Elkészült, végre itt van. Nos, kedden egy sajtos lángos és két túróspite mellett Molnár Béla kifejtette véleményét több dologról. Egy egyórás beszélgetés anyagát olvashatjátok itt. Szóba került a hulladékos ügy, a Média Kft. éléről leváltott Varga Zoltán ügye, az önfeloszlatás elmaradása, céges karrier, múlt és jövő. Fogadjátok sok szeretettel, készüljetek fel, tényleg hosszú. De megéri továbblépni.

Én: - Mikor és hogyan lett a Fidesz orosházi szervezetének elnöke?

MB: - 2002-ben lettem Fidesz-elnök. Dr. Varga István választási veresége után léptem be a Fideszbe. Hozzá kell tegyem, hogy dühből, mert annyira bosszantott, hogy nem sikerült hozni ezt a körzetet, illetve, hogy végigkísértem a kampánykörúton, és nem tetszett, amiket mondott. Az egyik gádorosi kampányrendezvény szervezője voltam, miután engem jól számon is kértek azok, akiket oda meghívtam. Ezt követően a választási vereség után kezdték el újraszervezni a Fideszt. Alapvetően a támogatói kör újjászervezése és az új kampánylogika bevezetése volt a feladat. Úgy vettem észre, hogy a korábbi elnök, Volencsik Zsolti ezt az egészet nem nagyon akarta, csupán egy hazautazó Fidesz-elnök volt már akkor Orosházán. Aztán egy karácsonyi vacsorán egy nagyobb vitát követően lemondott, majd elnököt választottak, és így lettem én 2002 év végen a Fidesz elnöke.
Azóta nem vagyunk egyébként túl jóban Varga Pistával, mert ő pedig akkor lépett át az MDF-ből a Fideszbe és nagyon neheztelt rám, amiért beválasztottak elnökségi tagnak, majd elnöknek, ő pedig kimaradt az elnökségből.

Én: - 2006-ban Ön listáról jutott be az önkormányzatba. Mik voltak azok a döntési mechanizmusok, melyek során megkapta az alpolgármesteri széket?

MB: - Viszonylag egyszerű a válasz. Orosházán én nem voltam ismert ember, bár szerintem, már ismertebb személyiség vagyok, ennek okán egyéni körzetet eséllyel nem vállalhattam. Viszont a listán második voltam, és mivel Dancsó Józsi egyéniben bejutott a testületbe, így listavezetőként bejutottam a képviselő-testületbe. Az MDF-fel kötött megállapodás alapján két alpolgármesteri helyre volt jogosult a Fidesz, mivel elfogadtuk, hogy az MDF jelöli a polgármestert. Természetesen a választások másnapján ezt már nem akarták betartani, tehát már vitával kezdődött a testület megalakulása után a tisztségviselők megválasztása. Végül aztán kénytelenek voltak betartani a megállapodást. Számba vettük, hogy ki mivel foglalkozott, milyen területek jöhetnek szóba, ezek alapján egy munkamegosztásos elvet alkalmaztunk.

Én: - A politika előtt Ön több cégben is megfordult, melyekre igencsak büszke. Mik voltak ezek?

MB: - Vízgazdálkodást tanultam a főiskolán, közben pedig indítottam egy vállalkozást. Ez egy egyszerű vállalkozás volt. Akkoriban még nagyon jól jövedelmező volt a libatartás. Én ezt elkezdtem és év végén annyi pénzem volt, mint ami az édesanyám főkönyvelő-helyettesi fizetésének a tízszerese, vagy például sokkal több, mint amennyit az ember kezdő üzemmérnökként kereshetett volna, körülbelül tizenötszöröse. Akkor úgy döntöttem, hogy inkább továbbviszem ezt a vonalat, hisz fiatal voltam, sikernek éreztem , hogy van pénzem. A sikert pedig az ember úgy könyveli el, hogy azon az úton tovább kell mennie. Üzlettársaimmal közösen alapítottunk egy részvénytársaságot Novofarm Rt. néven, melyben én kisebbségi tulajdonos voltam, viszont már 25 évesen az igazgatóság elnöke és a vezérigazgató is én lettem. Nem én voltam az első vezérigazgató egyébként a társaságban, az elődöm munkájával nem voltak elégedettek, ezért hívtak engem. Ez a vállalkozás a magyar májliba-termelés 60%-át adta 2000-ben. Három és fél milliárd forint volt a forgalma, nem kereskedő, hanem termelő vállalat volt. Tényleg nagyon sokat dolgoztunk benne. Majd a baromfi-iparban volt egy tulajdonosi szerkezetváltás, a Hajdú-Bétnek új tulajdonosa lett, ez volt a Wallis-csoport. Akkoriban komoly fizetési problémák adódtak, szerződéses viszonyban álltunk, milliárd fölötti összeggel tartoztak év végén. Egy komoly, több hónapos csörte után a nagy hal végül a kis halat bekapta, úgyhogy megvásárolták a Novofarm Rt.-t, mivel tönkretenni nem tudták, mert az alapanyag-termelésüknek a 60%-át adta, ily módon integrálták a Hajdú-Bét rendszerébe. Ekkor nekem még egy évre alá kellett írnom, hogy továbbviszem a céget. Így lettem Hajdú-Bétes. Amikor ez véget ért, a Hajdú-Bétnél az a döntés született, hogy a mezőgazdasági területet világítsam át, akkor már mint vállalkozó. Ez azért volt szükséges, mert ismerték az általam felépített céget és a saját működésüket is, viszont az önköltségek között nagyon jelentős, majdnem kétszeres eltérés mutatkozott bizonyos területeken. A szakmai átvilágítás egy évembe tellett, gyakorlatilag hiába végeztem el, a Hajdú-Bét tönkrement. Amikor ez véget ért, egy olasz céggel dolgoztam Pusztamérgesen, szintén májliba-termeltetés egy feldolgozó üzemben, ami sikeres volt. Utána hazajöttem Orosházára, mivel elvállaltam a helyi Fidesz elnökséget. Ekkor kerestek meg a Merian Rt.-től, épp akkor, amikor megvásárolták a Bábolna Rt. víziszárnyas részlegét. Ennek a szakmai irányítására kerestek kifejezetten szakmai embert, ezt én el is fogadtam.  Sajnos a Hajdú-Bét, a Bábolna Rt. után a Merian is szétesett. Napjainkra az utolsó baromfiipari zászlóshajó, a Hungerit is küszködik. A sors érdekes fintora, hogy Elekes Lajossal tizenhárom évig voltunk így – úgy konkurensek . Profiknál ez így működik, másik csapatba igazoltam.

