44 éve Spanyolország nyert

 2008.06.21. 07:00
Kis foci, kis EB, habár nem értek hozzá, de valamiért mégis elkezdtem kutatni. Június 21-én, azaz a mai napon nyerte meg a labdarúgó Európa-bajnokságot Spanyolország. Na nem az ideit, hanem az 1964-ben rendezett tornát.
 
1964-ben még nem Európa-bajnokságot rendeztek, hanem Európai Nemzetek Kupáját, ami akkoriban az UEFA második második rendezett tornája volt. Érdekesség, hogy akkoriban nem csoportokba voltak beosztva a nemztei tizenegyek, hanem sorsolás alapján kerültek ki az ellenfél csapatok, és a kezdetektől fogva egyenes kieséses rendszer volt érvényben. A záró szakaszig oda-visszavágókat rendeztek meg, majd a záró szakaszt (az elődöntőt, a bronzmérkőzést és a döntőt) az elődöntőbe jutott csapatok közül kisorsolt ország rendezhette meg. Spanyolország lett a győztes helyszín.

Összesen harmic csapat nevezett be a kontinens-tornára, viszont csak 12 selejtező mérkőzést játszottak. Ez azért volt lehetséges akkoriban, mert az előző bajnokság győztese, a Szovjetunió automatikusan bejutott a legjobb 16 közé, emellett két ország, Luxemburg és Ausztria is ún. erőnyerő volt az országok között, így ők is automatikusan kvalifikálták magukat ebbe a körbe.
Fontos részlet volt a görögök nevezése is. A 2004-ben Európa-bajnokságot nyert csapat visszalépett a nevezéstől, amint kiderült, hogy ellenfele Albánia lesz. Ennek következtében Albánia lett az automtikus továbbjutó a későbbi nyolcaddöntőbe.

A későbbi bajnok spanyolok Romániát kapták ellenfelüknek, akiket otthon 6-0-ra vertek meg, viszont Románia hazai pályán 3-1-re győzött. Az összesített eredmény alapján a spanyolok jutottak tovább a nyolcaddöntőbe. A spanyolokon kívül továbbjutottak még többek között az írek, az NDK, az olaszok, svédek, jugoszlávok, dánok, hollandok, franciák és a magyarok is.

A nyolcaddöntőben a spanyol csapatnak az észak-írekkel kellet megküzedniük, mely először 1-1-es döntetlent hozott, majd a visszavágón egy góllal nyerni tudott a spanyol válogatott. Megjegyzendő, hogy Magyarország is továbbjutott ebből a körből, mivel az akkori NDK-t verte meg először 2-1, majd egy 3-3-as döntetlennel el is búcsúztatták a szocialista tömb egyik nemzetét. A nyolcaddöntők - és egyben az egész torna - meglepetéscsapata Luxemburg lett, mivel a hollandok ellen nyerni tudott.

A negyeddöntőbe továbbjutó csapatok között érdemes ismét megemlíteni a spanyol nemzeti tizenegyet, mivel Írországot bravúros meccsen sikerült először 5-1-re, majd még egyszer 2-0-ra megverniük. Akkoriban a magyar csapatnak sem kellett szégyenkeznie, Franciaországot küldtük haza. Először 3-1-re, majd 2-1-re sikerült győznünk. A meglepetéscsapat Luxemburggal a dánoknak meg kellett küzdeniük, mivel először 2-2-es döntetlenre futotta, majd csak otthon sikerült 1-0-ra megverni a városállam csapatát. A negyeddöntőkből a záró szakaszba végül négy csapat jutott tovább: Magyarország, Spanyolország, Dánia és a Szovjetunió.

Mint fentebb írtuk, az elődöntők, a bronzmérkőzés és a finálé rendezési jogát Spanyolország kapta meg. Barcelonában a szovjetek 3-0-ra legyőzték a dánokat, míg Madridban a spanyoloktól 2-1-re kapott ki a 64-es magyar nemzeti tizenegy. A magyar gólt egyébként Bene Ferenc szerezte meg.

A bronzmérkőzésen így Dánia ellen kellett helytállnunk, ami sikerült is. Három magyar góllal és egy EB-bronzéremmel tértünk haza Budapestre. A döntő mérkőzés izgalmasan alakult. A 6. percben a spanyolok megszerezték a vezetést Pereda góljával, majd rá két percre, a nyolcadik percben egyenlítettek a szovejetek Huszainov találatával. Ezután csak a 83. percben sikerült betalálnia a spanyol Marcelinonak, amely a végső, a győzelmet meghozó gólnak számított.

1964-ben a spanyolok Európa-bajnokok lettek. Most 2008-ban ismét jó eséllyel pályázhatnak erre a címre. Kérdés, hogy vasárnap az olaszok ellen helyt tudnak-e állni, illetve a mai holland-orosz meccs győztese ellen is tudnak-e sikert aratni. Ha igen, akkor már csak egy karnyújtásnyira kerülnek attól, ami 44 éve sikerült.
 
 
Halkan jegyzem meg, hogy azért nem vágyom annyira a spanyolok győzelmére mert holland-német döntőt szeretnék látni. Két kedvenc csapat, de a németek előrébb vannak a szívemben. Úgyhogy hajrá Németország! :)
 
(És ne felejts el szavazni ott jobb oldalt, hogy szerinted melyik csapat lesz idén, június 29-én Európa legjobbja!)

Címkék: foci eb

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr54531680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.