Botrány a Mezgében

 2008.06.30. 14:47

Nem elég, hogy kikaptak tegnap a németek a spanyoloktól, és nagyon ideges vagyok az edzőjükre a reménytelenül s..r cseréiért, újfent megint csak a balhé, és semmi más. Most épp az iskolában, az oktatásban vannak gondok. Na nem a pedagógiával, vagy épp azzal, hogy a gyerek megverte tanárát, avagy csak beszólt neki. A Mezgében (akik nem ismernék: Kossuth Lajos Közoktatási Intézmény) az igazgató Pintér Tibor és két tanárnő, Némethné Hajdu Hanna és Körmöczi Enikő között. Csak tudnám mire jó, ha az iskolában veszekszik a tanári gárda...

Persze nem azzal van a baj, hogy veszekednek, mert melyik csapatban nincs vita. Még most ki kell hangsúlyozni, hogy nekem a Mezgéhez annyi közöm van, hogy éccsanya ott érettségizett anno. Én a Táncsicsban végeztem el középiskolai tanulmányaimat. Bár ezt nem tudom, miért írom le, hisz biztosan olvastátok már a bemutatkozásomat.
Tehát a fő gond az, hogy a két tanárnő szerint aggályos, hogy Pintér Tibor, állásába visszahelyett igazgató önkormányzati döntés nélkül bezárta az iskola "B" épületének kaupit. Erről úgy rendelkezik az x-edik szabályzat, hogy akkor és csak akkor lehet egy, az önkormányzat által üzemeltetett iskolában ilyesmit csinálni, ha arról a testület határozatot hoz.

Na már most azt tudjuk, mert figyelemmel követjük folyamatosan a testületiket, hogy ilyen határozathozatalra nem került sor. Így jogossá válik a kérdés: miért is zárja be az igazgató a Mezgé "B" épületét, az egykori 612. sz. Szakmunkásképző épületét?

A Hír6-on elhangzó interjúban Pintér nem kevesebbet állított, hogy az évzárón elhangzott beszédében várható, hogy bezárják az épületet. Mivel az igazgatónak nincs döntési jogköre ebben a dologban a fent említett oknál fogva, azt a testületnek kell majd meghoznia. Az interjúban aztán azt mondja: olyan javaslatot fog letenni az asztalra, amiben az épület bezárását fogja javasolni. Majd megkérdi az újságíró, hogy biztos-e abban, hogy bezárja a testület az épületet. Erre a válasz: "egyáltalán nem, de tőlem ezt a fajta javaslatot várják el." Halljak meg, de az én értelmezésemben ez a mondat a kétfélmondatból adódó paradoxon tipikus példája. Nem biztos benne, de ezt várják el tőle. Valami itt nem stimmel...

Ahogy olvastam a hozzászólásokat, eléggé nagy többségben vannak azok, akik a két tanárnő védelmére keltek. Ugye, Pintér a szerinte hiányzó végzettséget hiányolja a két tanárnőtől. Aláírom, rendben, oké. Hivatalosan ahhoz, hogy valaki középiskolában taníthasson, egyetemi végzettség szükséges.

De hadd hozzak egy példát a politika világából (honnan máshonnan): van egy SZDSZ-es képviselő a Parlamentben, aki öt, azaz ÖT (5) bizottságnak is a tagja, a frakcióban is vezető funkciókat lát el. És semmi más nincs a kezében, csupán egy érettségi vizsga. Na kiről van szó? Gusztos Péterről. Tény, hogy oda nem kell felsőfokú végzettség, fogatlan hülyeként is bekerülhetsz, ha ügyes vagy.

Mit értek ez alatt? Azt, hogy a papír nem minden. Jelen esetben szerény véleményem szerint (ezt szokták szvsz-nek rövidíteni?) a tantáshoz nem elegendő a papír. A tanításhoz - mivel magam is tanítottam középiskolás diákokat egy évig az egyetemen - szerintem a papíron túl szükséges az, hogy a tanár foglalkozzon a diákkal mind szakmailag, mind mentálisan. Hogy a diákok szeressék. Hogy a tanári pályát hivatásnak, elkötelezettségnek tekintse. Hogy a diák bármikor odamehessen a tanárához, ha valamilyen gondja van, legyen az tananyaggal vagy a magánéletével kapcsolatos. És ahogy olvastam a hozzászólásokat azt kellett észrevennem, hogy a jelenlegi és egykori diákok szeretik ezt a két tanárnőt.

