Vajon miért léptek vissza?

 2008.05.09. 15:04
Erre a kérdésre keresem a választ egyrészt a kedves Olvasó segítségével a jobb oldali menüben található szavazással, másrészt meg próbáljukr acionálisan átgondolni, mi is történt tegnap kis városunk Polgármesteri Hivatalában a testületi ülésen.

Mint tudjuk, a Fidesz az utolsó pillanatban visszalépett attól a Molnár Béla-féle indítványtól, amely az önfeloszlatást célozta meg. Sejthető volt ez már, amikor Dancsó József a napirendi pont előtt ügyrendi javaslattal élt: 10 perc szünetet kért a napirend tárgyalása előtt. De vajon miért is lépett vissza a Fidesz-frakció?

Kezdjük az elején. Senki ne felejtse el az elmúlt hónapok történéseit. Gyopárosfürdő, menesztett Mezgé-igazgató, satöbbi. A jobboldali pártok, pontosabban azok képviselői összevesztek, majd frakciószakadtak. Időközben Dominkó Sándor is lemondott társadalmi alpolgármesteri címéről, mostanság az MDF-ből való kilépés mellett tette le voksát a Tisztelet Társaságával kötött megállapodás miatt. A Fidesz-frakció pedig az idők során felvette a szoci mentalitást, egyre többször, először burkoltan, majd nyíltan is, lemondásra szólította fel a város polgármesterét, Németh Bélát. Mivel Németh Béla nem volt hajlandó egyszer sem benyújtani a lemondását egyik párt nyomására sem, ezért tegnapra a szocialista frakció vezetője, Varga Zoltán benyújtotta indítványát az önfeloszlatásra, majd egy nappal később megtette ezt Molnár Béla is a Fidesz-frakció nevében, mivel a frakció tagjai erre meghatalmazták. És elérkezett a tegnapi testületi ülés...

25 napirendi pont volt. a 25.-ben ráadásul még 7, ergo összesen 32. Nagyon sok volt. Kétóránként tartottak szünetet, pisilni tökéletes volt, meg átugrani a Plusba banánért meg gyümölcsléért, hogy valami jusson az emésztésnek is, csak ne unatkozzon.
Már napirend előtt érezni lehetett a feszültségeket, borzasztóan kitapintható volt, hogy mekkora a gond a testület működésében. Kezdte a kört Varga Zoltán a szokásossal: "Polgármester Úr, mondjon le!". Németh Béla viszontválaszban szokás szerint nem mondott le, majd Kalmár Mihály, egészségügyi tanácsnok jelezte viszontválaszában, hogy Gyurcsány Ferenc ugyan miért nem mond le, hisz neki sincs többsége. Kalmár úr felszólalását taps fogadta (sehol máshol nem volt taps), erre Zilahi Lajos elvtárs (aki nem tudom, mit keres még mindig a testületben) beszólt: "Ez nem mozi ez." Nem kommentáljuk.

Napirend előttiknél maradva szánalmas rész következett. Négy képviselő nyújtott be kérelmet, hogy napirend előtt szólaljon meg. Név szerint: Lövei Ferenc, Csizmadia Gergely, Zalai Mihály és Molnár Béla. A napirend előttik címe: Felszólítás I., II., III. és IV. Így sorban. Mindegyik felszólalásnak a tartalma az volt, hogy Németh Béla mondjon le. Fájdalmas volt nézni, ahogyan felolvasták a szövegüket hangsúlyozás nélkül. Mint a gépek. Csizmadia Gergelynek pedig köszönöm, hogy megemlítette a blogot.
Németh Béla természetesen ezek után sem volt hajlandó lemondani, de ezt már megszokhattuk, különleges dolog nem történt.

