Szabad Fadarabok Szövetsége

 2008.06.07. 17:49
Budaörs nincs is olyan messze, tegnap is jártam ott. Na nem SZDSZ-ügyben, hanem egy interjú ügyében, de ez most mellékes. Ma Budaörsön az ország számára meghatározó dolog történt, az SZDSZ megrendezte ismét a tisztújító küldöttgyűlését, melyen nyert Fodor Gábor. Kóka János pedig az Ügyvivői Testület tagja lett a legtöbb szavazattal.

Most akkor örüljünk vagy ne? Az egyik szemem sír, a másik nevet. Szabad Demokraták Szövetsége. A rendszerváltás egyik meghatározó pártja volt. Radikális antikommunista jellegével kitűnt a többi párt közül. Majd jött az a bizonyos Demokratikus Charta az akkori Antall-kormány ellen, amikor megindultak azon a bizonyos lejtőn. Feladta antikommunista jellegét, és 1994-ben koalícióra lépett az addig mélyen elutasított párttal, az MSZP-vel.
Kérdés az, hogy mi lett volna, ha nem így történik, hanem egy liberális kormány alakul 1994-ben az SZDSZ és a Fidesz vezetésével. Talán euró Magyarországon. Talán kevesebb populizmus. Még kevesebb hazudozás. Némi pragmatizmus. Fene sem tudja... Ez is már csak mellékzönge. Lényegtelen.

1994-ben mélységes csalódást okoztak szavazóinak. És ez meglátszódott a következő ciklusok eredményein is. Egyre kevesebb képviselő a Parlamentben. És egyre több képmutatás. Hazudozás. És még sorolhatnám. A kettős mércéről nem is beszélve. Pláne a Demszky-féle szemkilövetésről. És még továbbra is sorolhatnám. De nem teszem, mert tudjuk mindannyian...

Lezüllött rendszerváltó párt az SZDSZ, amely már hamvaiból próbál feléledni. Olyan állapotban van most ez a párt, mint ha egy fadarabot elégettek volna, de még parázslik. Ég benne a vágy, hogy újra egy fadarab legyen. De a nagy része már csak hamu. A kérdés az: Fodor Gábor valóban vissza tudja-e csinálni ezt a folyamatot? Tud-e ismét egy rügyezni képes fadarabot csinálni ebből a darab szénből?

Igazából, ahogy írtam, a választás eredménye alapján az egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, mert nem Kóka nyerte. Kóka János volt az az ember, aki az utolsó előtti csepp olajat is ráöntötte arra a bizonyos fadarabra, és meggyújtotta. És Kóka János lett volna az az ember, aki rácsöppenti az utolsó cseppet is...
Ehelyett van egy Fodor Gáborunk, az örök második szerepből kitörve, aki fel akarja éleszteni ezt a pártot. Emiatt is sír, mert mi lesz ha sikerül?

Mi lesz, ha sikerül? Lesz egy erős liberális pártja Magyarországnak. Na és - mondhatnám. Csak az nem látszik nekem tisztán, hogy merre akar elindulni. Valóban képviselni akarja a liberális értékeket? Nem akarnak ezentúl kettős mércét alkalmazni? Netán visszább vesznek a neoliberalizmus majmolásából? Netán még arra is hajlandóak lennének, hogy letegyenek arról a gyakorlatilag abszolút elutasított gondolatukról, hogy legalizálják a marihuánát? Ha igen, akkor viszont a másik szemem jön elő, amelyik nevet. De csak nevetne, mert nem fog. Az SZDSZ nem lesz ez a párt. Hacsak nem szervezik újjá, és lesz az, ami volt.

És hogy miért is nem csak nevetne, hanem nevet is az én másik, mondjuk a jobb szemem? Fodor Gábornak volt egy-két olyan nyilatkozata, miszerint szerinte elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amikor előrehozott választásokat kell tartani. Mégpedig az adó- és költségvetési törvény kapcsán. Amennyiben ez megtörténik, egy tavaszi előrehozott választáson az SZDSZ gyönyörűen kiesne a Parlamentből, hiába akarta midnkét elnökjelölt bevinni oda a pártot.

És akkor mentesülne valamennyire a közélet a Horn Gáboroktól, a Kóka Jánosoktól és ehhez hasonló kétes figuráktól, akik így lezüllesztették az egykor még szebb jövőt is megérdemlő pártot. Mert valljuk be, nélkülük nem lett volna rendszerváltás. Hiába utáljuk Demszkyt, Magyar Bálintot meg a többit, meghatározóak a rendszerváltásban.

Igazából azokat az SZDSZ-es politikusokat sajnálom, akik egykor ezzel a képződménnyel indultak, hitük, elveik voltak, majd azokat feladni kényszerültek. A hatalom miatt. 1994-ben. Tessék, tisztelt SZDSZ, idáig jutottatok! A tönk szélére. Egy elhamvadt fadarab vagytok... Semmi több!

Gratulálunk Fodor Gábornak, és jó munkát kívánunk Neki! Reméljük hamarosan a kizárólag a civil életben! A többi olajcsepegtetővel együtt...

Címkék: politika mszp kóka szdsz fodor gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr52508498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nils H. (törölt) 2008.06.07. 18:32:08

Haha. 1994-ben nem csak az SZDSZ miatt nem lehetett liberális kormány, hanem
1. az mszp-nek abszolút többsége volt (pláne kár volt koalázni!!!)
2. A fidesz már nem igen volt liberális.

Én drukkolok Fodornak.