Én: - Térjünk át Gyopárosra! Hogy áll most a fürdő pályázata?

MB: - A pályázatban van egy Medical Wellnes rész, a fedett uszoda, illetve a régi termálmedence teljes felújítása, mivel a szerkezet már eléggé korrodálódott. Különböző szakvéleményeket kért az igazgatóság, ugyanis nem biztos, hogy a télen érdemes lesz üzemeltetni ezt a medencét. A kérdésre válaszolva, a pályázat információim szerint, holott nem én vagyok a pályázatért felelős személy, hanem Dancsó Józsi, a nyers pontszámok alapján támogatásra jogosult. Itt is lesz még egy szemle a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) részéről, de én nem aggódom miatta, mert végigvittem már egyszer egy NFÜ-s szemlét. Gyakorlatilag megnézik, hogy megvan-e a terület, azok az épületek, amelyeket felújításra szánunk, illetve létezik-e a cég, a vállalkozás, intézmény, stb., nehogy jogosulatlan igénylés legyen. Ha ez megvan, abban az esetben szerintem támogatást fog nyerni. Amit én magánvéleményként fogalmazok meg, lehet, hogy a másfél milliárd kevés lesz.

Én: - Miért lenne kevés?

MB: - Én úgy gondolom, hogy azért lehet kevés, mert óvatosan, fontolva haladva akartuk ezt kötvénykibocsátással, hitelkiváltásokkal megoldani. Amikor felvázolták a megvalósíthatósági tanulmányt, annál csak nagyon durva költségbecslések jelentkeztek. Viszont pár dolognak az ára drasztikusan emelkedett, mint például fémszerkezeteké, csöveké, ami jelentősen drágítani fogja a beruházást. Egy második fordulónál már nagyon költségérzékenyen kell elvégezni a tervezést, nehogy az önkormányzat saját erejéből kelljen durván kipótolni a beruházást. Volt már ilyen eset is.

Én: - Melyikre gondol?

MB: - A belvárosi kerékpárút-hálózat. Megterveztették Erős Károlyék a belvárosi kerékpárút nyomvonalát, beadták a pályázatot, nyertünk. Utána derült ki, hogy keresztez villanyoszlopot, szökőkutat, csak ezt már nem pályáztuk, így majdnem 20 millióval többe kerül az önkormányzatnak. Azt a 20 milliót szét tudtuk volna osztani máshová is. Elférne a sportnál is, elférne a civileknél is, ha demagóg szeretnék lenni, de nem szeretnék. Sok helyen elférne.

Én: - Kényesebb téma: Gyopár Club Hotel. Kik adtak be pályázatot a bérlésre, és milyen árajánlatokkal? Melyik pályázat nyert?

MB: - Két pályázat volt, de egy pályázóról tudok személy szerint. Ez egy Starlight nevű kft. Frissen alakult, tehát szerintem most jegyezhették be szeptember elején. A Cégbíróságra a cégkivonatot már megküldték, ez rendelkezésre áll. Ahogy én ezt tudom, ez a Dunaferr szállós csapat, tehát akik ott dolgoztak, a szállodavezetők, Szakáll Antalné Marika. Ők azok, akik érdeklődtek. A másik ajánlattevőt nem ismerem. Szerintem nem valódi ajánlattevő volt.

Én: - Információim szerint a másik pályázatot Burián Imre adta be.

MB: - Nem tudom. Mivel a Marika Buriánnak az alkalmazottja volt, ezért nem lehetett valódi ajánlat. Tehát úgy gondolom, hogy egy ajánlat lehetett igazi, ahogy a pletykákból próbálom összerakni. Elénk csak a győztes ajánlat került. Hozzá kell tennem, előtte egy éven keresztül a Hunguest Hotelsnél, a nagyobb szállodaláncoknál jártam, illetve megpróbáltam sporthotelekkel tárgyalni arra vonatkozóan, hogy van-e érdeklődés erre a szállodára, mert ez évente kemény 50-60 millióját vitte el a fürdőnek, és ezen keresztül a városnak.

Én: - Ez lenne az amortizáció?

MB: - Nem csak amortizáció, hanem konkrét veszteség. Az üzemeltetés költségei magasabbak voltak, mint a bevételek. A szálloda amortizációját a Pásztor vezette fürdőnek nem kellett megfizetnie a városnak. Ezért nem értettem az MDF-es kivonulást, mert eddig nem fizettünk amortizációt. Szerény bérleti díjjal volt a szálloda a fürdő rt.-nél, tehát ennyit kellett kitermelnie.

Én: - És mennyi lesz így a bérleti díj?


MB: - Zárt ülésen hangzott el, de annyit elárulhatok, hogy több mint tizenkétszeres az eddigihez képest. Úgy, hogy gyakorlatilag két százalékos a kihasználtsága. Magasabb kihasználtsági mutató mellett lehet, hogy nem kellett volna kiadni, vagy abban az esetben, ha kiadjuk, értelemszerűen a bérleti díj magasabb lehetne. Egyébként a szerződésben úgy van megfogalmazva, hogy automatikusan emelkedik a díj a kihasználtsággal és eredménnyel párhuzamosan. Tehát egy képletet építettek be, ez alapján emelkedik a díj. Ezen kicsit fennakadtak a bérlők, de elmondtuk, nem úgy működik, hogy ugyanaz a díj két év múlva, mint most, az nem reális. Értelemszerűen itt most az önkormányzatnak és bérlőnek együtt kell mozogni: van egy gyakorlatilag nulláról induló szállodánk és ezt kell tudni működtetés szempontjából felépíteni.

Én: - Nincs meg az a félelem, hogy át fogják játszani valahogyan Burián kezére a hotelt?

MB: - Mármint az üzemeltetési szempontból?

Én: - Nem, hanem a bérleti jogot.