A napirendek tárgyalásánál már-már kötelet kívántam a nyakam köré. Amit láthattunk: sok hülyegyerek a játszótéren, akik dobálják egymást. Ki homokkal, ki kaviccsal, ki apró fahéjas gyümölcsökkel. Bár egyik aljasabb mint a másik, de hát kell az ilyesmi. Pláne egy testületi ülésre.
Nem értem, hogy Molnár Bélának miért kellett mindenhez hozzászólnia, belekötnie, ennyire nem tudott ülni a fenekén? Vagy túl sok volt a reggeli kávé? Passz.
Kiemelet pillanatok, amik nagyon tetszettek:
 • Lövei Ferenc előterjeszti, hogy a játszótérbővítési programban csapjanak hozzá még egy játszóteret, majd a szocialisták ezt kifogásolják, Molnár Béla odamegy Löveihez, valamit súg a fülébe, és Lövei visszavonja előterjesztését, végül Molnár Béla kijelenti, hogy nem fenyegetésről volt szó, hanem arról, hogy a költségvetéssel gond lenne - jogos, csak érdekes
 • Kalmár Mihály napirend előttijére egy nagy csillagos ötös (ugye, tapsot is kapott)
 • Zilahi Lajos: "Ez nem mozi ez." mondata telitalálat a rekeszizomba
 • a kerékpárútról szóló napirendi pontnál Molnár Béla kijelenti, hogy Kakasszékre az emberek gyógyulni mennek, de nem biciklivel, és más oda nem is megy (egyébként ez a kerékpárút Szegedet kötné össze Békéscsabával a 47-es út mentén, amelyet egyébként EU-s támogatásból felújítanak, és 11,5 tonnára emelik a terhelését)
 • a Várogazüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. mérlegbeszámolójának és üzleti tervének elfogadásánál Bogdánffy Csaba előterjeszti, hogy Bánfalviné Feldmann Ágotának hosszabbítsák meg a szerződését 2010. december 31-ig, és a felügyelőbizottság létszámát ötről háromra csökkentsék. A vita közben hátra dől Varga Zoltán, néz Molnár Béla felé, majd Molnár Béla is hátradől, halk diskurzus, és bólogatás, végül a Fidesz és az MSZP megszavazza Feldmann Ágota kinevezésének meghosszabbítását (jobboldali fejekben Feldmann Ágota Fetser János embere, aki nem való már oda, ahol van, és ahová kinevezték újfent), ami szerintem felháborító
 • Násztor Sándor tartózkodik az önfeloszlatásról szóló szavazásnál
 • Varga Zoltán épp, hogy nem alszik el néha
 • Rucz József elmélkedése felszólalásának közepette, hogy mikor lehetett választás (1994 avagy 1996), ami különben is kit érdekel
 • megérkezett a HírTV kamerája a terembe, vesz egy kis anyagot, majd távozik (ennyiért felesleges volt lejönni)
 • Molnár Béla és Pleskó Pál vitája az SZMSZ-ről (törölni kellett volna hat, azaz HAT sort, amit nem sikerült végrehajtani), melyben Pleskó képviselő úr a Szomszédokban Bőhm-öt alakító Máriáss Józsefet (Isten nyugosztalja) megszégyenítve bombázza Molnár Bélát a latin mondatokkal, és egyben a földbe tiporja, mely során Molnár elveszti türelmét
 • Molnár Béla szerint nincs szükség térfigyelő rendszerre (ami pályázati lehetőség lenne a DARFT-nál)
 • és még sok minden...
Valahol sajnáltam szegény szocikat, mert körülbelül feleslegesen mentek be dolgozni. A maratoni majdnem 7 órás ülésből kb. 5 órát a jobboldali két pártja azzal töltött el, hogy anyázzák egymást. Illetve az 5 órából hármat Molnár Béla végigszövegelt, hol volt értelme megszólalni, hol maradt volna inkább csendben.
De a tuti akkor jött, amikor ugye elérkezett az önfeloszlatásról szóló napirend tárgyalása. Ekkor Dancsó József megkérte a polgármestert, hogy tartsanak 10 perc szünetet. Tartottak. Ez idő alatt megváltozott minden. Dancsóék visszavonták az előterjesztésüket, és nem vettek részt abban a szavazásban, amely szintén az önfeloszlatásra irányult, csak szoci oldalról.

De vajon miért? Folyosói pletykák szerint leszóltak fentről (többek szerint Kövér László), a központból, hogy "Gyerekek, ezt azért nem kéne!". Mások szerint megijedtek a Fideszes képviselők, hogy egy előrehozott választásnál helyeket vesztenének. A harmadik vélemény szerint az, hogy a polgármester és az alpolgármesterek illetményének meghatározásakor a szocik nemmel szavaztak, és Dancsóék ezt a háttérben köttetett alku felrúgásának érezték, holott ők megszavazták Feldmann Ágota kinevezésének meghosszabbítását. Hogy mi lehet az igazság? Ezt csak a Fideszes képviselők tudhatják. Mindenesetre a testületi ülés végére világossá vált: a Fidesz valóban kötött háttéralkut a szocialistákkal. Látszik ez a Feldmann Ágota kinevezéséről szóló előterjesztés megszavazásában, a kerékpárútról szólószavazásban, de összességében a pályázatok nagy részének szavazásában.

És ami a legarcátlanabb az egészben, és ebben tényleg igazai van a polgármesternek: egy pályázat beadásáról nem a polgármester dönt egy személyben, hanem azt a testület hagyja jóvá. Lehet vádolni állandóan azzal, hogy nem halad előre semmi, nincs fejlődés. De ha nem adunk be pályázatot, akkor nem kell ezen meglepődni. És miért nem adunk be pályázatot? Mert a testület nem szavazza meg. Nem tudom, nekem ez olyan pofátlan dolognak tűnik, de hát nem vagyunk egyformák.

Mindenesetre én úgy tudom, valóban leszóltak fentről, hogy ne merjenek feloszlani. És ami nagyon bizonyítja, hogy háttéralku volt: a folyosón egy szoci képviselő véletlen elszólta magát: a Fidesz felrúgta a megegyezést. Ennyi, és nem több.
És mik a következmények? A testület jelenlegi formájában fennmarad. A polgármestert továbbra is lemondásra fogják felszólítani, aki nem fog a kérésnek eleget tenni. Pályázatok lesznek továbbra is, valamiről lemaradunk, valamit pedig benyújtunk. A testülettől függ, hova halad a város, nem a polgármestertől alapvetően. A Fidesz öngólt rúgott, a közvéleményben leírta magát, ez látszik nagyon sok hozzászóláson egyes fórumokon. Varga Zoltán egyelőre kiheveri, hogy nem oszolhattak, és próbálja alacsonyan tartani a vérnyomását. Fetser János pedig marad a Parlament Könyezetvédelmi Bizottságában, illetve a szocialista frakcióban. Egyelőre. De meddig?

A bejegyzés margójára pedig álljon itt az orosházi Fidelitas közleménye a feloszlatásról szóló hír kapcsán 2008. május 7-ről:
Az Orosházi Fidelitas maximális támogatásáról biztosítja a Fidesz frakciót a jövőbeli döntéseit illetően, mivel biztosan látjuk, hogy Orosháza érdekeit veszik előbbre személyes ambíciójukkal szemben! Üdvözöljük, hogy olyan testületünk van, amely nem huny szemet a tisztességtelenség felett, és lépéseket is tesz ennek megakadályozása érdekében!
Kérdésem a következő: ha a város érdekében adták be a feloszlatásról szóló indítványt, akkor miért is léptek vissza? Várom a választ a Fidelitastól!

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr67461433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.