Találkozunk még...

 2008.10.03. 12:32

Egy kis budapesti szösszenet után visszatérünk a blogon Orosházára, és a borzalmas közéletünkbe, a politikába, a meghívásokra, visszautasításokra, háttértevékenységekre, tehát a szokásos mocsokra, ami kis városunkban folyik már egy jó ideje. Legalább nekünk, akik meg vannak áldva a közéleti perverzióval, van témánk, amit kibeszélhetünk, kiírhatunk magunkból. Nosza hát.

Dancsó József, alpolgármester kezdeményezett egy találkozót a pártok helyi szervezeteinek elnökeivel, azaz Molnár Bélával (FIDESZ), Fetser János (MSZP), Pleskó Pál (MDF), Kiss Attila (SZDSZ). Emellett meghívót kapott a polgármester is erre az egyeztetésre. A téma a testületi munka hatékonysága lett volna. Tudjuk, miért. Mert ocsmány, mert nem tárgyszerű és semmi esetre sem hatékony. Sajnos.

Erre az egyeztetésre hárman el is mentek. Elment Molnár Béla, Kiss Attila, és Németh Béla. Fetser és Pleskó levelet küldött Dancsónak, melyben leírták, hogy miért nem szeretnének részt venni a megbeszélésen. Fetser azért nem, mert ő előrehozott választást akar, mert minden rossz, változás kell, stb. Pleskó pedig azért nem, mert nem hajlandó egy asztalhzoz olyan szocikkal ülni, akik feljelentgetik őt. Ha tudta volna, hogy Fetser el sem megy...

Dancsó egy nyilatkozatot is megfogalmazott, mely négy pontba szedte azokat a dolgokat, amiket a testületi munka hatékonyságának növelése érdekében szükségesnek lát. Ezek a következők:

1. A Képviselő-testület valamennyi tagja fokozottan ügyel a hatályos SZMSZ betartatására és betartására.

2. Az önkormányzati képviselők tartózkodnak egymás személyét érintő minősítgetésektől, sértő kifejezések használatától.

3. Az elfogadott napirendi pontokhoz igazodva hozzászólásaikat a tárgykörhöz igazítják.

4. A Képviselőtestületi üléseken mellőzik a tegező hangnemet, a magázódást tartják áltlánosan elfogadottnak, az egymás iránt érzett tisztelet jeleként.

1. Nem értem, hogy miért kell egy nyilatkozatot tenni arról, hogy a képviselők betartják a saját SZMSZ-üket. Ha nem tartják be, vannak szankciók. Ha valamit nem tudnak erről a dokumentumról, tessék hazamenni, leülni a fotelbe, és áttanulmányozni. Ha ez nem megy, nem kell politizálni. De ha mégis szeretnének, akkor van nekünk egy jegyzőnk, akitől az ülésen meg lehet kérdezni valamit, hiszen ő tudja.

2. Nem értem, hogy miért kell nyilatkozatot tenni arról, hogy egymással tisztességesen viselkedjünk, tisztességesen beszéljünk, kiváltképp egy olyan fórumon, ahová a polgárok akaratából kerültek emberek. A minimum, hogy a választók felé olyan arcot vágjanak, ami legalább egymással tisztességes.

3. Nem értem, hogy miért kell nyilatkozatot tenni arról, hogy ha van egy napirendi pont, akkor ahhoz olyan hozzászólás is érkezzen. Ez olyan alapvető dolog, mint hogy kétszer kettő az négy. Bár Orosházán lassan néha öt, mert egyszerűen nevetséges ez a pont is.

4. Nem értem, hogy miért kell nyilatkozatot tenni arról, hogyan szólítsuk meg egymást. Való igaz, hogy a magázódás egy elvárható minimum egy testületi ülésen. Szebb, elegánsabb, jobb. De szerintem ezt szabályozni hiba lenne. Ha javarészt ismerősök ülnek a testületben, bőven elfogadható lenne szerintem a tegeződés is. De nekem aztán mindegy, én még nem ülök ott. Ha majd egyszer netán odakerülök, vigyázni fogok, hogy szólítok meg képviselőket.

Összességében: nem értem, miért kell nyilatkozatot tenni ALAPVETŐ(!) dolgokról. Egyszerűen tényleg ott tartunk, hogy ilyenek miatt kell megszerkeszteni egy szöveget? Ezek a pontok annyira alapvetőek. Miért kell ilyet? Na vajon miért...

No meg még egy kérdés: teszem azt, netán aláírták volna mindannyian, és véletlenül(!) megszegi valaki legalább az egyik pontot, akkor mi van!? Jogilag semmi következmény, ez bizony csak egy papír, amit lehetne, khm, lehetett volna mutogatni a nyilvánosság felé.

És akkor átmegyünk elemzősbe. Lehetett volna mutogatni a nyilvánosság felé. Ha kicsit jobban megfigyeljük a helyi közélet alakulását körülbelül az önfeloszlatás elmaradása óta, akkor egy enyhe trend figyelhető meg a Fideszben. Ez a trend pedig az, hogy Molnár Béla visszább vett a stílusból, a polgármestert kevésbé támadják, előtérbe kerülnek a nyugodtabb hangok. Ma már például elegendő egy Zalai Mihálynak betámadnia a polgit huszonhatszor (lévén, hogy kisebb a hangja). Tehát van ez a trend, ami egy váltás is tulajdonképpen. Csendesedő, konstuktívabb hozzáállás, viszont az MDF-Fidesz ellentét még mindig napirenden van, bár nem olyan markánsan.

