Boldog Pedagógus Napot!

 2008.06.01. 16:03
Eljött július június (elsőre elgépeltem, bocsánat) első vasárnapja. Ilyenkor az iskolákban dolgozó hölgyeket és urakat ünnepeljük. A következő kis érdekesség forrása: http://www.unnep.eu/vilagnapok/pedagogusnap.html

A pedagógusnap igazi globális ünnep, annak ellenére, hogy országonként eltérő időpontokban ünneplik meg.

Végigtekintve a különböző nemzetek pedagógusnapjait vajmi kevés összefüggést találunk az időpontok között. Magyarországon június első vasárnapján szervezik a pedagógusnapot, Törökországban november 24-én, az Egyesült Államokban május első teljes hetének vasárnapján, Kínában szeptember 10-én; a sort persze a végtelenségig lehetne folytatni. A pedagógusnap kiválasztása általában egy jelentősebb, az oktatás terültén kiemelkedő személy munkásságának állít emléket.

Szintén meglepően hangzik, hogy akad olyan ország, ahol a pedagógusok köszöntése egyben munkaszüneti nap. Tajvanban szeptember 28-án tartják az ünnepet, amely egyben Konfucius születésnapja is.

Eddig az érdekesség. Sajnos annak ellenére, hogy Magyarországon formálisan van pedagógusünnep, nem ünnepeljük meg őket eléggé. Nem törődünk azokkal az emberekkel, akik ezért az országért, ezért a nemzetért tesznek. Mert tanárok, pedagógusok nélkül semmik lennénk. Ők azok az emberek, akinek köszönhetően a következő generáció is kap valami többet, mint más nemzetek gyermekei. De ez mindenhol így van, bárhol is legyünk a világon. Csak az a nem mindegy, hogy mennyire vannak ők, tanáraink megbecsülve.

Mert mi történik ma Magyarországon? Emelik a kötelező óraszámukat az iskolákban, ellenben a fizetésük reálértéke nem nő. Grátiszba egynémelyik diák orrbaveri, befenyíti tanárát. A tanárok joggal érezhetik magukat megalázottnak. Azután kifejezetten, hogy a kormányzat úgy nyilatkozik Róluk, ahogy. A tanárok, akik nem tudnak tanítani, ezért meg kell őket büntetni.

Orrbaverés, visszafeleselés, fegyelmezetlenség. Ez az, ami ma jellemzi általában az iskolati tanórákat. Elkeserítő. És emellé még némely tanárt akár politikai okokból meg is félemlíthetik. Volt már ilyenre példa, nem egy, nem kettő.

Ahelyett, hogy tanárainkat, pedagógusainkat megaláznánk, a végletekig lealacsonyítanánk őket a nem-pedagógus társadalomban, agyon kellene őket támogatni. Mert melyik a legjobb befektetés egy nemzet számára, ha nem az oktatásba való befektetés? Emlékezzen mindenki vissza Klebersberg Kunú munkásságára. Amikor ő lett az oktatás és a kultúra felelőse a két világháború között, Magyarország szárnyalt. Tudományos sikerek, megbecsült pedagógus-társadalom, versenyképességi javulás. És még mi egymás, amely felemelte akkoriban ezt a jobb sorsa érdemes magyar nemzetet...

Ezzel a kis bejegyzéssel kívánok minden, de legeslegelső sorban Orosháza összes pedagógusának az óvónénitől a főiskolai tanárig,  boldog pedagógus napot! Egykori tanáraimnak pedig köszönöm, hogy tanítottak!

Címkék: oktatás politika nap ünnep pedagógus

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr25497832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diáklány 2008.06.01. 18:41:02

Csodálkozol, hogy nincsenek megünnepelve a pedagógusok? Szerintem egy olyan országban, ahol az oktatási miniszter azt nyilatkozza, hogy "Öntelt az a tanár, aki azt hiszi, hogy a diák tőle tanul", nos egy ilyen országban az oktatás terén nincs min csodálkozni... Mindenesetre sajnálatos!

Juli 2008.06.01. 20:38:07

Június van :S

midrovertalt 2008.06.01. 20:42:33

Javítottam, sajnos elgépeltem. :(