Önfeloszlatás előtt?

 2008.04.29. 23:14
Terjednek a hírek. Még ide Pestre is. Hogy mik vannak, megáll az ész. Olyasmi jutott a fülembe, amit már rég vártam. Na nem úgy, hogy ezt szerettem volna, hanem hogy várható volt. Olyan hírek, pletykák keltek szárnyra, hogy Orosháza képviselőtestülete feloszlatja magát a közeljövőben. Nem a hír konkrét tartalmára akarok kitérni, hanem arra, hogy mit lehet tenni. Megpróbálunk elemezni, bizony.

Először is a tények. A testület 23 főből áll. Összetétele: 12 fő a FIDESZ-MDF közös jelöltjeként, 10 fő az MSZP jelöltjeként és 1 fő az SZDSZ jelöltjeként került be az önkormányzat "parlamentjébe".

Van ez a minősített többség nevű fogalom. Most jelenleg a jobboldali erők minősített többséget élveznek (minősített többség: a megválasztott képviselők fele + 1 fő). De csak a számok szintjén. Ugyanis a Fidesz és az MDF összevesztek. Ismerjük már A-tól Z-ig a történetet. Kezdődött ott, hogy az MDF kilépett a kezdetben nagy reményekkel teli Polgári Frakcióból. Majd jöttek a peres ügyek. Gyopárofüdő körül az egymás utáni botrányok: alapító okirat módosítása, vezérigazgató személye körüli hercehurca és a többi. Veszekedtek a jobboldali képviselők egymással. Ujjal mutogattak egymásra. Majd egyre inkább elfajultak a testületi ülések, személyeskedések, kivonulások, melyekről már írtam eleget.

És most itt ez a lehetséges jövő. A nem is távoli jövő. Mi van, ha összedől a rendszer? Alapvetően két módozat van erre. Az egyik az, hogyha a polgármester önszántából mond le. Erre - valljuk be őszintén - nincs sok esély, ugyanis többször hangoztatta Németh Béla, hogy nem hajlandó lemondani. Persze, a szocialisták már jó ideje ostorozzák a polgármestert, hogy tegye meg a szerintük elengedhetetlen lépést. Ez ellenzéki szerepükből következően elfogadható. Viszont akkor vált érdekessé ez a történet, amikor már a Fideszes képviselők is arra buzdították a polgármestert - hol bukroltan, hol nyíltan -, hogy váljon meg tisztségétől. Ha Németh Béla netán mégis benyújtaná lemondását, az orosháziaknak csupán polgármestert kellene választaniuk.

A másik lehetőség pedig, hogyha a képviselőtestület kezdeményezi a testület feloszlatását. Ehhez minősített többségre van szükség az önkormányzati törvény alapján. Ez alapján úgy nézne ki a történet, hogy a szocialista képviselőknek még két képviselőre lenne szükség a feloszlatáshoz. Amennyiben ez az eset következne be, vadonatúj testületet kellene választania a városnak.

Miközben a választók ilyenekről olvasnak, joggal merült fel a kérdés: létezhet-e a háttérban szocialista-fideszes alku a háttérben? Ez egyelőre egy nagy kérdés marad, de nagyon is nyitott kérdés. Amennyiben Németh Béla nem nyújtja be a lemondását, és kezdeményezi a szocialista frakció a feloszlatást, és ehhez hozzácsapódik még két ember, akkor időközi önkormányzati választásokat kell kiírni, melynek költségeit a város költségvetéséből kell finanszírozni.

Az elterjedt hírnek másik, igen markáns része az, hogy elméletileg léteznek megállapodások a háttérben, amennyiben a Fidesz támogatásáról biztosítaná az MSZP-t a feloszlatás ügyében. Az egyik ilyen lehetséges verzió, hogy a Fidesz nem állít polgármester-jelöltet, csak a szocialisták. Amennyiben a szocialista jelölt megnyerné a polgármesterséget, akkor a Fidesz adna két alpolgármestert. De ugyanez fordítva is bekövetkezhet. Ezek viszont már csak találgatások.

