Tessék befejezni!

 2008.04.05. 21:03
Néha hallani olyat, hogy hülye vidéki. Néha hallani olyat, hogy bunkó pesti. Mi a francért van ez?

Személyesen is megélem ezt a dolgot. Ugye orosháziként itt tanulok Budapesten egy olyan csoportban, ahol a hallgatók nagy része budapesti. Kapom is az ívet sokszor rendesen...

Nem értem, hogy mitől más egy vidéki mint egy budapesti. Ahogy azt sem értem, hogy mitől más egy pesti mint egy vidéki. Valaki meg tudja válaszolni?

Úgy érzem, hogy alapvetően magyar emberek vagyuk, nem pedig budapestiek ÉS vidékiek. A kettő egy és ugyanaz. Szociológiailag biztosn vannak releváns különbségek a két fogalom között. De a mindennapokban lévő megkülönböztetésnek nem adok nagy értelmet. Úgy gondolom, nagyfokú primitívségre vall az, hogyha egy budapesti azt mondja a vidékire, hogy tanyasi. Meg olyanokat, hogy vidéken csak kocsma van meg templom, természetesen a beton is ismeretlen fogalom, lévén, hogy minden vidéki településen csak földút van. És lovasszekerekkel közlekednek az emberek.

Halkan jegyzem meg, hogyha nem lenne vidék, nem lenne Budapest sem. Mert ha nincs Orosházán például üveggyár (kettő is!), akkor nincs egy csomó villamoson most ablaküveg. Na meg a vonatokon sem. De ez fordítva is működik. Ha nincs Budapest, nincs vidék sem. Ez már a gazdasági kérdések körébe vinne el minket, és ez pedig nem egy tanulmány, majd gazdaságszociológusok megírják, ha már meg nem írták.

És olyankor nagyon is igaza van a vidéki embernek, amikor azt mondja, hogy a pesti bunkó. Azért bunkó, mert primitív a fent említett okok miatt. De nagyon határozottan jelentem ki, hogy ez fordítva is igaz ismét: a vidéki is bunkó, amennyiben alap nélkül bunkózza le a pesti embert.

Csodálkozunk mi magyarok, hogy olyan a társadalmunk, amilyen. Alapvető ellentétekkel sújtott társadalom a mienk. Netán ha egyszer felfognák azok az emberek, akik ilyen ellentétekből csinálnak viccet, sőt, akik még komolyan is gondolják, amit mondanak, akkor talán kevesebb gondunk lenne.

Lehet orrba-szájba szolidaritásról papolni. Amikor megkapjuk a bérpapírunkat, akkor láthatjuk, hogy van szolidaritás, mivel ilyen alapon működnek az ellátó rendszereink. Viszont a mindennapokban annyira érvényesül a szolidaritás, mint a BKV-nál a hatékonyság. Sehogy. Pont ilyen idióták miatt. Akik azt mondják, hogy bunkó vidéki, és bunkó pesti.

Próbáljunk már meg leszokni róla, és fogjuk fel, hogy nem az az ember mércéje, hogy hol él. Hanem az, hogy hogyan viselkedik, milyen értékrenddel bír, milyen elvek mentén éli életét, hogyan viszonyul bizonyos dolgokhoz. Tessék befejezni!

Címkék: budapest politika gondolat orosháza vidék

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr96412875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

áááá 2008.04.05. 21:30:07

komolyan mondom tudsz még ennél is közhelyesebb lenni?
annyira.... Ádám nem is tudom hogyan fogalmazzam, már azért nem olvasom rendszeresen a blogodat mert szörnyű, élvezhetetlen. Mintha valami sérült, sértett kisiskolás naplóját olvasnám. Remélem soha senki sem fogja ezt megjelentetni hivatalos sajtóban és nem vesznek fel egy újsághoz sem(ha még mindig újságíró akarsz lenni). Egyszerűen nem értesz hozzá..
Nem megbántani akarlak csak ez a véleményem.

midrovertalt 2008.04.05. 21:36:13

Köszönöm a kritikát! De ha nem olvasod rendszeresen a blogot, akkor nem is tudsz pontos képet kialakítani, nem? Szerintem valahogy így működik.

Elfogadom a véleményedet. Amit leírok, az is egy vélemény, jelen esetben tapasztalat, amit nem érzek igazságosnak.

A vélemény szabad, leírhatom. Meg is teszem. Lehet velem vitatkozni, ettől jutunk előrébb szerintem. Nem újságírónak készülök, ezt biztosan Te is jól tudod...