A helyezkedés megkezdődött?

 2008.09.04. 20:28

Szerintem még nem. Vagyis olyan nyíltan nem. A Hír6.hu-n készült egy összeállítás a megyei nagyvárosok politikai erőtereiről, illetve a cikk egy találgatás is a jövőre nézve: vajon kik indulnak majd egyéni országgyűlési képviselőnek és polgármesternek? A békéscsabai és gyulai erőviszonyok a legkevésbé sem érdekelnek, annál is inkább az orosházi jóslatok. Idézet következik Bod Tamás tollából: 

Az állóháborúba süppedt Orosházán nem mindig könnyű tisztán látni. Különösen érdekessé teszi a helyzetet, hogy a korábban a jobboldal összefogásával a polgármesteri székbe kerülő Németh Bélával szemben - országosan egyedülálló módon - összefogott a Fidesz és az MSZP.

Az nagyjából borítékolható, hogy a szocialisták az országgyűlési választáson a jelenlegi egyéni képviselőjüket, Fetser Jánost indítják, s az sem zárható ki, hogy ugyanőt küldik harcba a polgármesteri címért is. Noha azt legutóbb elvesztette.

Nagyobb a dilemma a Fidesz oldalán. Összekuszálja a szálakat az egyik Németh Bélához közel álló helybeli potentát jövendölése: „akár azt sem zárom ki, hogy Orosházán az MSZP és Fidesz összefogjon a választásokon."
Mi ezt azonban a nagypolitika alakulása miatt nagyjából kizártnak tartjuk.
Viszont esélyes, hogy valamilyen civil összefogással és MDF-es ráerősítéssel Németh Béla újfent indul majd a polgármester-választáson. Akár időközi lesz, akár nem.

„Vajon hányszor kell még Dancsó Józsefnek egyéni jelöltként vesztenie, hogy ne őt indítsák?" - kérdezik többen a jelenleg fideszes alpolgármester és országgyűlési képviselővel kapcsolatban. Akiről olyan hírek is terjednek, miszerint visszavonul a politikától, és Szegedre költözik. Sokan ezt azért fenntartással kezelik.

Azonban hozzáteszik, hogy a Fidesz másik orosházi erős embere, Molnár Béla olyan mértékben megosztó személyiség, hogy egyéni indítása nem magától értetődő sem a törvényhozási mandátumért, sem a polgármesteri székért. Noha belőle nem hiányzik az ambíció. Ám egyes értesülések szerint nem kizárt, hogy egy listás befutó parlamenti helyért azért bejelentkezik.

Nos, a legjobb tudomásom szerint a maradék másfél évet elméletileg kihúzza a Fidesz Németh Béla polgármesterrel, lesz, ami lesz. Ha van összefogás a háttérben, ha nincs...

Az egyszer biztos, hogy egyéniben a szocik Fetsert fogják indítani, ezen senki és semmi nem fog meglepődni, 18 éve ugyanezzel a tudattal kel ki minden hóvirág a választások évében, hogy ez lesz. Viszont a polgármesteri székért megfontolnám Varga Zoltán (listán bejutott szoci képviselő és helyi frakcióvezető) indítását is.

A helyi potentát jövendölése nem hülyeség. Viszont csakis úgy lehet elképzelni, hogy a háttérben. Nyíltan felvállalni egy ilyet... Na azt nem fogják engedni odafent a központban!

Egyes jövendölések szerint nem kizárható az sem, hogy akár a Fidesz országgyűlési választáson Németh Bélát indítsák el egyéniben. Gondolom és nyilvánvaló, hogy ez attól függ, hogyan állnak majd az akkori közvélemény-kutatási adatok. Bizonyos információk szerint a legutóbbi kettő mindegyike őt hozta ki első helyen...

Igazán elgondolkodtató a következő: mi van akkor, ha Dancsó József visszavonul és Molnár Béla helyet kap a Fidesz megyei listáján? Eszem nincs, hogy a Fidesz kit indítana a térségben egyéni képviselőként. Illetve ha Dancsó visszavonul, akkor ki lesz helyben a választókerületi elnök? Dancsó József emblematikus akárhogy is a jobboldalon eltekintve a mindenféle véleménytől. Ha Orosházáról beszéltünk, és Fideszt emlegettünk, de kitágítva, ha jobboldalt emlegettünk, akkor mindenkinek elsőre Dancsó arca ugrott be. Mi lesz ezután? Kik jöhetnek szóba? Reméljük, hamarosan kiderül. Bár ne felejtsük, a visszavonulás még nem tény, csak találgatás...

Polgármesterként biztosan elindul újra majd Németh Béla, effelől semmi kétség. Amennyiben Dancsó visszavonul, a Fidesz nem köt szövetséget azzal az emberrel, aki ellen mostanság eleve úgy nekimentek, mint a 4-es metró fúrópajzsa a földnek. Viszont Németh Béla intthon tud nyerni, ha ügyes, és jó támogatókat szed össze maga köré. Akinek nem lenne érdemes elindulnia polgármesternek, az Molnár Béla, lévén - ahogy a cikk is írja - megosztó személyiség.

Összegezve (zárójelben az indulás, indítás százalékos esélye):
 - a lehetséges egyéni jelöltek másfél év távlatából: Fetser János, MSZP (100%), Kiss Attila, SZDSZ (100%), Dancsó József, Fidesz (40%), Németh Béla, független, de MDF támogatással, esetleg Fidesz támogatással (20%)

- lehetséges polgármester-jelöltek: Fetser János (80%), Varga Zoltán, MSZP (20%), Németh Béla független, de MDF- és civil támogatással (100%), Molnár Béla, Fidesz (10%)

Ha több Fideszest írtam volna a polgármester-jelöltek közé, az már csak spekuláció, de legalábbis ostoba találgatás lenne. Ezért inkább nem teszem.

Helyezkedést még nem érzek annyira. Helyezkedést szerintem majd 2009 tavasza körül fogunk majd érzékelni. De a háttérben már elkezdődött a mozgolódás. Csak a fene sem ismeri ezeknek a dolgoknak a részleteit. Na de majd mi jól megmondjuk, hátha okosan gondolkodunk, ha meg nem, akkor így jártunk. De a fenti számok azért eléggé reálisnak tűnnek. Majd kiderül, hogy így lesz-e, nekem még nincs kedvem ikszelgetni. Majd kicsit később, addig pihentessük a kezeinket, és gondolkodjunk el jól, hogy kire voksolnánk akár holnap. Közben pedig töltsük ki ezt a kis kérdőívet na, ha már orosháziak(!) vagyunk! :)

Címkék: politika mszp fidesz mdf orosháza dancsó józsef molnár béla németh béla fetser jános

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr100648762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.