De akkor folytassuk ezt a cikket feltevésekkel, másként nem is lehetne. Mi történhet, ha lemond a polgármester? Egyrészt, ugye új polgármestert választ, de a testület összetétele marad. Hogy kik indulnának a posztért?
Németh Béla mindenképpen újraindul. Nem hülyeség, tényleg. A lemondása felérhet egyfajta bizalmi szavazással a városban. És amennyiben megválasztanák, igen erős politikai tőkét tudna magának kovácsolni. Minden bizonnyal az MDF támogatását élvezné (ha addigra marad MDF, mivel Dominkó Sándor szándékozik kilépni a pártból). Illetve bizonyos civil szervezetek is mögé állnának. No meg még csapódhat oda szavazat, de olvassunk tovább.
Mivel az MDF és a Fidesz már nem a legjobb viszonyban élik életüket, biztos, hogy a Fidesz is állítana polgármester-jelöltet. Nagy valószínséggel Dancsó Jószef személyében, de ekkor belép a modellbe a fenti megállapodás feltételezése. Amennyiben létezik megállapodás, a szocialisták arra buzdítanák szavazóikat, hogy voksoljanakDancsóra. Hogy erre mennyire lennének hajlandóak a szocialista szavazók, kérdéses, mindenesetre nem annyira realisztikus, úgyhogy ezt a verziót elvethetjük.
A szocialisták nagy valószínűséggel ismét Fetser Jánost indítják. Amennyiben ismét belevesszük a fenti feltételezést (a megállapodást), akkor a Fidesz nem állít saját jelöltet, ez esetben nyilvánvaló, hogy mi lesz a végeredmény. Ellenben megintcsak kérdéses, hogy mennyire lennének hajlandóak a megrögzött Fidesz-szavazók az MSZP-s jelöltre voksolni.

Ellenben ott a másik eshetőség, ami eléggé rosszul hangzik. 10 MSZP-s és két másik képviselő indítványozza a feloszlatást. Hogy is lehetséges ez... Minden bizonnyal a minimum két ember a Fidesz soraiból kerülne ki. Az SZDSZ-es Kiss Attila nem ápol olyan jó viszonyt a szocialistákkal, mint ápolt eddig, a koalíciós szakításig az SZDSZ az MSZP-vel. Azelőtt sem ápoltak olyan jó viszonyt, ezután sem fognak. Így Kiss Attila támogatását kizárom. Ellenben ha van minimum két fideszes városatya, aki csatlakozik a szocialistákhoz ebben a kérdésben, akkor elérkezünk az időközi önkormányzati választásig.
Ekkor jön be a képbe a választói pártpreferencia. Nem szabad elfelejteni azt, hogy 2006-ban a jobboldali vezetés javarészt annak köszönhette győzelmét, hogy az országos politikában olyan mélyre süllyedt az MSZP morálisan az elhíresült őszödi beszédnek köszönhetően, amilyenre nem számítottak. Legalábbis a győzelemben ennek volt a legnagyobb szerepe. Most sincs ez másképp, a szocialisták népszerűsége történelmi mélyponton van. Ellenben nem szabad elfelejteni: helyi ügyekről van szó, nem országosról. Mivel mostanság Orosházán jobban megjelennek a politikai napirenden a helyi ügyek, a szocialisták népszerűsége a városban magasabb mint az országos átlag.
Amennyiben bekövetkezne az időközi önkormányzati választás, a testület nagy valószínűséggel átrendeződne. A jobboldal veszítene többségéből, kevesebb Fideszes képviselő kerülne be a testületbe, és több MSZP-s. Semmiképpen sem látok esélyt arra, hogy valamelyik párt minsőített többséget szerezzen. A polgármesteri poszt nagy valószínűséggel szocialista színt kapna.

És mi van akkor, ha tényleg van alku a háttérben? A pártok kommunikációja, akármennyire is nem akarnák, akkor is nyilvánvaló lenne. Ugyanis elég feltűnő lenne, ha a Fidesz nem indít jelöltet, az MSZP pedig igen. Avagy fordítva. A választók mindenképpen becsapva éreznék magukat mindkét oldalon. Ennek közvetlen következménye az lehet, hogy a biztos választók elfordulnának pártjaiktól, és vagy nem mennek el szavazni, vagy egy nevető harmadikra voksolnának. Aki még Németh Béla is lehet. Magyarul, amennyiben a szocialisták és a fideszesek ténylegesen összeborulnának, megvan annak az esélye, hogy az összeborulás mellett, leborulnának a székről. Hogy mikor nyerne többet egy nevető harmadik? Abszolúte fogalmam sincs. Az biztos, hogyha a két ellentétes nagy párt közül az egyik nem indít a másik javára jelöltet, akkor az illető párt sokat veszthet.

