Fórum VS. Civil Önkontroll

 2008.10.15. 11:58

Fórumoltunk megint, kár, hogy nem tudtam ott lenni. A múltkoriban az volt a jó, hogy ott tudtam lenni, felvételeket készíteni, mind videót, mind hangot. Interjút is. Erre most meg bepakolnak keddi(!) napra ilyet. Mérges voltam, hogy keddre rakták, hiszen ilyenkor a közéleti véleményt formálni próbáló blogger nagy valószínűséggel iskolapadban ül, és nem Fórumokon kamerázgat. Szerintem ha például pénteki napon lett volna ez a Fórum, amit a polgármester hirdetett meg, minden bizonnyal többen mentek volna el, mint most egyébként: kevesen relatíve.

Az hogy miről volt szó, el lehet olvasni itt és itt. Nem voltam ott, nem tudok szubjektíve beszámolni az eseményekről, mint tette ezt Bronsti. Viszont hozzáfűznivalóm van, mint mindig, így most is.

A Lakossági Fórum, mint olyan, nem egy elvetendő dolog. A nyilvánosságot erősíti, mint egy demokratikus intézmény. Viszont arra használja manapság ez a hülye magyar politikai elit, hogy a másikat mocskolja, dobálja vissza a sarat, amit előtte rádobtak. Mert ugye szükség van mindig egy újabb sárgombócra, csak hogy valamiről szóljon a fáma. Megszoktuk.

Ez sem szólt másról, minthogy az előzőleg már a polgármesterre dobott sárgombócot most visszadobtuk. Habár már lassan nyolcvanhatféle újság lesz Orosházán (a kommunisták is adjanak ki lapot, meg a Jobbik!), ami alapvetően magában rejli a sárdobálás művészibb kifejeződését, most még kapunk az arcunkba egy Lakossági Fórumot is. Hangsúlyozom, nem baj ez.

Lakossági Fórumról alapvetően nekem más elképzelésem van. Számomra egy ideális lakossági fórum (ha van ilyen) arról szól, hogy van az ember, aki összehívja, van a közönség, amelyik elmegy rá. Meg vannak adva témák, miről lesz szó, és a témákon belül lehet hozzászólni. Bírálni, dícsérni, alfelet nyalni, vagy épp kegyetlenül alázni. Magyarul ott vitatkoznak az emberek. Mint valamiféle ógörög ekklészia (népgyűlés), ahol az átlagpolgár elmondhatja a véleményét, netán szívfájdalmát, vagy épp amit akar. Itt nem ez történt, manapság nem ez történik.

A mi kis fejletlen demokráciánk megelégszik azzal, hogy a vezér(ek) elmondják, amit akarnak, aztán egy-két hozzászóló akad talán, akik elmesélik álláspontjukat. De mivel a mi kis fejletlen demokráciánk nincs ahhoz hozzászokva, hogy a polgárai az elsők, és nem a vezetői, így hát inkább csendben maradnak. Félelemből, gyávaságból, érdektelenségből, bármiből. Ez itt a baj.

Baj, mert amíg nem szólalunk meg, addig nem kell semmire sem számítani, amivel a nagy többség elégedett lenne. Amíg csendben maradunk, addig nem kell csodálkozni, hogy megjelenhet mindenféle lap egy harmincezres városban, amiben egymást szidják választott vezetőink (látjátok, én is vezetőinket írok, ez már genetika). Nem kell csodálkozni, hogy bármit megtehetnek a fejünk felett. Hogy miről ugatok itt már elég régóta? Arról a bizonyos civil önkontrollról.

Mert lehet ám ezt kampánynak is tekinteni - ahogy gondolkodnak a fideszes városatgyák. Persze. De mire kampányolni? Lesz választás, vagy csak mi nem tudunk róla? Miért nem lehet világosan beszélni? Csupán erre lenne szüksége sokunknak, nekünk polgároknak: világosan beszélni, és ügyek mentén dolgozni. De amíg nincs egyfajta kontroll a szeretett vezéreink felett, azt tesznek, amit akarnak. Például nyilatkozgatnak mindenfélét, újságokat adnak ki, meg Szuperinfóban hirdetgetnek.

Magyarul: civil önkontrollt erősítse meg magában mindenki. Hogy ne ilyen legyen egy lakossági fórum, hogy ne kelljen szegény pártoknak értünk(!) kiadni mindenféle újságot, hogy ne kelljen a vörösingeseknek még több pénzt áldozni hirdetésekre a Szuperinfóban. Hogy normális politikai életünk legyen. Legalább.

Fórumhoz ennyi hozzáfűznivalóm volt. Nem több. Elég ennyi.

Egyébként úgy néz ki, hogy bekerültem a HÖK-be is, nagy az öröm, pláne, hogy a tanulmányi ösztöndíjam sem lett akármilyen. :) És most pedig ebéd, szevasztok!

Címkék: politika mdf orosháza németh béla

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr63715069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bronstein · http://bronstein.freeblog.hu/ 2008.10.15. 17:06:10

Jó gondolat, Dobroczkij et., kiadunk mi is egyet!:))