A koncepció - észrevételek

 2008.06.20. 15:28
Végre nyilvános lett Orosháza ifújságpolitikai koncepciója. Milyen jó az iwiw, valaki belinkelte véleményezésre az egyik helyi fórumba. Egyből katt rá, elolvas, és észrevételez. Alább azt a levelet közlöm, amelyet Csányiné Kádár Tündének, mint a Kulturális Osztály közművelődési ügyintézőjének küldtem el.

Tisztelt Csányiné Kádár Tünde!

Szeretném megosztani észrevételeimet Orosháza Város Ifjúságpolitikai Koncepciójával kapcsolatban.

Először is nagyon örülök, hogy végre született egy ilyen átfogó tanulmány arról a stratégiailag fontos intézkedéssorozatról, amely a város fiataljainak jövőjét érinti. Magam is fontosnak tartom, hogy a város megőrizze azokat, akik egyenesen maga a település jövője.

Én csak magához a kész koncepcióhoz szeretnék hozzászólni, azt észrevételezni. Meglátásom szerint jó az anyag, igényes, jó ötletek vannak benne.

Viszont amit nagyon aggályosnak tartok, hogy a kutatás során a Shortcut Communications Kft. kihagyott egy, a város szempontjából fontos iskolát. Ez a Mezgé. Úgy gondolom, és ebben egyetért a politikai elit, hogy Orosháza kiugrási lehetősége a szakképzés. Ismeretes, hogy a TISZK-ek rendszerében Orosháza jó pozíciókkal rendelkezik, és van még lehetőség további fejlődésre. Ehhez viszont - úgy gondolom -, hogy meg kellett volna kérdezni a cégnek a fent említett iskola tanulóit is, hiszen nem elég ismerni a vállalatok igényeit, de tisztában kell lenni azzal is, hogy azok, akik a leginkább érintettek a szakképzésben, a diákoktól is szükség van visszacsatolásokra igényeikről.

A másik dolog, ami számomra aggályo, az intézményrendszerről szóló gondolatok. Úgy látom, hogy az ifjúságpolitikát a koncepció túl akarja bürokratizálni. Szerintem nincs szükség több intézményre egynél. Ahogy a Koncepció írja, létre kell hozni egy Orosházi Ifjúsági Kerekasztalt, illetve akár egy Ifjúsági Bizottságot is.
Meglátásom szerint elegendő lenne egy szervezet az ifúsággal kapcsolatos ügyekre, döntésekre. Erre több elképzelésem is van:

1) a Kulturális Bizottság nevét megváltoztatják Ifjúsági, Oktatási és Kulturális Bizottsággá, és helyeit bővítik (az oktatási intézmények képviselőivel, civil szervezetek képviselőivel, stb.)

2) a Kulturális Bizottság mellett, avagy alatta albizottságként működhet egy Ifjúsági Bizottság, ahova egy ember küldene az önkormányzat, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK), az iskolák és civil szervezetek képviselői, stb.

Kérem, észrevételeimet vegyék fontolóra, ugyanis az első a hatékony döntéseket kockáztatják, a második pedig költségcsökkentő hatással bírna.

További jó munkát kívánok!

Üdvözlettel:
Dobroczki Ádám

Címkék: politika orosháza ifjúság

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr100530880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila 2008.06.20. 18:25:49

Hihetetlen, hogy ennyire nem látod át a koncepció lényegét.

midrovertalt 2008.06.20. 18:34:46

Kedves Attila!

Amennyiben így van - mert megtörténhet a nagy tanulás közepette -, akkor kérlek, segíts, és világíts rá a koncepció lényegére.

Igaz, ez társadalmi vitára bocsátott változat, ami szerintem azt jelenti, hogy tegyünk hozzáfűznivalókat, netán rávilágítsunk egy s másra, ami lehet, hogy aggályos. Meg szerintem, akinek írtam ezt az e-mailt, nem azt várja el, hogy foglaljuk össze, mi van a koncepcióban, mi annak a LÉNYEGE - ugye -, hanem azt, amit most leírtam 3 másodperce: észrevételezzük...

De ha nem így van, akkor állok elébe mindenféle megkövezésnek! ;)