Véleményem szerint (ez lehetne a jövőben vsz-ként rövidítve) egy ocsmány dolog volt az, hogy az interjúban Pintér Tibor, igazgató a lényegtől eltérve firtatta a két pedagógus végzettségét. Ahogy figyeltem az interjú szerkezetét, egy darab kérdés nem hangzott el arról, hogy mit tud az igazgató a két tanárnő végzettségéről. Ellenben Pintér mégis kitért erre, amit a jó publicista leközöl, mert így illik, és jól is teszi. Viszont az interjúalany rosszul teszi, ha az interjúban nem arra koncentrál, amiről szó van, hanem kvázi elterelve a lényegről a figyelmet, elkezdi lejáratni a másik két érintetett.
Félreértés ne essék, nem akarok védeni senkit, csak én ezt így gondolom. Lejáratás vagy az iskola az első? Netán a saját karrier építgetése? Isten tudja...Mindenesetre gusztustalan volt!

Többet nem írok most erről a sztoriról! Összegezve: ha van végzettség, ha nincs, szerintem a két tanárnő szakmailag rendben lehet, ha ennyi jó vélemény születik róla. Pintér Tibor úrnak pedig sajnos van mit csiszolni a stílusán!

Jaj, hát most veszem észre: valaki tüntetésben is gondolkodott. Csak szólnék, hogy ilyennel olyan felesleges próbálkozni, mint megtanítani egy lepkét pókerezni. Csakis akkor lehetséges ilyet sikerre vinni, ha nagyon nagyfokú a szervezettség, és elég széles bázison nyugszik. Amennyiben úgy érzik az illetékesek, hogy ilyennel megakadályozható a két tanárnő elbocsátása, tegyék! Az eseményeket figyelni fogjuk!
De ezzel kapcsolatban csak annyit, hogy Szentesen is volt már hasonló példa a dráma-tagozaton. A videót erről meg lehet nézni, ilyen világban élünk! Nézd meg most!

És a margóra: meglett a szigorlatom, juhúú! :)

Címkék: politika orosháza mezgé pintér tibor

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr55546101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jóskapista 2008.06.30. 19:26:31

Nem kell egyetemi végzettség a középiskolában való tanításhoz! Csak az érettségiztetéshez!

midrovertalt 2008.06.30. 19:28:59

Én úgy tudom, legalábbis 1-2 éve még ezt mondta nekem egy volt tanárom, hogy a főiskolai végzettséggel általános iskolában taníthat a pedagógus, egyetemivel pedig középiskolában is.
Az érettségiztetéshez tudtommal külön akkreditáció kell.
De lehet, nincs igazam! ;)

Némethné Hajdu Hanna 2008.06.30. 21:09:50

Kedves Ádám!
Köszönöm a támogató szavakat. Annyit tudjon, hogy egy bizonyos Fehér Bélánénak vagyok a nővére...
Gimnáziumban és szakközépiskolában egyetemi diplomával lehet tanítani és érettségiztetni. Van diplomám: egy magyar-orosz szakos főiskolai, egy német nyelvtanári és már lezártam az SZTE magyar kiegészítő magyar szakán az összes vizsgámat, azaz megszereztem az abszolutóriumot. A szakdolgozatom háromnegyed része kész van, de nem tudtam befejezni erre a féléves határidőre. Majd januárban. Egyébként az 1993. évi LXXIX. számú törvény 128. §-a rendelkezik arról, hogy ha valaki elkezdi az egyetemi tanulmányait, taníthat. A befejésről semmi nem rendelkezik. Pintér Tibornak kellett volna előírnia, ha akarta volna. Amíg nem "beszéltem vissza", eszébe sem jutott ezt követelni rajtam. Egyébként igaz: valami nem stimmel ezzel az emberrel! Egy idegen - csak a megnyilatkozásait elemezve - rájön, hogy egy mondatában tud egymásnak ellentmondani. Valótlanságokat állít, csúsztat, félrevezet! Nem akarom a legerőteljesebb szót leírni rá, pedig az fejezné ki a teljes igazságot. Törvény írja elő, hogy folyamatosan egyeztetnie kell az iskolát érintő nagy változtatásokról a szakszervezettel és a Közalkalmazotti Tanáccsal. Úgy kell kierőszakolnunk, hogy szóba álljon velünk.
Tisztelettel: NHH