MB: - Emlékezetem szerint harmadik személynek továbbadható a hotel. Úgy gondolom, hogy nem releváns a történet. Ahogy az előbb is mondtam, szerintem - ez csak az én véleményem és nem is tudom igazolni - a két pályázó az egy volt, tehát majdnem mindegy. Minket az érdekelt, hogy attól a 60 milliós éves veszteségtől szabaduljon meg a fürdő. Sokkal jobb helye van annak a pénznek máshol a városban. Ilyen szempontból Burián Imre személye nekünk nem érdekes. Tehát lehetett volna Dominkó Sándor is, ha éppen ő pályázik. Vagy Pásztor Imre is. Ha bead egy jobb ajánlatot, értelemszerűen elvitte volna. Csak szerintem pontosan ők vannak leginkább tisztában azzal, hogy mik voltak a valódi gazdálkodási adatok. A másik, amit megnéztem, hogy mivel foglalkozik Burián Imre. Elmentem Dunaújvárosba, működik ott egy sportkomplexum, nagyon szépen összerakták.  Meglátjuk, hogy mi lesz ebből a történetből, megvásárolni biztosan nem tudják.
Úgy, ahogy a fürdőt, a kinti központot is jelzálog terheli, elidegenítési tilalom van a pályázatok miatt. Így a város tulajdonából a fürdő legalább 7 évig, a szálloda 8 évig nem kerülhet ki. 3,5 milliárdos vagyont megvesz valaki, csak azért, hogy legyen rajta 10 milliós eredmény? Mert egyébként jelenleg ennyire képes a fürdő.
Azt suttogták, árulom a fürdőt. Sokszor voltam kint öltönyös emberekkel, de az teljesen másról szólt. Van egy T4-es termálkút, ezt szeretnénk hasznosítani. Még kb. évi 40 millió forint tartalék van a rendszerben, ugyanis van még egy használaton kívüli termálkútunk és egy gázfűtésű fürdőnk. Még a medence vizét is gázzal fűtjük vissza. Agyrém.
Én abból a világból jöttem, ahol azért illik logikus döntéseket hozni. Nem minden politikáról szól. Ebben próbálok egyébként Orosházának segíteni, hogy azokat a forrásokat, amelyeket elpazarolunk, azokat vissza tudjuk hozni a költségvetésbe, onnantól kezdve kicsit könnyebben gondolkodhat a város fejlesztési, saját erőben vagy akár sporttámogatási, szociális ügyben, amiben könnyebben mondhat igent, mert tudja, hogy van rá fedezete.

Én: - Egy pillanatra visszatérnék Burián Imréhez. Hogy lehetséges az, hogy 1% tulajdonnal valakinek ennyi vétójoga legyen?

MB: - Már csak egy vétójoga van.

Én: - Csak egy?

MB: - Igen.

Én: - De a múltkor még nem úgy volt, hogy a régi Alapító Okirat lépett ismét hatályba?

MB: - Nem. De előbb tisztázzunk valamit: Burián Imre nem tulajdonosa a fürdő rt.-nek, hanem tulajdonosi képviselője egy dunaújvárosi cégnek. De úgy tudom, hogy annak a cégnek már nem alkalmazottja. Tehát ez nem ilyen egyszerű. Burián Imre addig igazgatósági tag, amíg a Közgyűlés nem fog másképp dönteni. De annál a cégnél most komoly belső átalakulások vannak, ahogy én tudom, a tulajdonosok közt per is kezdődött. Ott még sok minden történhet.

Én: - Tehát előfordulhat olyan helyzet, hogy Burián Imre eltűnik Orosházáról?


MB: - Nem fogalmaznék így, mert nem jön szembe velünk, a várossal. A többségi döntéseket elfogadta. Burián indított egy pert, mert jogszabály-ellenesen megváltoztatták az alapszabályt. Két bírósági határozat van, egy pontban tartotta fenn igényét Burián a másodfokon. Az ítélet arra vonatkozott, hogy az alapszabály, a kinevezések, sokféle döntés kapcsán neki vétójoga legyen. Sajnos megnyerte. A tavaly április 12-i Közgyűlés óta Burián  csakis a későbbi alapszabály-módosítással kapcsolatban és a vezetők kinevezésével kapcsolatban szólhat bele dolgokba, az összes többi döntésből kikerült. Ezeket a feltételeket elfogadta, konszenzus volt a kérdésben. A tulajdonos szólhasson bele szavazati jogával, szerintem még így sem túl fair, de ez legyen azoknak a felelőssége, akik annak idején megalkották és elfogadták az alapszabályt. Hozzá kell tegyem, megnéztem a zárt ülés jegyzőkönyvét, Dominkó Sándor és Németh Béla is megszavazta.

Én: - Annak idején, amikor megalakult az rt.?

MB: - Igen, pontosan akkor. Tehát ezért nem értettem a hisztériát, merthogy éppen ők azok, akik megszavazták. Én nem is politizáltam még akkor, de a testületben közülünk azt hiszem, Dávid Zoli ült ott egyedül. Németh Béla volt az ellenzéki frakcióvezető. Hosszú hozzászólásban méltatta a döntést. Az tény, hogy ügyesen összerakták, mert a Széchenyi-tervnek volt egy olyan kiírása, hogy tisztán önkormányzati tulajdonú vállalkozás nem kaphat támogatást. Akkor bevettek egy hozzájuk közel álló, úgymond külső vállalkozót. Azt kell mondjam, hogy akkor amatőr volt a polgári frakció, hogy át tudtak vinni rajta egy ilyen alapszabályt. Ez a helyzet. Hogy szavaztak-e róla vagy nem, mindegy, átment. Sőt olyan felhatalmazásokat kapott akkoriban Fetser, hogy a város képviseleti jogát átadhatja másnak. Igaz, nem adta. Ahhoz képest most egy áldott és jó állapot van. Egyébként Pásztor Imre megtámadta az összes döntést.

Én: - Emiatt áll a cégbírósági bejegyzés is?

MB: - Igen, emiatt felfüggesztették a bejegyzést és a munkaügyi pert, amit indított. Nem mellékesen azt a harmincvalahány milliós igényt leszállította 6 millióra. De ezt sem fogja tudni megkapni, mert annak nagy része prémium-követelés, és nem voltak meg azok a paraméterek, amik a prémium kifizetésének feltételei voltak. A szálloda működésével kapcsolatban is voltak prémium-feltételek, viszont ő átkönyveltette a gazdasági vezetővel a fürdő árbevételét a szállodához.

Én: - Az problémás, hiszen ilyet nem is lehet.

