Mi lesz Veled, ó, Fő tér?

 2008.05.26. 17:04
Már ha beszélhetünk Fő térről, amikor Orosházát emlegetjük. Miközben kortyolgatjuk finom borunkat, rágyújtunk egy kellemes szivarra, vagy éppen csak a családdal kirándulunk, és szóba kerül a város. Persze, nem szoktunk mi Fő térről beszélni, de minden bizonnyal fogunk. Egyre többet. A finom bor kortyolgatása közben, egy kellemes szivar elpöfékelése közben, vagy éppen a családi kirándulás alatt. Mert vagy lesz nekünk ilyen, vagy nem... Lesz-e Fő tere a városnak, avagy sem? - szól a kérdés, melyre minél előbb választ kellene találni. De a politika megint közbeszól. Véleménypost.

A Hír6-on megjelent a "Pláza áll vagy kőhalom?" című cikksorozat negyedik része három oldalban. Megszerezték a terveket is, mely most már egy kisebb épülettel számol, illetve egy véglegesnek még nem tekinthető "Fő tér"-rekonstrukcióval is számol, melyre 1 milliárdot lehet elnyerni, ehhez az önrész 400 millió forint lenne, melyet az Alföld Szálló melletti önkormányzati telekért kapott ellenértékből finanszíroznának.

Két alapvető probléma van: a befektető cég arra vár, hogy az önkormányzat döntsön, hogy mi legyen, a másik pedig a Meszes kisköz egyházi tulajdona körül forog. Elméletileg az evangélikus egyház hajlandó beszállni a felújítás finanszírozásába (kötelessége, ha akarják a felújítást), mivel már ismeri a terveket.

Az első probléma a bonyolultabb. Itt már megjelenik a politikai szféra is közvetlenül. Két vélemény van: a "Fő tér"-rekonstrukció megindulhat a "pláza" építése nélkül is, illetve a kettő csakis együtt kezelendő. No hát, akkor elmondom, szerintem hogyan kezelendő.

Szerintem a pláza és a "Fő tér" ügye szigorúan együtt kezelendő. Hülye közgazdász vagyok (leszek), nem tudok mit csinálni. Röviden megindoklom, hogy miért. Azért, mert ha megtörténik a "Fő tér" felújítása, bocsánat, megépítése (nem tudom, mit akarnak vele csinálni, nincs rá jó szó), és csak aztán a "pláza" építése, akkor olyan gyönyörűen kell majd felbontani az új burkolatot, hogy csak hullanának a könnyeim. És ez csak egy(!) érv, ami megnövelné a város költségeit. Nem beszélve a környezetterhelés költségeiről, a zajterhelésről, és a többi közvetett költségként megjelenő plusz kiadásról. Amivel a város nem járna jól.

Tehát a javaslatom a döntéshozók felé a következő. Van három hetük. Egyetértek azzal a javaslattal, miszerint a témáról Lakossági Fórumot kell rendezni, amelyet a polgármester és az alpolgármesterek hivatottak megrendezni, és összegezni az ott elhangzott véleményeket. Ezután megkötni a finanszírozási megállapodást az evangélikus egyházzal a Meszes kisköz felújításáról, majd végül a befektető Thompson & White-tal megállapodni az önkormányzati telek áráról, amelynek a hír6-os cikkben szereplő 30 és 80 ezer Forintos négyzetméterenkénti árak között kell lennie - valahol fél úton. Amint a befektető megkapja a számára pozitív visszacsatolást (jelen esetben itt most az is pozitív, ha van egy telekár, és emellett az ár mellett mehet az üzlet), a befektető cég a magántulajdonostól megvásárolhatja az Alföld Szállót (holott az opciós szerződés lejárt!). És eljöhet a dátum, június 12., amikor is döntés születhet arról, hogy beadják a pályázatot a "Fő tér" rekonstrukcióról, melyre igen jó esélyeink lehetn(én)ek.

Amennyiben ez nem sikerül? Több kimenetel is lehetséges. A legrosszabb az, ha nem adunk be semmiféle pályázatot. Akkor mindenki rosszul jár. A jobboldal azért, mert nem lesz mit felmutatnia a következő választáson, amivel minimális esélye is lenne nyerni. Sőt. Megkockáztatom azt is, hogy a befektető opciós vesztesége miatt még akár be is perelheti a várost. Tehát legyenek kedvesek valamit benyújtani pályázatként...

A kevésbé rossz, de még így is kockázatos megoldás az, hogy a pályázatot beadjuk, de nem születik megállapodás a pláza ügyében. Ekkor ismét a város feje felett fog lógni a kártérítési per lehetősége, ami megint csak senkinek nem lenne kívánatos. Apró megjegyzés ide: az az érv, miszerint ha nem sikerül a Thompson & White-tal megállapodást kötni, akkor majd jön egy másik befektető, marhaság. Bocsánat, de ez az igazság. Egy befektető nem csak úgy jön-megy, hanem számol, kalkulál, esélyeket latolgat, költség-haszon-elemez, stb. Talán ezek tartoznak bele abba a fogalomba, hogy befektetői bizalom. Miért is jönne ide egy másik befektető csak úgy sitty-sutty, ha azt látja, hogy egy már elment, mert a döntéshozók el...ták? Semmiért.

A megoldások közt az utolsó az, amit fent vázoltam. Ha ezt meg tudják csinálni három hét alatt az ügyben kompetens személyek, akkor talán mindenki jól jár. A város lakói, a befektető, az egyház, illetve a jobboldal is (de a politikát most csak a saját szakmám miatt vettem ide, ez most a fenét sem érdekli, tudom...).

Úgyhogy remélem, a címben feltett kérdésre majd az lesz a válasz annak a bizonyos bornak a kortyolgatása, avagy a kellemes szivarnak a pöfékelése közben, netán a családi kirándulás közepette az ebédnél, hogy lesz, szép lesz, és örülni fogunk neki. Várjuk!

Utóirat: ott oldalt, ahol szokott. Szavazás: Legyen pláza avagy ne? Katt valamelyik gombra!

Címkék: politika pláza orosháza

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr20488872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.