Furcsa szerda

 2008.03.13. 21:33
Furcsa nap volt a szerda. Költségvetés, Gyopárosfürdő, nyugdíjas felháborodás, Bunkóháza, széles bázis, GYIÖK, szemét, közlekedésbiztonság, ifjúságpolitikai koncepció. Körülbelül ezekkel a szavakkal lehet körbefogni a március 12-i rendkívüli testületi ülést Orosházán, ahol olykor óvodás szintre sülyedt egy-két képviselő. De sabaj, mi választottuk őket, hát együk meg, amit főztünk...

Van mostmár a városnak költségvetése, mindenki borzasztóan örül. Kivéve a Násztor-féle nyugdíjas egyesületet, pláne a vezetőjét. Elvettek tőlük pár millió forintot azon cím alatt, hogy legyen a majdani pályázatokhoz önrész.

Amiket én hallottam erről az egyesületről, azt tudom mondani, hogy kár, hogy csak ennyit vettek el. Volt már szavazatvásárlási probléma náluk, korrupciógyanús ügyletek, stb. Nem kívánok érdemben foglalkozni ezzel, örülök, hogy van költségvetés, annak is örülök, hogy vannak források a pályázatokhoz a céltartalékok kategóriában. És ha ennyire nem tetszik Násztor Úrnak a költségvetés, akkor minek szavazza meg? Az időt húzni egy testületi ülésen felesleges dolog. Rossz érdekképviselő ül a testületben, gyanítom...

Zilahi Lajos (MSZP) kitért egy pillanat erejéig a polgármester múlt heti fórumára is, ahol szerinte mindenki kommunistázott. Nagyfokú tájékozatlanságról van ám itt szó. Gondoljunk csak arra, hogy Kiss János is felszólalt (aki a Magyar Kommunsita Munkáspárt területi elnöke). Én személy szerint csupán ekkor hallottam a kommunsita szót (egy kommunsita szájából), illetve egy másk felszólalónál a "komcsi" szót. Ennyi. Nem több, csupán csúsztatás.

Aprócska dolog még Násztor elvtárshoz. Ezeket a szavakat mondta el testületi ülésen:
"Orosházát nevezték már Porosházának is, ne adjunk újabb nevet neki, hogy Bunkóháza. Hofi mondta annak idején, hogy Magyarországon az egy főre eső bunkók száma két fő: ezt nem kellene itt elérni."
Képviselő Úr, mikor nyújtja be a lemondását? És miért is lenne bunkó a város? Mert nem pénzel agyon egy olyan egyesületet olyan helyzetben, amiben most van a város? Ugyan már, kérem... (valamiért eszembe jutott Horn Gábor is)

Aki még nem örül, az a polgármester. Hogy miért? Már foglalkoztam vele, amikor a Lakossági Fórumról írtam. 500 ezer forint feletti tételekről ki kell kérni a testület véleményét. A polgármester hatáskörét ezzel eléggé megnyirbálták, de hogy miért, az a nyilvánosság előtt egy borzasztó nagy rejtély. Tessenek hát találgatni!
Az az állítás Dancsó József alpolgármestertől, hogy ez egy széles bázison alapuló költségvetés, picit sántít. Valóban széles lábakon áll, mivel a Fidesz és az MSZP együtt készítette el, ellenben az átcsoportosítások mértéke ugyebár minimális. A nyugdíjas egyesület (ld.: fent) nem fogadja el (közben mégis megszavazza), a polgármester és az MDF-esek nem fogadják el (mégis megszavazzák). Az MSZP és a Fidesz elfogadja, és megszavazza. Tehát az, hogy egyhangúlag lett elfogadva a tervezet, csakis szóban igaz, illetve kézfenntartások szintjén. Csak azt nem értem, hogyha valamivel nem értek egyet, miért szavazom meg? A többség ígyis-úgyis megvolt...