MB: - Mindegy, ezt újra meg kellett csinálni, ily módon kiderült, hogy a szálloda nem nulla közeli állapotban van, hanem keményen deficites. Tehát olyan nincs, hogy fürdőbelépőt szállodához könyvelek, hiszen az a fürdő bevételei közé tartozik. Emellett Pásztor úr nem fizette be az illetéket, így fél évig szünetel ez a bírósági eljárás is. Tehát ha végiggondoljuk, született a Közgyűlésen egy döntés száz százalékos egyetértéssel, elnézést, de azt nincs értelme megtámadni. Meg lehet támadni, meg lehet akasztani folyamatokat, de láthatóan az illetéket sem fizette be, mivel tudja nagyon jól, hogy ez az illeték el fog veszni. Hat hónap után szerintem ez az egész per ki fog múlni, én ezt jósolom.

Én: - Utazzunk a városon belül kicsit odébb az Ipari Parkba. Miről szólt ez az egész hulladékos ügy? Mi a különbség másodlagos nyersanyag és hulladék között? Ugye erről is szólt a vita, bár nekem ez túl szakmai, hogy értsem.

MB: - Ez egy nagyon kemény történet. A különbség a másodlagos nyersanyag és a hulladék között az, ha külön fázisonként teszik le, akkor másodlagos nyersanyag, ha valamivel összekeverve teszik le, akkor hulladék. Ez egy viszonylag egyszerű képlet. Ezt a tevékenységet, amilyen volumenben az Ipari Parkban végezték, csak ellenőrzött körülmények között szabad folytatni. Magyarul szükséges figyelőkút, mérés, intézkedési terv, biztosítás vagy pénzbeli letét, ha esetleges környezetszennyezés jelenik meg. Ezek 2003 óta sem léteztek, nemrégiben kérték meg az osztályról, és a mai napig nem tudta teljesíteni az önkormányzat ennek a feltételeit. Jelenleg nincs érvényes engedély. Volt róla szó, hogy végezhetünk tevékenységet, ha sorompókkal lezárjuk, ha hídmérlegen mérünk, ha kiépítjük a megfelelő figyelőrendszert, illetve letesszük az óvadékot. Viszont ezek nem történtek meg, ez alapján elég furcsa lenne, ha valaki ezt a tevékenységet folytathatná. A másik pedig, hogy egyrészt nemcsak az orosházi vállalkozók, hanem a kistérség összes vállalkozója az Ipari Parkba borította ellenőrzés nélkül a bontási törmelékeit. Ezt egy jótékony földtakaró-réteg el tudja fedni, de abban a pillanatban, hogyha például egy alapot kezdenek ásni, akkor elő fog kerülni a fagerendától, a vasbeton-gerendától kezdve minden.
Szemmel láthatóan valami elhallgatás van a dologban, mivel a hulladék-gazdálkodásért felelős alpolgármester én vagyok. Ehhez képest tavaly év végén, decemberben a két ünnep között adta be Németh Béla és Erős Károly az engedély-kérelmet. Utólag tájékoztattak márciusban.

Én: - Mire kértek engedélyt?

MB: - Arra, hogy az Ipari Parkot átminősítsék hulladéklerakóvá. Kell ehhez többet mondanom? A jegyzőkönyvek tanúsága szerint már hosszú ideje jellemző a törmelékkel való lerakás. Az is tény, hogy a közterület-felügyelők ezt többször is jelezték. Ez is kiderülhet majd a meghallgatások jegyzőkönyvéből. Viszont a közterület-felügyelőknek azt mondták, hogy ez nekik nem hatáskörük, mert az Ipari Park magántulajdon, a város kft.-jének tulajdona. Tegyük hozzá, hogy magánterületre sem lehet szemetet lerakni, ellenkező esetben jelezni kell a közterület-felügyelőnek. Nekik is meg vannak határozva a feladataik.
Én azt látom, hogy az egész tevékenység egy komoly üzlet volt. Az ártalmatlanítási költségeket a vállalkozók meg tudták takarítani.
A másik a törtbeton-ügy, ami még abszurdabb szituáció. A laktanya bontásakor és egyéb gyárakban keletkező betontörmelékről, betonelemek törése utáni törtbetonról beszélünk. Erről az anyagról nem létezik nyilvántartás. Egyébként van a Városüzemeltetési Zrt.-nek helye, ahol lehetne ezt tárolni, meg lehetne mérni, kezelni, hisz engedély is van rá. Viszont  ezért fizetni kell.
Külön tárolták a törtbetont, letörték, egy biztos adat van: 4000 köbmétert letört a Fehér és Fehér Kft. a városnak. Van egy objektív számunk, ezért fizetett a város hétmillió forintot. Az más kérdés, hogy egész járdalapokat tört le, amelyet kemény pénzért szedetett fel a város, de ez már csak hab a tortán. Megnéztem a korábbi szerződéseket, amiből kiderült, hogy az útépítő vállalkozók városi útépítéseknél ezt beépítették. Hozzá kell tegyem, a Fetser-éra alatt kötött szerződések tartalmazták, hogy azért ennyi a vállalkozói díj – alacsonyabb, mint a többieké -, mert a cég vállalta, hogy ezt a törtbetont beépíti az útalapba. Bizonylatoltak is. Ahhoz képest a szerződésekből ez az elem kikerült, a díjakat nem ismerem. Majd a vizsgálóbizottság végignézi, mivel elég nagy anyag. Reményeim szerint ugyanazokon a díjakon megy a dolog. Viszont a 4000 köbméter törtbeton eltűnt és azzal elszámolni nem tudnak, csak részben. Egyébként az államháztartási és az önkormányzati törvény szerint leltárt kellett volna vezetni. Mindenről külön-külön, nem csak olyan bizonylat kellene, hogy X összeget kifizettünk X mennyiség töréséért. Minden egyes részfolyamat kifizetését bizonylatolni kell, ez nem történt meg. Szabálytalan.
 
Én: - Ha ez az egész buli 2003 óta már folyt, akkor nyilvánvalóan a törvénysértéshez köze lehet az előző városvezetésnek is polgármesterestől, jegyzőstől, mindenestől. Jelenleg épp a jegyzőasszony akar feljelentést tenni. Ha tényleg közük volt ehhez a „bulihoz”, nem lehet, hogy az egész ügy elcsitul, és nem fog történni semmi?


