Ma még lehajtjuk fejünket...

 2008.06.03. 17:20
Fájdalmas. Szomorú. Elképesztő. Arcátlan. Aljas. Igazságtalan. És még lehetne sorolni a jelzőket arra a döntésre, amelyet 1920. június 4-én hoztak meg Franciaországban, Trianonban. Nagy-Magyarország nem volt többé.

Európa szégyene volt, és lesz is, amíg világ a világ. Az akkor több, mint ezer éves Magyarországot szétverték. Nagyon nehezen találok ilyenkor szavakat, amikor erről kell beszélnem, írnom.Nem tudom. Lehet, hogy ez a fájdalom valamilyen úton öröklődött a generációk közt. Mert amikor mi még hittünk abban, hogy lehet másképp, lehet úgy, hogy mégis úgy legyen, ahogyan az volt valamikor. Hittünk két világháború között, majd akartunk hinni a második után. De nem hihettünk, csendben kellett maradnunk. Apáink, nagyapáink csupán halkan mertek arról beszélni, hogy mi is volt az a Trianon. Aki pedig megszólalt róla, többé nem tette.

És nem hagyhatom szó nélkül azt, hogy mi van ma. Ha kiejtjük a szánkon ezt a szót, hogy Trianon, szélsőséges, fasiszta, és neonáci. Jelentem, hogy kiejtettem a számon nem egyszer, hogy Trianon. Fasiszta lettem, úgy ám. Nem érdekel. A vélemény szabad. Valakiknek meg fáj.

Üzenem azoknak, akik Trianonon csak nevetni tudnak, avagy semmibe veszik azt, hogy Trianon élt, él és élni fog. Akármennyire is nem tetszik nekik. Amíg szabadon kiejthetem a számon azt, hogy Trianon, addig élni fog. És ez ellen hatástalan szer az, hogy megbélyegzik azokat, akiknek ez a döntés fáj.

Ma még lehajtjuk fejünket, ha Trianonra emlékszünk. Elhelyezzük az emlékezés koszorúit. Hogy ne feledje senki: Európa legszégyenteljesebb döntését hozták meg 1920. június 4-én. De lesz idő, amikor a magyar ember nem hajtja le fejét, hanem felemeli azt, és felnéz a kék égre, a napsugarak fogják érinteni arcát. És "hegyeken, tengereken túl értik majd szavát"... (idézet: Kormorán - Ki szívét osztja szét)Orosházán trianoni megemlékezést tart 2008. június 4-én 18 órától az Orosházi Jobbik és a Magyar Gárda helyi szervezete. A Magyar Demokrata Fórum helyi szervezete megkéri szimpatizánsait, hogy magánemberként vegyenek részt a megemlékezésen. Szeretettel várják a megemlékezőket a szervezők. Aki tud, menjen ki. Én sajnos nem leszek ott, mert délután 2-kor vizsgázom.

Ez volt a programajánló. És a Fidesz már ki sem megy, ha jól tudom... A Fidelitas kimegy? Nem kell félni a Magyar Gárdától, nem bántanak. Vagy van Fidesz-Trianon és Jobbik-Gárda-Trianon? Szerintem nincs. Ezen illene elgondolkodni...

Címkék: politika trianon orosháza

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr60501738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.