És ennek a váltásnak a keretében jelent meg ennek a közös nyilatkozatnak az ötlete is. Nem nehéz ezt kitalálni, a Fidesz nem vezet a városban, még mindig nem vezet. Ezért arculatváltásra van szükség. Így megjelennek kvázi konstruktív javaslatok a Fidesz részéről. Ami megjegyzem, rohadtul nem baj.

Csak maradjunk a jelenlegi nyilatkozósdinál. A tesületi munka valóban romokban, egy igazi hulladék az Ipari Park alatt, amit készülnek betemetni, de még talán feldolgozható ez a hulladék. És jön Dancsó József egy ötlettel, tegyünk közös nyilatkozatot, hogy mostantól másképp csináljuk. Az ötlet jó. A választók felé legalábbis biztos. Mert azt mutatja, hogy mi igenis akarjuk, hogy jobb legyen.

Nem akarom elvenni a Fidesztől azt, hogy valóban akarják. Nekik is érdekük, nekünk, polgároknak is érdekünk, hogy jobb legyen a testületi munka.

Viszont amennyiben ez egy kommunikációs stratégia első része, akkor csak sajnálom, mert valóban csinálni kellene valamit. De szerintem nem feltétlen úgy, hogy a mi, a Fidesz érdekei szerint cselekszünk.

Magyarul: az ötlet jó, bár szerintem bugyuta is egyben, lásd fentebb a pontokhoz rendelt kifogásaimat, viszont másképp is lehetne hatékony a testületi munka. Vannak ezért felelős személyek ott az ülésen, konkrétan a polgármester és a jegyző-asszony. Nekik kellene irányítani, vezetni, szervezni az üléssel kapcsolatos dolgokat. Amennyiben nem megy, a szükséges kozekvenciákat le kell vonni.

A levelekhez nincs mit hozzáfzűnöm, csupán annyi, hogy Pleskó leveléből azt leszűrni, hogy le kellene mondania képviselői helyéről, igencsak nagy marhaság. Történtek már nagyobb dolgok is mind a Parlamentben, mind az önkormányzatban, ami miatt simán lemondhatott volna az érintett képviselő. Úgyhogy még bőven maradhat Pleskó a helyén.

Végkövetkeztetés? Beindult a Fideszes kommunikációs arculatváltás, csendesebbek lesznek, egyúttal konstruktívabbak, de azért néha oda fognak szúrni ellenfeleiknek. Az MDF nem feltétlenül jött ki ebből rosszul, Pleskó Pál ilyen, kész, ez a stílusa, sokan elfogadják, olykor én is jókat mosolygok. Az MSZP pedig felemásan jött ki a dologból, hiszen lassan már úgy csorog a nyáluk, amikor előrehozott választásról beszélnek, mint Szíjjártó Péternek barna pulcsiban hasonló helyzetben. Fetser levele gyenge. Nem ad erősebb pozíciót, nem ellensúlyozhatja a manapság kialakult véleményt róla. Röviden: a Fidesz erősödni akar, és fog is. Hiszen Dancsó akar még találkozni az érintettekkel. A testületi munka érdekében. És szavazatok érdekében. Találkoznak még, fogadni merek.

És most ebéd.

Címkék: politika mszp fidesz mdf orosháza dancsó józsef molnár béla németh béla fetser jános

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr66694079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vigor 2008.10.03. 15:30:09

Ádám: az elejéről azt a két helyesírási hibát kapd ki gyorsan.
Egyébként jók a gondolataid, egyetértek, természetesen.
Jó hír: a Molnár lassan menni fog. Nézz utána, a Domokos elzavarta elég keményen, s így remélem, hogy napokon belül lemond ez az idióta. Ez egy fontos kommunikációbeli váltást jelentene. Én is csak úgy hallottam a városban, s örülnék egy hivatalosabb megerősítésnek. Volt talán egy fidesz gyűlés nemrég, ahol a megyei elnök is kiakadt erre a nagyon szerencsétlenre.

midrovertalt 2008.10.03. 16:39:44

Vigor,

én hivatalosan nem tudok semmit megerősíteni, ellenben a híredet sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudom.
Ha megy, az jelenteni fog valamit, tény. De nem lennék benne teljesen biztos.

További szép napot!

embe 2008.10.06. 11:24:14

Kedves Vigor, azaz Pásztor Imre csemetéje! Ön a vágyálmait öntötte szavakba. Domokos megyei elnök úrral kölcsönösen tiszteljük egymást. A Fidesz egy demokratikusan működő szervezet, ahol egymást nem zavarásszuk el, ugyanis választott tisztségviselők vannak, nem pedig kinevezések. Ön csak a rosszindulat és az irigység hangján tud megszólalni, ezért őszintén sajnálom. Rossz lehet igy élni.