Könyvbemutató I.

 2008.06.05. 12:43
Kedden könyvbemutatón jártam a Károlyi Mihály utcában egy szolid, konzervatív kávézóban. A Századvég Alapítvány munkatársai írtak egy könyvet Végjáték címmel, mely a Gyurcsány-kormány második évéről szól.

A könyvet G. Fodor Gábor, a Századvég kutatási igazgatója és Stumpf István, elnök mutatta be. A Végjáték nem más, mint egy könyv, amely 22 fejezetben összegzi a szakpolitikai kérdéseket az adott politikai évről. Nem javasolni akar, csak összegez és elemez. Egyfajta vitaindító könyvnek is titulálhatjuk, mely az adott szakterület ismerőinek is egy remek anyag lehet.

Az alábbi tudósítás az mno.hu-ról:
A SZDSZ elnökválasztása után talán tisztulni fog a kép, azonban a liberálisok jelentős arculatvesztés nélkül nem támogathatják a büdzsé megszavazását. Az már most látszik, hogy jelentős adócsökkentés és kiadáslefaragás nem lesz, így ez az SZDSZ számára nem elfogadható – nyilatkozta lapunknak Stumpf István a Századvég egyik legújabb kötetének bemutatóján.
...
Gyurcsány Ferenc 2008 közepére elveszítette az emberek bizalmát s a támogatást mind a liberálisok, mind saját pártja körében – jelentette ki Stumpf. A Századvég Alapítvány elnöke úgy vélte: a miniszterelnöknek már az MSZP is egyre kevésbé hiszi el, hogy 2010-ben képes lesz megnyerni a választásokat.

A liberálisokkal kötött koalíció felbomlása Gyurcsány Ferenc végjátékának a kezdete – utalt a megjelent kormányértékelő kötet címére Stumpf. Az elmúlt időszak legfontosabb kormányzati tanulsága, hogy a folyamatos működési zavarok következtében az ország versenyképessége folyamatosan romlik, és egyre inkább elhagynak minket régióbeli riválisaink – hívta föl a figyelmet az egykori kancelláriaminiszter.

2006 nyarán a kormányátalakítás után a miniszterelnök kezében óriási hatalom összpontosult a Miniszterelnöki Hivatalon keresztül, azonban Gyurcsány elbizonytalanodásával az egész rendszer megingott, és így a közigazgatás teljesítménye is egyre rosszabb – tette hozzá. A Századvég Alapítvány elnöke szerint a kormány a jogot a politika alá helyezi, aminek legeklatánsabb példája a rendeleti kormányzás bevezetése, így megkerülve a parlamenti kontrollt és kikerülve az esetleges leszavazásokat.

„A reformok miniszterelnöke folyamatosan visszavonulót fúj, és úgy látszik, hogy a 2004-ben megkezdett, a kormányzás látszatát keltő politizálásba fogott, bízva abban, hogy képes lesz az MSZP 2010-es vereségét csökkenteni” – hangsúlyozta Stumpf.

Március 9-ével a Gyurcsány-korszak véget ért, a reformok befejeződtek, annak ellenére, hogy a miniszterelnöki poszton változás nem történt – jelentette ki G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója. A kutató a kormányzás legnagyobb problémájának az állam lezüllesztését, a szakpolitikai kérdések pártpolitikai korlátok közé szorulását, valamint a reformoknak nevezett intézkedések kaotikus állapotokhoz vezetését nevezte. A PR-kormányzás tartalékai kimerültek, ennek oka, hogy a meghirdetett program és a valóság éles ellentétben áll egymással – érvelt G. Fodor. A kivezető utat az intelligens és aktív állam megteremtésében látja a politológus.
Maga a könyvbemutató nagyon jó volt, gyakorlatilag életem első ilyenje volt. Viszont még egyszer nem eszek semmi olyat, amiről ne tudnám, hogy micsoda. Lilakáposztával töltött kis péksüti, gusztustalan volt, de legalább volt ásványvíz.

És a konklúzió: milyen fura. A jobboldal mondja, hogy aktív, erős állam kell. Megfordultak a dolgok. A jobboldal akar erős államot, a bal pedig kisebb államot. Kérdés: mit értünk erősebb, aktívabb állam alatt? Még több bürokráciát? Vagy aktívabb beavatkozást a gazdaságba? És mi az intelligens állam? Ezekre nem kaptunk választ, de biztosan meg fogjuk tudni idővel....

Ma este is megyek könyvbemutatóra. Bayer Zsolt mutatja be két új könyvét este 6-kor a Ráday utcában. Aki tud, jöjjön, biztosan érdekes lesz.

Címkék: politika mszp gyurcsány kóka szdsz könyvbemutató kormányválság

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr92504961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.