A megszabadulás napja

 2008.04.04. 23:41
Április 4-e van, gondoltam még éjfél előtt megírom ezt a postot, hogy átérezzem az aktualitást.

Bizony 1945. április 4-ét ünnepeltük 1989-ig, mint a Felszabadulás Napja. Minden év e napján megemlékeztek a magyarok a II. világháborúban elesett szovjet katonákról. Bocsánat, meg KELLETT emlékezniük a katonákról.

Mindamellett vegyük észre, hogy ez semmiképpen sem felszabadulás, hanem, hogy egy kedves barátomat idézzem, ez a megszabadulás napja volt. Mert megszabadultunk a náciktól, viszont jöttek cserébe a szovjetek. Semmiképpen sem mondhatjuk el, hogy 1939-től kezdve jó lapokat kaptunk volna, mert még egy rohadt 2-es pár sem jött össze 1989-ig.

Hála az égnek, ma már nem kell ezt a szörnyűséget ünnepelnünk. Én ennek örülök, mert szimbóluma is annak, hogy nem vagyunk egy másik ország csatlósa, rabszolgája, és még sorolhatnám. Viszont vannak, akik még ma is ünnepelnek.Ma a budapesti Szabadság téren, ahol van a szovjet emlékmű, pár igazi, lelkes kommunsita hajtotta meg fejét az elesett szovjet katonák emléke előtt. Hát én ezeket az embereket, urambocsá', csak sajnálni tudom. Túlzott internacionalizmusuk miatt nem tudom elviselni őket, sajnálom. Magyarnak születtek, de nem tudnak nemzetben gondolkodni. És elfelejtik 1956-ot, elfelejtik, hogy az a bizonyos "felszabadulás" egyenlő volt Recskkel, az akasztásokkal, a padlássöpréssel, az ország tönkretételével, a lista igen hosszú.

Nem tudom, mire emlékeznek ezek, mindenesetre szerintem sokan vagyunk úgy, akik nem szeretnének még egy ilyen rendszert. Én nem éltem benne, csak bele születtem, de már csak a végébe. Nincsenek személyes élményeim, csak történetek, amiket hallok, és továbbadok majd, hogy ne feledje senki, mit is jelent a vörös csillag, a sarló és a kalapács. Hogy ne feledje senki, hogy elnyomtak egy országot 40 évig. Hogy tudjuk, kik is vagyunk...

Ui.: a képen látható valami határozottan nem vörös csillag, és határozottan tiltakozom az ellen, hogy a kis sárga alak a sarló-kalapács klasszikus jelképre emlékeztetne. Illetve idézet az 1993. évi XLV. törvényből:

269/B. § (1) Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet

a) terjeszt;
b) nagy nyilvánosság előtt használ;
c) közszemlére tesz;

ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) Nem büntethető az (1) bekezdésben meghatározott cselekmény miatt, aki azt ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, művészeti célból vagy a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából követi el.
(3) Az (1)-(2) bekezdés rendelkezései az államok hatályban lévő hivatalos jelképeire nem vonatkoznak.
(4) Az önkényuralmi jelképek használata esetén el kell kobozni azt a dolgot, amelyre a bűncselekményt elkövették.”

Címkék: politika történelem kommunista felszabadulás április 4.

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr49411867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Condottiere 2008.04.05. 12:00:45

Tudod, azokra a KATONÁKRA emlékeznek akik itt Magyarországon hunytak el, lehet, hogy ami itt utána volt az sem volt piskóta, de ettől függetlenül azok akik kisöpörték innen szálasi csürhéjét egy kurva koszorút megérdemelnek, attól függetlenül, hogy melyik hadseregben szolgáltak.

Azt csak halkan jegyzem meg, hogy egy civilizált, európai országban sem szokás a hősi halált halt katonák emlékművét megrongálni. Mert az a katonákat illeti, olyan emberket akik a hazájuk szolgálatában pusztultak el. Nem tudom feltűnt-e, de elsősorban ez arról szólt, hogy a magyar Honvédség koszorúzott. Ahogy a magyar honvédség meg szokta koszorúzni az ismeretlen katona sírját is.

És ha most felmerül benned a kérdés, hogy a német csapatok sírjait miért nem koszorúzzák meg külön: nos azért, mert a németek, amikor bevonultak ez még egy kvázi élhető ország volt, ittartózkodásuk alatt már nem.

NagyEra 2008.04.05. 21:01:10

Bocsi, az 1978.évi IV. törvényből idéztél, a Büntető Törvénykönyvből. Amire Te hivatkoztál, az annak a jogszabálynak a száma, mellyel ez a módosítás bekerült a Btk-ba.

midrovertalt 2008.04.05. 21:06:57

Az érintett törvény:
1993. évi XLV. törvény a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról. 259/b. passzus valóban a Btk. érintett passzua. De jogász nem vagyok, nem is leszek, nem is akarok. :D

NagyEra 2008.04.05. 21:22:10

De politológusnak tanulsz - ha jól tudom - így nem engedhetsz meg magadnak pongyolaságot, különösen nem ilyen közismert jogszabályok esetében:)) nekem a politológus-társadalomban a mérce Török Gábor. Törekedj arra a színvonalra.:)

midrovertalt 2008.04.05. 21:29:22

Szerintem ez kevésbé kapcsolható a politikatudományhoz, mintsem a joghoz. Diszciplináris vitákat inkább személyesen, mint kommentek szintjén.
Egyébként TG tanárom volt, és lesz is még. Azért tény, hogy TG valóban színvonal...

NagyEra 2008.04.05. 21:48:45

No, ha valamiért irigyellek, hát ezért.:)