Nem új a téma, többen már írtak is róla, viszont én csak most teszem. Tésztafőzés közben ihletet kaptam. Láttam, ahogy áramlik a vízben a tészta. Aztán eszembe jutott egy kedves ismerősöm, akiről eszembe jutott Oroszország. Ebből egyenesen asszociáltam Vlagyimir Putyin, ex-KGB-s elnökre. Ehhez hozzájött a gondolatomban az áramlat. Tessék, a téma: a Déli Áramlat gázvezeték.

Nos, a történetnek van egy másik szereplője is. Nevezetesen kis országunk kormányának feje, maga Gyurcsány Ferenc is. A sztori ott indul, hogy egy éve ment itthon a huzavona, hogy Déli Áramlat vagy Nabucco. A Déi Árámlat Oroszország közreműködésével épülne meg, a Nabucco pedig egy EU-s beruházás. A pikantéria: mindkét vezeték végighúzódna Magyarország területén.

No de ami nem mindegy: az árak, az energiapolitika, a biztonságpolitika. Egyik területnek sem vagyok sazkértője, de vannak evidenciák. Többek között az, hogy EU-s tagállam vagyunk, viszont gazdasági kapcsolataink hagyományosan jók az oroszokkal. További evidenciákat ezután...

Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin alírtak. Kormányközi megálalpodás született arról, hogy megépül a Déli Áramlat. Szerbia és Bulgária már előttünk aláírták a megállapodást.
Érdemes megfigyelni a miniszterelnök stílusát.

Napokkal a kormányközi megállapodás előtt a Parlamentben tartott ez a jóember egy évértékelő beszédet. Ebben kihangsúlyozta, hogy ismét túl vagyunk a nehezén, ezután a nyugodt építkezés ideje jön (ezek szerint rombolás volt ezelőtt?), ahol mindennek alapja a párbeszéd lesz. Ez mind szép és jó. Csak, hogy mi a fura? Miután ezt kijelenti, pár nappal később mindenféle egyeztetés nélkül kiutazik Moszkvába (Szerbia és Bulgária nem utazott ki, hozzájuk az oroszok mentek), és aláír egy 300 milliárd forintos beruházásról szóló szerződést. Több kérdés is felmerült bennem:

  • Hol az a nagy párbeszéd?
  • Honnan került elő hirtelen 300 milliárd forintnyi megtakarítás a költségvetésben?
  • Miért csak a magyar miniszterelnöknek kellett kiutazni?
És hogy mennyire pofátlan a mi miniszterelnökünk újfent: azt mondta Gyurcsány, hogy az oroszok gyorsabbak voltak. A fene se gondolhatja ezt komolyan. Valahogy szerintem ilyen karakterű beruházásoknál nem a gyorsaságnak kellene döntenie, hanem az áraknak, a megtérülési mutatóknak, az energiafüggőség veszélyének, stb. Aprócska megjegyzés: volt már olyan a történelemben, hogy gyorsabbak voltak az oroszok, nem jártunk vele annyira jól...

Először minden kapcsolódó anyagot titkosított a kormány 10 évre (kérdem: minek?), majd a nagy nyomásra a Külügyminisztérium kirakta a honlapjára az öt oldalas szerződést. Nem hosszú, érdemes elolvasni.
A történet úgy fog működni, hogy az orosz Gazprom és a Magyar Fejlesztési Bank adja egy közös, Magyarországon működő vállalat törzstőkéjének 50-50%-át. A beruházás végrehajtásáért a GKM felel. Viszont ami nagyon szúrta a szemem, az az, hogy nincs a szerződésben garancia arra, hogy az orosz fél ne kerülhessen többségi tulajdonosi pozícióba (aki mgtalálta, ismét írjon e-mailt).
Ezután felmerült bennem a kérdés: mi van akkor, ha a Gazprom többségi tulajdonos lesz a vegyes vállalatban? Nem kell ehhez sokat gondolkodni, hogy világos legyen: energiafüggőség, kiszolgáltatottság Oroszország felé. Újabb kérdés: ez kell nekünk?

Ezután végezetül pedig az utolsó pofátlanság a kormány részéről: miután Gy. Ferenc kijelenti, hogy az oroszok gyorssabbak voltak, a GKM elkészítette a Nabucco-projekt kormányközi egyezmény tervezetét. Most akkor mi van??

Egy biztos: Gyurcsány Ferenc volt az egyetlen, aki elutazott Putyinhoz aláírni. Hogy minek? Lehet, hogy Ő lesz a Gazprom új elnöke, miután Mdvegyevet ma elnökké választják. Hazatért a miniszterelnökünk...

Amikor egy KGB-s és egy KISZ-es találkozik - harmónia

Címkék: politika gyurcsány putyin gazprom nabucco elkúrtad déli áramlat

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr100362155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jkl 2008.03.06. 10:19:21

Kedves Ádám!

Németország, Olaszország, Ausztria, Hollandia, Franciaország, stb... kap az orosz gázból. Ők is neobolsevik mocskok. Németbe most épül közvetlen vezeték. A déli áramlat akkor is megépül ha nem megyünk bele, csak akkor elmegy alattunk.
Gyűlölöm a ruszkikat, legalább annyira mint lassan USA-t, de attól ha több lábon állunk még nem lesz bajunk. Jöhet az Iráni gáz is. Irán az jobb?
2 dolog amiért szomorú vagyok. 1. Szükség van a "kurva" gázra sajnos. Biztos lenne alternatíva, de az nem érdeke "senkinek".
2. Jobboldali szemlélet. Ha orosz akkor az csak szar. Mindegy, hogy a nagyok ugyanezzel a gázzal főznek, a FIDESZNEK ki kell állnia verni a tamtamot csakazértis. Nézz meg FÜGGETLEN!!! gazdasági vagy politikai újságot, azok mit írnak a több lábon való állásról.