És hogy mi lesz valójában? Várunk, és várunk. Kivárunk. Viszont megpróbálok felállítani egy sorrendet a lehetséges forgatókönyvek között:
  1. a szocialisták kezdeményezik a feloszlatást, minimum két fideszes képviselő hasonlóan szavaz, így kiírják az időközi önkormányzati választásokat
  2. a Fidesz indítja meg a feloszlatást, amelyhez szó nélkül hozzácsapódik az MSZP
  3. az MSZP megindtja a feloszlatást, de a Fidesz nem támogatja, így marad minden a régiben
  4. Németh Béla lemond, és időközi polgármester-választást tartanak
Természetesen a sorrandbe nem vettem bele azt, hogy mi van akkor, ha érvényesül a feltételezés, miszerint a szocialisták és a fiatal demokraták megállapodást kötöttek a jövővel kapcsolatban.

Mai elemzésünk ennyi volt mára. Hogy ki mit szeretne? Írja le, mondja el véleményét. Nekem van, majd egyszer azt is leírom, bár ki lehet következtetni, hogy mi is fogalmazódhatott meg bennem a hír hallatán. Bízom benne, hogy nem lesz alapja a fent leírtaknak, és feleslegesen pörgött az agyam ezen az egészen.

UPDATE
Az ügyről ma cikk jelent meg a hir6.hu-n. Nem akarok részleteibe menni, inkább ami érdekes, hogy mit nyilatkoztak a megkérdezett politikusok.
Nem meglepő, amit Zalai Mihály (Fidesz) mond. Ilyenről szó nincs, keresik a megegyezést az MDF-fel, és Németh Bélával. Bár nem tudom, hogy ez mikor milyen formában törétnik, de biztosan úgy van.
Dominkó Sándor (MDF) kommunikációja is azt sugallja, hogy az önfeloszlatás szerinte sincs napirenden. Ők is keresik a hangot a Fidesszel, de ott vannak süket fülek. (Most akkor ki süket????)
Dancsó József nyilatkozata nagyon titokzatos. Amolyan kioktató stílusban meguthdatja mindenki, hogy van az országnak önkormányzati törvénye. Ő sem tud ilyen hírről, de meg sem cáfolja, hogy lehetséges lenne-e a jövőben ilyesmi.
Varga Zoltán (MSZP) nyilatkozata nem meglepő. Tipikus ellenzéki nyilatkozat, gyakorlatilag a szoksás: "Németh Béla mondjon le!" Frakcióülésen már szóba került a téma, ez biztos. De azt nem közli, nyilván stratégiai okokból. Vagy lehet, hogy valami csúnyaság lenne a háttérben? A fenti írás konkrétan az...
Kiss Attila (SZDSZ) azt tenné, amit jósoltam. Nem szavazná meg az önfeloszlatást. Borzasztóan jól látja a dolgokat: ha bekövetkezne, nem a város, hanem politikai érdekeket szolgálna.
Németh Béla szerint is légből kapott hírek, miszerint szétesne a testület. De amennyiben bekövetkezne, nyilván újraindulna, ahogy azt sejtettem is. Méltóságból újra kellene indulnia, és újra is fog, ha mégis bekövetkezne a testület feloszlása.

Címkék: politika mszp fidesz szdsz mdf orosháza feloszlatás németh béla

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr59447967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyEra 2008.05.01. 01:29:34

Vleményem posztban (lassan kialakul egy jó kis blogtársadalom, még ha nem is értünk egyet, de legalább vagyunk, és ez a csírája a városi civil öntudatnak, amit hosszú évek óta hiányolok ebből a faluból) és minden további találgatás helyett szemünket 8-ára vessük!:)

Cyclosternum 2008.05.02. 12:02:53

Ha van háttérmegállapodás Dancsóék nyolcasa és Fetserék között (amit az eddigi eseményekből úgy 99,99%-ra vennék), akkor akár indíthatnak egymás ellen is jelöltet. Akár fikázhatják is egymást a kampányban, lepereg róluk amúgy is. De ebben az esetben a nevető harmadiknak semmi esélye. Nekik pedig lehet, hogy tök mindegy ki ül a polg. mest. székébe, Dancsó avagy Fetser, le fogják "őszinte szavakkal" kommunikálni, ki-ki a saját választó polgárai felé, hogy miért is alakulhattak a dolgok így. És persze mindennek Német Béla és az MDF-lesz az oka. És így lesz városunknak ismét MSZP-FIDESZ, vagy FIDESZ-MSZP vezetése. Tulajdonképpen tök mindegy, csak dőljön a lé a zsebükbe...