Interjú Németh Bélával

 2008.03.07. 00:22
A mai Lakossági Fórum után Orosháza polgármestere volt olyan kedves, és egy rövidke interjút adott a blognak. A fényképekért köszönet Sándor Laci barátomnak! A Lakossági Fórumról az összefoglalót a mai nap folyamán olvashatják a kedves Olvasók! Addig is itt az interjú...


Én: Le fog mondani?

N.B.: Egyelőre nem tervezem. És merem remélni, nem kerülök olyan helyzetbe, hogy nincs más megoldás.

Én: Lehetséges ilyen helyzet?

N.B.: Elviekben igen, amikor már az emberi méltóságomat oly mértékben sértik a kialakult körülmények, hogy azt kell mondanom, ezt azért már nem vállalom. Szeretném azt is elmondani, hogy nekem a polgármesterség nem egzisztenciális kérdés, mert a munkától soha nem féltem. Igaz, hogy már 62 éves vagyok, de még fogok tudni dolgozni. Ha nem ott, akkor máshol.Én: Olvasható volt a hír az interneten, hogy az új költségvetésben vannak olyan elemek, amelyek korlátoznák a polgármester hatáskörét. Mik ezek?

N.B.: Az aláírást nem tudják megvonni a polgármestertől, de nehézzé tehetik az utalványozás kérdését. 500 ezer forint alatt aláírhatom. Az összes többihez, ami 500 ezer forint felett van, és számtalan ilyen van - csak gondoljunk például a város villanyszámlájára -, a testület jóváhagyása szükséges. Szerintem ők fogják ezt megbánni, amikor majd hetente citálom őket testületi ülésre, ahol 30-40 tételes listát kapnak. Érdemi munka nem lesz, csak kérem, emeljék fel, legyenek szívesek, a kezüket, hogy aláírhatom-e vagy sem. Ez egy játék, olyan, mintha homokozóban játszanánk. (megj.: utalás a lakossági fórumon elhangzottakra)

Én: Ismét az internet. Korábban megjelent egy hír, hogy Ön attól tart, fel kell oszlatni majd a testületet, amennyiben nem lesz elfogadott költségvetése a városnak március 15-ig. Sok hozzászólásban volt olvasható az, hogy a háttérben a Fidesz és az MSZP megalkudtak. Ön szerint ez lehetséges, és ha igen, akkor miért? Lehetséges, hogy van ennek köze ahhoz, amit a napokban megszelőztették, miszerint Varga Zoltán lehet a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács (DaRFT) vezére?

N.B.: Ez nem kérdés, hogy megalkudtak. Valamelyik hozzászóló mondta, hogy a háttérben a pénz áll. Én mondhatom, hogy egy kicsit - a közéletre gondolva - társadalomidegen vagyok, mert a köz érdekét, a köz pénzét óvom, ezt próbálom elősegíteni. Nem biztos, hogy mindenki ezt értéknek tekinti manapság, sőt vannak, akik elsősorban arra gondolnak... önmagukra. Ebből sok minden kiderül.

Én: Egy olvasóm kérdését továbbítanám, aki szerint többen nehezményezték azt a jobboldalon, az Ön szavazói, hogy amikor polgármester lett, sok embert olyan pozícióban hagyott, amiben nem kellett volna. Gondolok itt a kórházigazgatóra például...

N.B.: A kórházigazgatóról el tudom mondani, hogy a 2006. októberi választás után leültünk, megbeszéltük, hogy mi az én elképzelésem a kórházzal kapcsolatban. Azt kértem, hogy ne küldjenek el embereket a kórházból, ne legyen ágyszámcsökkentés, ne zárjanak be osztályokat, ne kelljen az önkormányzatnak plusz forrásokat biztosítani a kórház működéséhez. Mind a négy kérésemet teljesítette.

Én: Lesz pláza Orosházán vagy nem lesz? Avagy bevásárlóközpont?

N.B.: Bevásárlóközpont és kulturáls központ. Merem remélni, hogy igen.

Én: És ha lesz, akkor mikor veheti igénybe a lakosság?

N.B.: 2010-ben lehetne az átadás, ha minden ütem szerint halad.Én: Milyen elképzelései vannak a jövendőbeli "Fő térről"? Milyen víziói vannak?

N.B.: Sétáló utca, közösségi terület, ahol az 1-2 évestől vélhetően a 90 évesig mindenki megtalálhatja azt a helyet, ahol kellemesen eltöltheti az idejét, barátaival leül, találkozik, és az autók zaja és füstje nélkül teheti mindezt. Nagyon röviden.

Én: Fiatalként kötelességem megkérdezni azt, hogy létezik-e egyfajta ifjúságpolitikai koncepció a városban? Ha van, kik készítik?

N.B.: Jelenleg még nincs, készül. A koncepció készítését megpályáztatjuk. Ezen témakörben tájékozott, felkészült szakértőket hívunk meg, és aki tartalmilag és árban a legkedvezőbb feltételt ajánlja, azt fogja elkészíteni.

Én: Önnek milyen gondolatai vannak arról, hogyan lehetne itthon tartani a fiatalságot?

N.B.: Én abban maximálisan egyetértek, hogy elmennek úgymond világot látni, ez életkori sajátosság. Hajdan a céhes legények bejárták Európát. Szakmailag megerősödve, felvértezve, netalán valamilyen idegen nyelv birtokában jöjjenek vissza, s Orosházán kamatoztassák tudásukat. Én ebben bízok. Ezért próbáljuk ezt az ifjúságpolitikai koncepciót is elkészíteni.

Én: A végére egy stílusos kérdés: "Merre tovább Németh Béla?"

N.B.: Igyekszem a helyemen maradni. Ami talán ismérvem lehet, hogy változatlanul megpróbálom csak a közösség érdekeit figyelembe venni. Gyerekkoromban a másik ember iránt tisztességre neveltek, és megtanultam, hogy a közösségért dolgozni mindenkor megtiszteltetés. Jobb- és baloldaltól függetlenül.

Címkék: politika orosháza németh béla

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr28369217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

:) 2008.03.07. 12:02:51

Korrekt. Bár nem tudom, hogy DJ és MB még tud-e jobboldaliként operálni, hogy egység legyen, vagy végleg lefeküdtek a baloldalnak. Lehet, hogy egy új választás (tisztítótűz) lenne jó nekünk, választóknak, ezáltal a városnak is. Így a DJ-MB párostól meg lehetne szabadulni, az biztos, de hogy mennyire csalódtak a jobb oldali szavazók a jobb oldalban összességében, nehéz megbecsülni, így nagy valószínűség szerint FJ indulna a legnagyobb eséllyel. Köszönjük DJ-nek és MB-nak.

OBI ONE 2008.03.07. 12:28:20

MB és DJ sosem volt jobboldali,csak oda irányították őket és ideieglenesen ott voltak.