A költségvetés általános vitája utáni napirendi pont a Gyopárosi út - Fasor utcai vasúti kereszteződés, vasúti "csomópont" (ha lehet annak nevezni) fejlesztése volt. Ez a mondat tetszik a hir6.hu cikkében: "Szerinte egyébként legalább a pályaudvar és Gyopáros között a városnak kellene üzemeltetnie a vasutat, hiszen a turistaforgalom növekedésére számítanak a további fejlesztések okán." (a szerinte szó a polgármesterre utal).
Ha ennyire nagy a pályázati kedv, márpedig miért ne lenne az, akkor javaslom, hogy pályázzanak majd 2010-12 körül arra, hogy az érintett szakaszt a város saját kezelésbe vegye, esetleg külön társaságba szervezze, és saját eszközparkkal szolgálja ki a fürdőbe érkező turistákat. De ez túl komplex dolog ahhoz, hogy leírjam az erről szóló ötleteimet, talán majd egy későbbi postban...

És most jön az, amin borzasztóan meglepődtem. Nagyon nagyon nagyon nagyon. És fel is háborodtam, de nagyon nagyon és még jobban. Szintén a hir6-tól idézek:
Az egyebek között jelentette be Csizmadia Gergely (Fidesz), hogy hosszú idő után újra felállt a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) Orosházán, megvan az új diákpolgármester is, és hivatalos beiktatására kérte fel Németh Bélát. Emellett jelezte, hogy eredmény született az ifjúsági koncepcióval kapcsolatban is, ennek aláírására szintén a városvezetőt kérte fel.
Na nem azzal van nekem gondom, hogy újjáalakult a GYIÖK. Mellékes az is, hogy mindezt a Fidelitas generálta az egyik egykori diákpolgármesteren keresztül, jól tette, csak ne legyen átpolitizálva, mert ez nem politikai szervezet, hanem egy demokratikus intézmény, amiben éppenséggel nem a politikáról kell majd vitázni.
Viszont az utolsó mondat az nagyon kicsapta nálam a biztosítékot. Ne felejtse el senki, mit mondott a polgármester a múlt heti interjúban arra a kérdésre, hogy van-e ifjúságpolitikai koncepció. A válasz ez volt, szószerint idézem: "Jelenleg még nincs, készül. A koncepció készítését megpályáztatjuk. Ezen témakörben tájékozott, felkészült szakértőket hívunk meg, és aki tartalmilag és árban a legkedvezőbb feltételt ajánlja, azt fogja elkészíteni."

A következő kérdések fogalmazódtak meg bennem:
  1. Milyen eredmény született az ifújsági koncepcióval kapcsolatban?
  2. Egy hét alatt lezajlott a pályáztatás?
  3. Ki a szerencsés nyertes, aki elkészítheti ezt a nagyfokú kutatást megelőző koncepciót?
  4. Mennyibe kerül a koncepció elkészítése?
  5. Milyen módszertannal kívánja elkészíteni a nyertes pályázó a koncepciót?
  6. Mik azok a fő prioritások, amelyeket tartalmaznia kellett a koncepciónak?
  7. Betekintést nyerhet-e bárki a nyertes pályázatba?
Így hirtelen ennyi, ezeket a kérdéseket elküldöm Csizmadia Gergelynek is, mielőbbi választ remélve.

Egy szóval furcsa egy nap volt március 12-e szerda. Furcsa, mert többen megszavaztak olyat, amivel nem értettek egyet. Furcsa, mert eszükbe jutott a képviselőknek egy igencsak releváns fejlesztési ötlet Gyopárossl kapcsolatban. És furcsa volt, hogy Csizmadia Gergely bejelentése nem fér össze szerény véleményem szerint a polgármester úr válaszával. Furcsa dolgok történnek Orosházán, vagy Násztor úr szerint Bunkóházán...

Címkék: politika mszp fidesz fidelitas orosháza varga zoltán dancsó józsef molnár béla németh béla csizmadia gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr89379973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

érdeklődő 2008.03.21. 09:10:40

CS.G. válaszai engem is érdekelnének, ui.én is dolgozok a fiatalokkal és nagyon nem mindegy, merre megy majd a szekerük... az átpolitizálódás bennem is felvetődött. nem kellene ilyen korán elferdíteni a fiatalok kialakulóban lévő értékrendjét :S úgyhogy ne így legyen!