A cím nem más, mint a Magyar Hírlap március 18-án megjelent számában leadott publicisztika az ismert jobboldali tollforgatótól, Bayer Zsolttól. Mivel az indexen ebből hír lett, úgy gondoltam, én is leközlöm az írást mindenféle javítás és korrekció nélkül. Olvassátok:

Tíz éve is van már, vagy még annál is több.
A Lukács uszodában történt. Egy nagy magyar író úszott ott éppen, majd megpihent a medence szélén. És pihenés közben orrát a vízbe fújta. Nem olyasféle csalafinta módon, ahogyan mások teszik talán, sunyin, észrevétlenül, víz alatt – nem. Ez a mi nagy magyar írónk büszkén és nyíltan fútta taknyát a vízbe, lássa ország-világ, hogy élnek még itt bátrak is ám!
Akkor egy másik fürdőző, odaérvén nagy magyar író mellé, rászólt nagy magyar íróra, hogy lekötelezné, amennyiben nem a vízbe fújná bele a rohadt taknyát. Nagy magyar író, akitől tudjuk, hogy ők sokkal jobban gyűlölnek bennünket, mint mi őket, csak azt nem lehet tudni azóta sem egészen pontosan, hogy kicsoda a "mi", és kicsoda az "ők", szóval nagy magyar író ekkor kiugrott a vízből, és körberohangálván a medencét, azt ordítozta, hogy "itt inzultálják a zsidókat!"… Megőrzendő, emblematikus pillanat volt az, olyan pillanat, amelybe bele van sűrítve a mi egész életünk.

Mindez pedig azért jutott eszembe, mert a minap, egészen pontosan hétfőn, március 17-én este, az ATV-n, Friderikusz Sándor műsorában egyszerre hárman fútták taknyukat a medencébe. Az ország medencéjébe. Ő maga, a nagy Friderikusz, a pompásan kihízott fejével, valamint Csillag István és Ungváry Rudolf. Mi most utóbbira, Ungváry Rudolfra koncentrálunk, szem előtt tartva Murphy törvényét, miszerint "az emésztőgödörben mindig a legnagyobb darabok úsznak legfelül". Ungváry a következőket mondta: a Fidesz és hívei a házmesterek Magyarországának követői, akiknek elődei zsidókat lőttek a Dunába. S még olyasmit is mondott, hogy Orbán valami fundamentalista, sámánkodó, vajákos szöveget nyom, ami ellentmond a zsidó-keresztény kultúrának. Miközben ezeket mondta, Friderikusz Sándor erőteljesen bólogatott, és adta alá a lovat.

És mindezt természetesen a népszavazás okán. Pedig tudhatjuk: a Magyar Köztársaság Alkotmánya (1989. évi XXXI. törvény) a 2. § (2) bekezdésében kijelenti: A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja. A közvetlen hatalomgyakorlás egyik legfontosabb formája a népszavazás. Ezt tudhatjuk, valamint azt, hogy hárommillió-háromszázezer magyar választópolgár úgy döntött, eltörli a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat. Ungváry Rudolf beteg agyában pedig máris összeállt a kép hárommillió-háromszázezer házmesterről, akik hamarosan zsidókat fognak lőni a Dunába.

Először Gyurcsány vizelt a medencénkbe az őszödi beszéddel, méghozzá a trambulinról. Hamar mellé állt vizelni a mainstream értelmiség. Aztán most még beléfújja orrát a medencénkbe Ungváry meg a többi, és eközben persze versenyt futnak immár nagy magyar íróval a medence körül, azt sikítozva, hogy "itt inzultálják a zsidókat!". "Nézd legott / Komédiának s múlattatni fog." Ez a jó tanács ilyenkor. De azért nehéz. S ha az ember még Avar Jánost, Bolgár Györgyöt, Mészáros Tamást és Dési Jánost is megnézi, nos, akkor Karinthy Cini naplóját felüti ennél az 1967-ben írt résznél: "Külön tanulmány a pesti zsidó újságírók, akiknek ugyan mindnek van rokona Tel-Avivban, de most olyan kéjjel gyalázzák Izraelt és a zsidókat, mint az őseredeti nyilasok. Ja persze, ha lehet, a Párt mögé bújva! Ilyenkor én is antiszemita leszek, de nem az izraeli mesterkedésektől, hanem ezektől a pesti firkászoktól, akik mindig túlnyalnak." 1967-ben a pesti zsidó újságírók még Izraelt gyalázták. Ugyanezek a pesti zsidó újságírók ma az arabokat gyalázzák. Meg a Fideszt. Meg bennünket. Mert jobban gyűlölnek bennünket, mint mi őket. Ők a mi indok-zsidóink – értsd: a puszta létezésük indokolja az antiszemitizmust… És csak ülünk a medencénk szélén, és nem is értjük már a versenyfutást a parton.

Megértenünk. Ugyanis teljesen felesleges, fárasztó és lélekölő időtöltés ezeket megérteni. Annyi a dolgunk csupán, hogy ne engedjük őket az ország medencéjébe vizelni és orrot fújni. Mondjuk úgy: határozottan ne engedjük. Azon túl nézzük derűsen, ahogy rohangálnak a parton. Egy rakás szerencsétlen beteg. El fognak fáradni.

Eddig tartott az írás. Aki elolvasta az indexes hírt, figyelmes lehet erre a mondatra:

A Széles Gábornak szóló nyílt levelet aláírta többek között Kende Péter újságíró, Vásárhelyi Mária szociológus, Závoda Pál író és Kéri László politológus is.

Nem szeretnék semmiféle kommentet továbbiakban a hírhez hozzáfűzni, a nevek magukért beszélnek...

