeexportőr ország is. A csatlós kifejezés pedig engem a hidegháborús korszakra emlékeztet (én is tanultam ám történelmet): ugye, a szovjet csatlósok...
Mi is csatlóssá váltunk, Amerika csatlósává, mi magyarok. Bocsánat a politikusaink, mert mi magyarok egymás között megbeszéljük. Már ha egyáltalán beszélünk arról, hogy mi történik déli szomszédunkban.

A Szlovák Nemzeti Párt alelnökének kijelentése meg kész röhej. Elítéli az ENSZ-t, mert nem tudja megoldani ezt a problémát. Nem tudom, mennyire van fogalma arról, hogy mi az a Biztonsági Tanács. Mindegy, lényeg, hogy öt ország állandó tagsággal rendelkezik (USA, Nagy-Britannia, Oroszország, Kína, Franciaország), emellett akkor hozhat határozatot, hogyha egyetértés van, mivel minden országnak van vétójoga. Tehát ha az ENSZ-t bírálja, akkor az állandó BT-tagokat is bírálja, mivel ott minden van, csak konszenzus nem. Általában köszönhetően Oroszországnak, de ebbe nem megyek bele...
Ha valami gondja van ezen téma kapcsán az ENSZ-szel, akkor tegye hozzá, hogy szerinte az ENSZ-ben intézményi problémák vannak, úgy tiszta (a csúsztatások a világban ennyire gyakoriak??)...

Nagyon komoly dolog olyat vizionálni, hogy most minden létező kisebbségcsoportra rájön a kiválási kényszer. Természetes, hogy precedens értékű dolog lehet a koszovói függetlenedés, de nem mindenhol. Olyan gócokban, ahol már évek, évtizedek óta komoly harcok is dúlnak, mint pl. Spanyolország vagy Palesztína. Ezeknek valóban intő példa lehet. De hol lehet példa ez egy Délvidéknek, egy Erdélynek, egy Felvidéknek? Leginkább sehol, mert ha csak az erdélyi autonómia-törekvésekből (már ha van olyan az RMDSZ fantasztikus nemzetpolitikája kapcsán) indulunk ki, akkor ilyenre gondolni, hogy egyoldalú függetlenedés, beteg dolog gondolni...

Konklúzió: Slota bácsi ne féljen, nincs mitől, azok a turulmadarak nem olyan erősek, mint amennyire gondolja. Nem kell harmadik világháborút vizionálni. Ugyanis minél jobban erőltetve van egy dolog szóban, annál hamarabb válhat valósággá. Ez olyan, mint a gazdasági várakozás. Hallok valamit, megijedek vagy nem figyelek oda. Leginkább megijedek, és mentem a pénzemet. Úgyhogy szerintem az üldözési mániával megáldott, kormánypárti képviselő maradjon csendben és rejtse véka alá a beteg gondolatait... Unalmas!

Címkék: politika szlovák slota

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr62348752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steve 2008.02.21. 19:16:44

Hát igen. Vmiért most széthullik Európa. Lehet eddig fel se tűnt neki hogy ott van a térképen Montenegró vagy Horvátország? Slota még a nagyjugóba megy hivatalos útra?:)