MB: - Úgy gondolom, hogy kiderülhet az előző városvezetés felelőssége is. Bár ebben az esetben a szocialisták nem feszegetnék ennyire az ügyet. Talán nem véletlen az sem, hogy a jegyzőasszony a mai napig nem tett feljelentést. A testület döntött arról, hogy a jegyző tegye meg a szükséges lépéseket. Eleddig nem tett semmilyen lépést az ügyben és elkezdte árulni a házát is. Ennyi történt azóta. Igaz, a vizsgálat sem zárult még le. Célszerű lesz végkövetkeztetéseket akkor levonni.
Egy biztos, hogy minden cselekményért, amit az ember elkövet, azért felelni kell. Sajnos kilóg a lóláb, csak képzeljük el: amennyiben polgármester vagyok, és ezt megteszik a hátam mögött, majd hoz a jegyző egy iratot arról, hogy ezt az embert ki kell rúgni, mert ezt és ezt csinálta, akkor én ezt aláírom, mert ő is és a polgármester is felel a jogszerű működésért. Ez viszont nem történt meg, innentől kezdve a kérdőjelek csak szaporodnak.

Én: - Média területére ugrunk át. Miért kellett mennie Varga Zoltánnak a Média Kft. éléről?

MB: - Fontos leszögezni, hogy Varga Zoltán még nem volt hajlandó átadni a céget, tehát be kellett hívni a könyvvizsgálót, könyvelőt, felügyelőbizottsági tagokat, és a segítségükkel kellett átvenni a céget. Ekkor derült ki, hogy nincsenek kifizetve bizonyos jogdíjaink, nincsen a dolgozóknak megfelelő szerződése, tehát nem működött megfelelően a cég Varga úr keze alatt. Nem csinálta meg azokat a vállalásokat, amiket tett, mint például, hogy az ORTT-hez bejelentkezzünk és pályázzunk. Ez azért problémás, mert különböző pályázatokon több tízmillió forintot lehet nyerni.  Ezek azok a dolgok, amikre szerződtünk annak idején, tehát mi nem főszerkesztőt kerestünk az újsághoz és a TV-hez, hanem ügyvezető igazgatót. A szükséges, vállalt lépések nem történtek meg. Ez volt a fő oka annak, hogy Varga úrnak mennie kellett.
Amikor elkezdődött politikai játszmává válni ez a történet, azt mondtuk, hogy itt a vége. Tehát amikor valakik politikát kerítenek a mögé, hogy például számon kérik, miért kapod a fizetésed, az problémát jelent.
A másik pedig, volt olyan, hogy sajtónyilatkozatunk nem teljes terjedelemben jelent meg. Ez például nem segítette Varga Zoltán maradását. A frakción belül komoly ellenérzéseket váltott ki például az az eset, amikor nyilatkozatot tettünk a zászlóügyben. Ennek a nyilatkozatnak az utolsó két bekezdése lemaradt.

Én: - Mi volt ez a két mondat?

MB: - Az a nyilatkozat arról szólt, hogy átpolitizálódott a zászló értéke, a jelenlegi értékelése más, ami valójában. A lemaradt szöveg az volt, ha legközelebb valami ilyesmit akar tenni a polgármester, előtte egyeztessen velünk, már ha a testület nevében tesz valamit, márpedig annak a nevében vette át. A polgármester reprezentálja a testületet. Tehát vagy egyeztessen velünk, vagy magánemberként tegye, amit tesz. Ez viszont nem így történt. Mi megmondtuk ebben a nyilatkozatban, hogy ne vegye át, az indoklás viszont lemaradt. Ez a dolog nekünk fájt, holott Zalai Mihály frakcióvezető ezt a nyilatkozatot felolvasta a testületi ülésen.
Ezen kívül, hozzáteszem semmi bajom Pleskó Pállal, azon kívül, hogy mond néha nem igaz dolgokat is, illetve olyan húrokat penget a politikában, ami nekünk nem tetszik. Mi ennél mérsékeltebb irányzatot képviselünk. Ez a provokációs politika viszont kihozta belőlünk ugyanezt a minősíthetetlen, sokszor túl arrogáns stílust. Próbáltunk visszakerülni a normális mederbe, mert nem vagyunk annyira vademberek, amennyire néha a sajtóból vagy a testületi ülésekből látszik. Dolgozni jöttünk ide. Pleskó Pál állandóan bejárhatott a szerkesztőségbe, ahol ő másoknak a cikkeit is véleményezhette megjelenés előtt. Ez nekünk nem tetszett. Emellett az egyik szerkesztő jelezte mindenki felé, hogy nem ért egyet azzal, hogyha ő valamilyen anyagot nem akar betenni, és csak valaki azért, mert képviselő és hisztizik, mégis betegye az újságba. Sőt ellenőrizni sem tudta néhány cikk valóságtartalmát. Ha a területért felelős szerkesztő azt mondja, hogy nem akar vélemény rovatot az újságba, akkor nem lesz vélemény rovat.

Én: - Azt csiripelték a madarak, hogy az új ügyvezetőt, Poór Csabát a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor küldte ide Orosházára. Meg tudja erősíteni ezt az értesülést?

MB: - Nem. Én kértem Poór Csabát, hogy jöjjön ide dolgozni.

Én: - Miért Poór Csabára esett a választás?


MB: - Poór Csaba egy nagyon tehetséges, kreatív ember. Ezért mertem őt javasolni, mindamellett, hogy neki vannak céges tapasztalatai. Ő pontosan tudja, hogy úgymond „mitől döglik a légy”. A halasi TV-nél a 30 milliós önkormányzati támogatás mellett 70 milliót még beszednek, leginkább reklám címen. Ebben van egy kb. 20 milliós ORTT-támogatásuk is. Ő tudja, hogyan kell csinálni, nem csak beszél róla, hanem tette és teszi is.
Az viszont tény, hogy Kubatov Gáborral nagyon jó ismeretségben van , ezt nem kell tagadni, mert ez így igaz. De szerintem Kubatov Gáborral sokan jó ismeretségben vannak. Gyakorlatilag szinte mindenkit ismer a média, elsősorban a televíziózás világában.
Ezt a helyzetet meg kell oldani, tehát amikor feltárnak előtted ilyen dolgokat, és úgy érzed, hogy nincs más megoldás, plusz minden csak arról szól, hogy ezek milyen szemetek, mert le akarják váltani, a valós indokokról meg nem esik szó, akkor a vezető bevállalja azokat a döntéseket is, amiket rosszul lehet kommunikálni, kellemetlen és a többi. De a megoldást akkor is meg kell találni ebben az esetben is, minden esetben. Ez a dolga egy vezetőnek, nem a panaszkodás.
Mi a Fidesz képviselői vagyunk, tehát ha valahol a város vagy a Fidesz érdekei hátrányba kerülnek, vagy pedig olyan dolog történik, amivel nem értünk egyet, akkor nekünk azt szóvá kell tenni. Ha utána sem úgy történik, ahogy kellene, akkor változtatni kell. Mi az önkormányzatba sem azért jöttünk, hogy ugyanazt csináljuk, amit Fetser csinált régen, és nem is azért, hogy mindennek az ellenkezőjét tegyük. A jót meghagyni, a gyengébben javítani, ez a szemléletünk.

