Orosházán született 1942. április 8-án. Édesapja, Koszorús Oszkár evangélikus lelkész esperes, édesanyja Bartos Éva tanítónő.

Az általános iskolát Szentetornyán, a középiskolát az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumban végezte. Érettségi után Szegeden, az Országos Széchényi Könyvtár könyvtáros-képző kihelyezett tagozatán szerzett felsőfokú oklevelet, majd ezt megerősítendő, a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán 1981-ben szerzett újabb könyvtárosi diplomát. 

1960-tól a Földműves-szövetkezetek Járási Központja orosházi könyvesboltjában szervező. 1963-tól 1971-ig a Járási-városi Könyvtár felnőtt olvasószolgálatának munkatársa.

1971-től 1991-ig az orosházi Földműves-szövetkezet, majd az Orosháza és Vidéke ÁFÉSZ könyvesboltvezetője. 1992-től magánkönyvesboltja van.

1965-ben feleségül vette Kovács Hajnalka óvodapedagógust. Két lányuk született: Éva 1966-ban, Ő Orosházán él férjével és három gyermekével, Csilla 1969-ben, Ő férjével és kislányával a kanadai Windsorban lakik. 

Az a tevékenység, amelyet napi könyvesbolti munkája mellett végez, tette közismerté a városban és a város határain túl is. Több mint négy évtizede jelen van a Orosháza szellemi életében. Helytörténeti publikációinak a száma eléri az ötszázat. 35 kiadvány társszerzője, munkatársa, lektora. 10 kiadvány szerkesztője, valamint 5 önálló kötete látott eddig napvilágot, melyek közül a legjelentősebb az „Orosháza jelesei” című könyve.

A Békés Megyei TIT irodalmi szakosztályának titkára volt, évekig vezette a helyi irodalmi klubot, a Képtár Baráti Körét. Számtalan író-olvasó találkozót szervezett. Különböző kulturális, közművelődési célú „EST”-ek házigazdája volt, beszélgetéseket vezetett, kiállításokat nyitott és nyit meg. 1970-től a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének orosházi csoporttitkára, 1980-tól a Juhász Balázs Gyűjtőklub elnöke.

Több tízezer oldalnyi lexikon, adattárak, bibliográfiák, kronológiák, különböző kiadványok orosházi szempontú tanulmányozása után tucatnyi olyan neves orosházit emelt be a helyi szellemtörténetbe, akiknek eddig nem ismertük a városhoz kötődő szálait. Elkötelezetten végzi kutató munkáját, hogy az orosháziak által bárhol, a világ bármely pontján létrehozott szellemi kincseket felkutassa, és közzé tegye. Célja Orosháza szellemi kultúrájának minél teljesebb feltárása. 

Az evangélikus egyháznál 1969-től presbiterként szolgál. 1999-től a Nyugat-Békési egyházmegye felügyelője, volt zsinat-tag is. Szívügyének tekinti az 1993-tól induló „Orosházi Harangszó” című lap rendszeres megjelentetését.

Megszámlálhatatlan esetben nyújtott és nyújt önzetlen segítséget családtörténeti kutatóknak, helytörténeti kiadványok íróinak, középiskolai tanulmányi versenyekre készülő fiataloknak, főiskolai és egyetemi pályamunkák, szakdolgozatok elkészítőinek.

A város központjában található könyvesboltja nemcsak az orosházi lokálpatrióták, hanem az országban távolabb élők, sőt a világ bármely szögletébe elszármazottak találkozóhelye is.

Reményei szerint az internetes globalizálódó világban is megvan a helytörténeti ismeretek iránti igény, ezért fontosnak tartja az orosházi azonosságtudat megőrzését, a helyi értékek és örökség továbbvitelét.

Kossuth Lajos (Orosháza első díszpolgára 1889-ben) és Szokolay Sándor (Orosháza legutóbbi díszpolgára 2007-ben) után városunk 13. díszpolgáraként Orosháza legjelesebbjei közé emelkedik a lokálpatrióta kutató példaértékű munkásságával, szerénységével, emberségével.

A blog szerkesztősége üdvözli Koszorús Oszkár díszpolgárrá avatását, és ezúton fejezi mély tiszteletét és gratulációját! Jó egészséget kívánunk Koszorús Oszkár bácsinak!(az életrajz és a kép forrása: Hir6.hu)

Címkék: orosháza

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr49443694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.