Címkék: politika fidesz antiszemitizmus bayer zsolt magyar hirlap

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr89396378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miért vagyunk vesztesek ilonka néni? 2008.03.26. 09:09:26

Pár évet Izraelben éltem, állítom semmi baj az ottaniakkal...
De az ATV-s csapat, Ungváryval az élen valóban antiszemitizmust indukál, nem csoda...
Magukat zsidónak valló közéleti személyek sora hangoztat olyan hitleri és kirekesztő nézeteket a mai magyar jobboldalról, amely nézetekre a demagógia, a zsigeri gyűlölet talán a legjellemzőbbek...Ilyen ámok-eszmefuttatásokat, amilyet Ungváry merészelt megengedni magának ui. egyetlen nem zsidó közéleti személyiség sem merne megengedni magának ma Magyarországon...szégyen, a zsidók szégyene...

miért vagyunk vesztesek ilonka néni? 2008.03.26. 09:26:18

Ungváry nem tett mást, mint tovább szélesítette a magyar értelmiség pártszimpátián alapuló különállásának szakadékát...de talán kapóra jött ez neki most...valamit tenni kell még jó időben a 2010-es választások előtt...például, amire ugrik a sajtó...egy jó kis antiszemita botrányt kreálni...mindegy is már, hogy ő, Ungváry Rudolf mit mondott az ATV-n...lényeg, hogy Kende Péter és hasonszőrű társai hallathassák a hangjukat, addig sem arról szól a közélet, ami nekik a legjobban fáj, ti. hogy az általuk, az ún. liberális értelmiség által csontig megtámogatott baloldal mit tett ezzel az országgal 6 röpke év alatt...Ezt az AVH-s módszert "nem zsidók" nem ismerik, Ungváry Úr!
Maga az, aki antiszemita, mert minden emberi módon élő zsidó honfitársát gyalázza meg azzal, amit a nyilvánosság előtt a száján kiejteni merészel..!

bajjerzsoci 2008.03.27. 13:28:29

Kedves Előttem Szóló!
Te aztán marhára ráéreztél a lényegre! Nemde azok közé tartozol, akiknek mindegy, hogy mit mond, csak az számít, hogy ki mondja.

zsákzoli 2008.03.27. 18:14:30

BAYERNEK IGAZA VAN.REMEKÜL MEGÉLNEK ZSIDÓINK EBBŐL A TÉMÁKBÓL.VÁRJÁK SZINTE,HOGY ODAORDÍTSÁK A TEREPJÁRÓIKBÓL,HOGY JAJ ÜLDÖZNEK MINKET.

Tomi 2008.03.28. 01:11:25

Ádám!
Hagyd ezt abba. Nem megy Neked ez a blogolás.
(gondoljunk vissza a Nyuszó-korszakra annak is mi lett a vége?!) Valaki mindig kijavít, pontatlan vagy. Ráadásul azt hiszed,hogy minden alap nélkül bíráskodhatsz és egy nézőpont szerint megítélhetsz dolgokat.

midrovertalt 2008.03.28. 01:34:27

Kedves Tamás!

Köszönöm, hogy kommenteltél, a kritikát külön.
Fontos a kritika mindenki számára, így nekem is.
Viszont van egy örök mondás, ezt valahol ma olvastam. Nem is mondás, hanem közhely inkább: az vessen meg (a pontatlanságaimért), aki még életben sosem hibázott...
És még egy mondat: „Bátorság kell ahhoz, hogy felálljunk és beszéljünk. Néha viszont ahhoz is bátorság kell, hogy leüljünk és hallgassunk.” Ezt Winston Churchill mondta. Bátornak tartom magam, mert fel merem emelni a szavamat bizonyos dolgok ellen és mellett, és bátornk tartom magam, mert meghallgattam a kritikát, tudomásul veszem, és nem moderálom ki (sokan már régen ezt tették volna).
Hiszem, hogy bíráskodni lehet. Nem tudom, mire írtad azt, hogy "minden alap nélkül".
Az hogy én mit hiszek, az saját értékrendemből fakad. Mutass egy olyan embert nekem, aki nem szereti pl. az SZDSZ-t, de tud úgy nyilatkozni, hogy az SZDSZ számára az pozitív legyen. Paradox. Én is a saját szemszögemből írok, a saját gondolataim, értékeim szerint...

Bárki indíthat blogot, az internet ilyen. Indíts Te is, ígérem olyan hű olvasód leszek, mint Te vagy nekem.

Üdv

Deák Péter 2008.04.03. 10:08:42

Nemtom, olvassa-e még valaki ezeket a kommenteket, de azért leírom, ami eszembe jutott.
Mikor először olvastam Bayer Zsolt cikkéről, és a cikkből kiragadott részletet, még úgy gondoltam, nem volt szerencsés ezt a cikket megírni. Aztán elolvastam az egész cikket. Most is úgy gondolom, hogy Zsolt hibázott. Hibázott, mert egy hírhedten ingoványossá tett területen mellőzi az elengedhetetlen körültekintést. Úgy fogalmaz, hogy azt tudatos félremagyarázás nélkül is sokan félreérthetik. Egészen pontosan: ott ahol már nem tudják követni, bekapcsol a jól besulykolt antiszemita fogalomrendszer. Amúgy, tök igaza van. Egyet nem értek. Mikor ezek a macskajancsik (kendepéterek) nekiállnak ugrabugrálni, hol van a valódi zsidóság? Azok a dolgos, becsületes emberek, akik kikérhetnék meguknak ezt a majomparádét. Hol van a zsidó egyház? Én értem, hogy bizonyos esetekben jól jöhet egy kis üldöztetettséget felmutatni, de nem tűnik fel, hogy a sok szörnyűségnek, ami a zsidóságot sújtotta, ezek a gátlástalan "indokzsidók" voltak az okozói? Gázkamrába meg a sarki szatócs került...