Én: - A napokban jelent meg egy írás az egyik megyei hírportálon, miszerint egyes pletykák szerint, 2010-ben Molnár Béla esélyes lehet egy megyei listás helyre az országgyűlési választások alkalmával. Igaz-e a pletyka?

MB: - Eddig sem volt és ezután sem lesz ilyen ambícióm. Úgy, gondolom, hogy 2010-re már a Fidesz orosházi szervezetén belül előtérbe kerülnek más emberek. Én nem szeretnék elnök sem lenni egyébként 2010-ben. Csak azt tudom mondani, amit Kövér László mondott, amikor itt volt Orosházán. Ha az embert hívják, akkor kell eldöntenie, hogy vállalja vagy sem. Önjelöltként nem fogok elindulni, ez biztos. Sosem voltam ilyen. Bőven elég nekem az a munka, amit elvégeztem itt. Az a helyzet, hogy el is fáradtam egy kicsit. Gyermekünk is született, szeretnék több időt a családommal tölteni. A másik, hogy elsősorban gazdasági ember vagyok, tehát más logikával tekintek dolgok elé. Önkormányzati cégekben vagy más cégekben elsősorban a cégérdeket nézem, a tulajdonosi érdekeket megtanultam az évek alatt összehangolni. Rá kell jönni arra, hogy a tartalmatlan és parttalan viták a cégek életében és az élet más területein is az összeomláshoz vezetnek. Összességében: nem szeretnék országgyűlési képviselő lenni, úgy gondolom, hogy a mi országgyűlési képviselőnk, Dancsó Jóska egy jó jelölt. Sőt sok tekintetben olyan tulajdonságai vannak, amikért egy politikusra fel lehet nézni. Egyrészről becsületes ember, nagyon komoly szaktudása van, és elsősorban a város érdekei azok, amiért dolgozott. Megvádolták anno azzal, hogy Fetserrel együttműködött 1995-ben, holott semmi más nem történt, minthogy őt és egy másik fideszest felkérték arra, hogy segítsen a város adórendszerét, adókoncepcióját megalkotni, ugyanis 1994-ben ez a város csőd közeli helyzetben volt. 1995-ben többek között általa állt növekedési pályára Orosháza.
Dancsó Józsi igazi úriember, tehát ő nincs felkészülve erre mocskolódós világra. Előéletem és habitusom miatt ezen a küzdőtéren jobb vagyok, mint ő, és ettől meg is szeretem védeni. Amellett, hogy barátom, az említettek miatt én felnézek rá. Olyan dolgokra képes, és olyan dolgokat tud, amit itt a csapatban senki. Azt is látom, hogy nagyon rosszul esett neki jó pár nemtelen támadás. Megtalálták és bizonyítékok nélkül szándékosan lejáratták, mert az évek alatt megismerték. Rájöttek arra, hogy ő a megegyezés híve, kerüli a konfliktust, néha túlzottan is. Viszont vannak konfliktusok, amelyeket fel kell vállalni. Az a helyzet, hogy most ő is felvállalta, rájött arra, hogy ez erről a csapatról szól, illetve a helyezkedésről, arról, hogy ki lesz az országgyűlési képviselő-jelölt 2010-ben. Ő vagy dr. Varga István. Erről szólt ez az egész balhé.

Én: - Visszatérhet dr. Varga István?

MB: - Szerintem vissza nem térhet, csak szeretne. Több helyen is jelezte effajta igényét.

Én: - Milyen esélyei vannak?

MB: - Nagyon semmilyen, illetve olyan ügyei voltak, amelyek a Fidesznek szerintem vállalhatatlanok.

Én: - Miért maradt el a múltkor az önfeloszlatás?

MB: - Viszonylag egyszerű. Jól behergeltük az ellenünk indult lejáratás miatt magunkat, azután még jobban. Tapasztalatlanok voltunk e téren. Tájékoztattuk a Fidesz elnökségét. Aztán a testületi ülés előtti napon egyeztetést kellett folytatnunk ebben az ügyben, mert kaptunk egy politikai elemzést arra vonatkozóan, hogy mi a legjobb ennek a csapatnak. Igaz, hogy nagyon nehezen nyeltük le a döntést, de a hűvös logika azt diktálta, hogy nem szabad oszlatni, ezért úgy döntöttünk, hogy mégsem.
Akkor nagyon keményen indulatban voltunk, tehát ez nekünk rosszul esett, de elsősorban a Fidesz és a helyi Fidesz érdekeit kellett néznünk. Az elemzések alapján az lett volna a végeredmény, hogy visszatérhet Fetser János. Ily módon nekünk ebben nem volt érdekünk.
Viszont az is tény, hogy ezt a várost  működtetni kell, jól kell működtetni és pályázatainkat sikerre kell vinni. Ha nem megy dacból politizáló emberekkel, az MDF-fel, megpróbálunk a szocialistákból konstruktív ellenzéket csinálni. Tudom, hogy egyszer „el fogjuk tépni a babaruhát”, sőt szerintem vészesen közeledik az időpont, hiszen a két nagy frakció között komoly ellentétek feszülnek, gyakorlatilag csak gazdasági témákban értünk egyet.
 A szocialistáknak a jelenlegi rossz politikai helyzetükben teljesen jó, hogy összemosnak minket velük, hisz nekik ez a céljuk. Mi ebből a béklyóból nem tudunk kivergődni, az MDF pedig, leplezendő balfogásait, folyamatosan ezt a képet erősíti az emberekben. Arra kaptunk a szavazóktól felhatalmazást, hogy ezt a várost vezessük. Esküt tettünk. Ez egy nagyon nehéz dilemma. Az MDF-es együttműködés megszűnt, kiléptek a frakcióból, kényszeríteni szerettek volna bennünket.  Zsaroló szavazatok jöttek be, lásd: Pintér-ügy, stb., előterjesztések, amikbe bele se nézhettünk, szinte vakon kellett róluk szavaznunk. Akkor mondtuk, ha ez Németh Béla polgármesternél így működik, ezt nem vállaljuk.

Én: - Magyarul előfordulhat 2010-ig, hogy mégis feloszlatja magát a testület?


MB: - Nem.

Én: - Tehát a helyi Fidesz most már kihúzza 2010-ig.

MB: - A polgármester azt nyilatkozta, hogy kihúzza. Én azt javasoltam a neki, hogy inkább próbáljon meg olyan előterjesztéseket hozni, melyekkel dicsőséget hozhat a városnak. Ha kihúzza, mi is kihúzzuk.
Határozottan kijelenteni, hogy nem lesz oszlatás, nem lehet, mert a nagypolitikai helyzet befolyásolja a helyi politikai helyzetet is. Fel vagyunk rá készülve, hogy abban az esetben, ha például előrehozott választások lennének, akkor ezt nekünk érdemes meglépni. Értelemszerűen előtte közvélemény-kutatásokat kell folytatni. Ez is egy szakma, mi most vagyunk először pozícióban, ezt is meg kellett tanulnunk. Megtanultuk kezelni a kialakult helyzetet és végre Orosházát valóban a testület irányítja.

Én: - Mi politológus-jelöltek és szakmabeliek szeretjük a közvélemény-kutatásokat.


MB: - Én nem. Nekem az fáj benne, hogy abszolút logikus és jó döntések maradnak el politikai döntések, a politikai logika miatt. Ez nekem fáj. Úgy gondolom, egy kicsit ettől is beteg ez az ország. Lennének azért olyan kérdések, amelyekben lehetne konszenzust alkotni. Csak ilyen kiélezett helyzetben nem lehet, mert abban a pillanatban farkast kiáltanak, árulót kiáltanak, holott vannak kérdések, amelyekben meg kell majd egyezni. Igaz, Gyurcsányékkal nem lehet még tárgyalni sem.
A másik a generációs probléma, amit én nem problémaként élek meg. De ezt a várost tíz év múlva is vinnie kell valakiknek. Amennyiben ezeket az embereket nem hagyjuk, hogy helyzetbe kerüljenek, tanuljanak, tapasztaljanak, átlássanak folyamatokat, akkor tíz év múlva ez egy nagyon komoly törést jelenthet a város életében. Én egy fájdalommentes átmenetet szeretnék képezni. A legnagyobb probléma az, hogy szinte sem az MDF, sem az MSZP mögött nincsenek fiatalok, mert legtöbben a mi táborunkban vannak. Emiatt ez a folyamat nem tud végigmenni, mert hatalomféltésből, egzisztenciaféltésből, nem tudom, miért, nem akarják átadni a cégeknél, a hivatalban a fiataloknak a stafétát, holott egyébként a fiatalok jól képzettek. Pedig ez az élet rendje. Igaz, nyugdíjba menni ma Magyarországon valóban egzisztenciális problémákhoz vezethet. Ha valaki fiatalon nem tanulja meg, hogy felelős döntéseket kell hozni, idősebb korában sem fog döntéseket hozni. Halogatni fogja, és a végén már pánikból dönt. A nem megfelelő időben meghozott döntés, az nem lehet megfelelő. Ez az, amiben a polgármesterrel nem vagyunk egy nevezőn egyébként.

Én: - Ebben lehet valami, mert sokan önfejűnek tartják Németh Bélát.

MB: - Fogalmazhatunk így is, hiszen sokan megtapasztalták már. Tegyük tisztába a dolgokat: nem kell engem szeretni, tévedés ne essék. Lehet utálni azért, mert gádorosi születésű vagyok, Pleskó úr ezzel gyilkol a testületi üléseken. Csak egyszer kéne a fáradtságot venni, hogy azt is meghallják, amit mondok, nem csak azt nézni, hogy ki mondja.

Én: - Magánemberként mit gondol az Árpád-sávos zászlóról?

MB: - Azt tudom elmondani, amit mindenki más. Magyar történelmi jelkép, számos verziója fellelhető volt az elmúlt időszakban a krónikákban. Szerintem az Árpád-sávos zászló használata mindenki magánügye. Ha valaki magánemberként úgy érzi, hogy ellenzékiségét vagy magyarságtudatát fejezi ki, akkor használja. Én nem használnám politikai célra. Politikusi értelemben más vetülete van a dolognak. Szerintem a nyilasok zászlajához semmiképpen nincs semmiféle köze. Aki ennek utánanéz, pontosan láthatja, hogy ebből ilyen következtetéseket levonni nem lehet. Viszont olyan hisztériát keltettek körülötte, hogy most épp az Árpád-sávos zászló érdekében nem érdemes ceremóniákat szervezni köré. Átpolitizálódott a jelentése, sajnos. Félelmet keltő jelképpé vált, ártatlanul. Erről már nyilatkoztunk korábban.

Én: - Mi újság a plázával?

MB: - Nem én vagyok a projekt kezelője, hanem a polgármester úr. Én rákérdeztem a legutóbbi testületi ülésen, mert nagyon nagy a csend. Jelenleg nem tudom elérni a pláza beruházóját, többször is próbáltam tőle információt szerezni. Úgy gondolom, hogy elúszott a projekt.

Én: - Ha a pláza elúszik, akkor nagy valószínűséggel a fő tér rekonstrukciója is elúszik, hiszen az Alföld Szálló melletti önkormányzati terület eladásából finanszírozták volna a fő tér pályázatához szükséges önerőt.

MB: - Igen, így az is elúszik. 400 millió forint nem folyik be a város kasszájába. Ha valaki hatmilliárdot el akar költeni, nem vár hónapokat vagy akár éveket.  Ez az ügy már másfél év óta húzódik. Ha valaki látja, hogy keresem telefonon, akkor felvenné, ha érdekelné még ez a dolog. Itt valami furcsa dolgot sejtek. Titokban még egy kicsit bízom abban, hogy ez megoldódik, de nem tennék rá öt százaléknál nagyobb esélyt. Szerintem odavan.

Én: - Kár lenne érte.

MB: - Nem feltétlenül.

Én: - A fő térért mindenképpen, a plázával kapcsolatban felemásak a vélemények, hogy kell-e avagy sem.

MB: - A fő térért valóban kár lenne. A plázával kapcsolatban, ha ez ember végiggondolja, hogy ahol plázák jól és az arányokat eltalálva épültek, azok közösségi terekként funkcionálnak a legtöbb helyen. A XXI. században élünk, én úgy gondolom, hogy a pláza a fő térrel együtt egy jó konstrukció lehetett volna. Ráadásul az a befektető, aki idejött, egy korrekt ember, aki mindig figyelembe vette a polgármester úr által képviselt álláspontot, próbált hozzá igazodni. Egy ilyen befektetővel jól járt volna a város mindamellett, hogy komoly iparűzési adót fizetett volna.
A kiskereskedők szempontjából kétesélyes a dolog. Orosházán jelen pillanatban, aki dolgozik, nem tud vásárolni. Kilenctől délig, kettőtől ötig vannak nyitva az üzletek. Például ha egy pár cipőt szeretnék venni, akkor vagy kiveszek két-három órát aznap, vagy nem tudok vásárolni. A plázák más nyitvatartási renddel dolgoznak, valószínűleg oka van. Nem is értem a nyitva tartás területén a helyi kiskereskedőket, de egyúttal megértem a pláza miatti ellenérzéseiket. Úgy gondolom, hogy olyan termékek is kerülnének ide a plázával, amelyekre szükség van, és olyanok is, amelyekre semmi szükség.
Jártam a környéken, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Szegeden, Békéscsabán. Egy biztos: több orosházit lehet látni ott vásárolni, mint helyben. Orosházán a kistérségben élők vásárolnak. Egyfajta kereskedelmi koncentráció nem ártott volna a városnak. Több helyen a pláza megjelenésével felfutott a kiskereskedők forgalma is, például Békéscsabán. Ha túl nagy, az sok szempontból nem jó, ha arányos, akkor belefért volna.

Én: - Lassan közelednek az Európai Parlamenti választások. Mire készül a helyi Fidesz, marad-e a szokásos plakátolás és ragasztgatás?

MB: - Ez a szokásos plakátolás nálunk már régóta nem így van. A Fidesz a direct-marketinggel próbálkozik, tehát biztosan lesznek közvélemény-kutatások, egy kemény, kézbe adós kampányunk. Ebben jobb a Fidesz. Ha kirakunk hatezer óriásplakátot, akkor a szocialisták kiraknak tízezret. Pénzben biztosan erősebbek. Emberanyagban és lelkesedésben a Fidesz jobb. A jelenlegi állapotban meg különösen jobb. Szerintem az aktivista csapataink számíthatnak arra, hogy beindítjuk a rendszert, amit eddig is működtettünk. Ez a direct-marketinges rendszer. Mindenkivel szeretnénk beszélgetni.

Én: - Mi várható a közeljövőben a Fideszben? Említette, hogy lassan kezd elfáradni. Kik lehetnek új arcok?

MB: - Én személy szerint elnökségi tag szeretnék maradni. Bízom ebbéli esélyeimben. Vannak olyan területek, amik eddig nálam futottak össze, nem hiszem, hogy ezt valaki át akarja tőlem venni. Ami várható, az nem más, mint amit a tagság szavaz. Én ezt előre nem tudom megmondani, megjósolni. Az biztos, hogy tehetséges fiatal a csapatunkon belül van, például Csizmadia Geriben látok elnökségi tagsági potenciált. Nagyon jó gondolkodású srác. Sajnos a Fidelitas-os kör csak egy ideig kötődik a városhoz, mert elmennek tanulni. Zalai Misiben is komoly potenciált látok. Szerintem Dancsó Józsi sem akar visszavonulni. Tehát a csapat össze tud állni. Emellett üdvözlendő, hogy rengeteg hölgy-tagunk van, bízom benne, hogy lesz közöttük olyan, aki ambícionálva érzi magát arra, hogy kicsit előrébb jöjjön mind képviselői körzetben, mind a Fideszen belüli körökben. Én ezt látom most. Hogy belső feszültségek generálódnak-e vagy sem, nem tudom. De a hatalmat sokan szeretik, szeretnék, de nem biztos, hogy bánni is tudnak vele, ez egy másik kérdés. Minden szervezetnek van saját élete. Az biztos, hogy mégiscsak egy egyhangú szavazással megválasztott helyi Fidesz-elnök vagyok. Úgy gondolom tehát, ha valaki mellé letenném a voksomat, az sokat számítana, de nem fogom ezt tenni. Szerintem az a szerencsés, ha a tagság dönti el a kérdést.

Én: - Köszönöm szépen!


MB: - Köszönöm a lehetőséget!
 

TESSÉK, LEHET KOMMENTELNI! MEG TOVÁBBRA IS KÖZVÉLEMÉNY-KUTATOK ÁM, 5 PERCEDBE KERÜL, SEGÍTS RAJTAM! KÖSZÖNÖM!

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr19661086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

visszatero 2008.09.13. 00:10:55

Ádám még nem érdekel senkit ez a blog. nem mérvadó. csak egy béna próbálkozás egy Kisfiútól!

midrovertalt 2008.09.13. 00:13:52

Csak annyit árulj el: elolvastad Te ezt a bejegyzést, és/vagy csak kötekedni jársz ide? Mert ha a második igaz, akkor inkább ne. Felesleges! :)
Semmi sem kötelező, annyiszor mondtam, mondták már...

j.fox 2008.09.13. 07:19:33

"A belvárosi kerékpárút-hálózat. Megterveztették Erős Károlyék a belvárosi kerékpárút nyomvonalát, beadták a pályázatot, nyertünk. Utána derült ki, hogy keresztez villanyoszlopot, szökőkutat, csak ezt már nem pályáztuk, így majdnem 20 millióval többe kerül az önkormányzatnak. Azt a 20 milliót szét tudtuk volna osztani máshová is. Elférne a sportnál is,[...]"

sportnál: itt konkrétan a magatehetetlen OFC-ről lenne szó?

GYopár club Hotel:
"MB: - Két pályázat volt, de egy pályázóról tudok személy szerint. Ez egy Starlight nevű kft. Frissen alakult, tehát szerintem most jegyezhették be szeptember elején. A Cégbíróságra a cégkivonatot már megküldték, ez rendelkezésre áll. Ahogy én ezt tudom, ez a Dunaferr szállós csapat, tehát akik ott dolgoztak, a szállodavezetők, Szakáll Antalné Marika. Ők azok, akik érdeklődtek. A másik ajánlattevőt nem ismerem. Szerintem nem valódi ajánlattevő volt."

Ugyan ki tudna pályázatot benyújtani a rendelkezésre álló idő alatt? :) vicc

visszatero: hogy mennyien olvassák? az a legjobb szó rá, hogy ELEGEN

Kicsi csillag 2008.09.13. 18:12:37

Nagyon mélyenszántó, nagyon politikus...