Impotens diplomácia

 2008.11.02. 01:53

Ma valami olyasmi történt, ami megrendített. Igaz, 1992-ben már volt ilyenre példa. Akkor volt egy Fradi-meccs odaát, északi szomszédunknál, Szlovákiában. Azon a meccsen ez történt:

Ma pedig ez történt Dunaszerdahelyen:

Kísért a múlt. Mondhatni. De valami itt csak nem stimmel. Anno agyon kellett elemezni a magyar rendőri brutalitásokat, mostmár a szlovák rendőri brutalitások elemzésébe is bele kell menni. Hogy miért? Mégis mi vitte rá a szlovák kommandósokat, hogy a szurkolókra rátámadtak?

Egyes feltételezések szerint a lelátón a háttérben bűncselekmény készült. És emiatt indultak be. A netriport.hu cikke szerint viszont "a ferencvárosi ultrák egy drapériát kívántak a kerítésre függeszteni, ekkor támadtak rájuk a szlovák karhatalom emberei, állítólag a „Csak a fejét üsd a magyarnak!” felkiáltások közepette."

Most komolyan: ha a bűncselekmény történik takarásban(!), akkor egy egész kommandós osztag megy rá pár emberre? Nevetséges indoklás, de nagyon nevetséges. Bónusznak itt van ez:

A szlovák fél álláspontja szerint a magyar drukkerek petárdákkal és székekkel dobálták a rendőrség tagjait, valamint, feltételezéseik szerint egy ellenük irányuló „burkolt” akció mielőbbi felszámolása céljából nyomultak a szektorba. Ez az állítás azért is furcsa, mivel a videofelvételeken jól látszik, az állószektorban egyetlen darab szék sem volt, csupán műanyagból készült reklámtáblák.

Nos, a videófelvételek alapján meg az elbeszélek alapján a szlovákok dobáltak petárdákat orrba meg szájba, össze meg vissza. A szlovák szurkolókra ugyan miért nem mozdult rá egy egész hadsereg? Roppant nehéz lehet kitalálni.

Roppant bosszantó az a tény, hogy hírzárlat van azzal a szurkolóval kapcsolatban, akinek a fejét szétrugdosták a szlovák kommandós vadállatok, illetve epilepsziás rohamot is kapott. BÍzom benne, hogy él még, mert ha nem, annak durva diplomáciai (erről később), következményei lehetnek, de nem mellesleg a hazai radikális erők durva válaszaira is számíthatnak. Mint ahogy a mai nap folyamán spontán tüntetés is szerveződött  Budapesten a szlovák nagykövetség épülete elé, illetve Békéscsabán a szlovák konzulátushoz. És ez még mind semmi annak a nyilatkozatnak a tekintetében, hogy "lángoljon a konzulátus".

De vajon hogyan is történhetett ez meg? Nem kell sokat töprengeni, az események több szálon futnak, vannak magyar és szlovák hibásai is a történteknek. Nem a tegnapi események között kell keresni a választ, hanem ott, hogy megalakult a mostani szlovák kormány, és meg merészelt szólalni a Szlovák Nemzeti Párt vezére, Jan Slota.

Mindenki tudja, ismeri a jellegzetes karakterű baromállat szélsőségesen magyarellenes kirohanásait, miszerint tankokkal kellene lerohanni Budapestet, vagy azt, hogy a Szlovákiában élő magyarok valójában szlovákok, csak magyarul beszélnek, és a hasonló morbid odamondásokat. Ehhez kapcsolódóan a következő felelős maga a szlovák kormányfő, Robert Fico, aki hagyja hogy a marhaverja egyáltalán szót kapjon, pláne pozíciót. Így már az egész szlovák politikai vezetés is felelős.

Viszont vétkesek vannak nálunk is. Az egyik fő vétkes a magyar külügy nagyasszonya, Göncz Kinga. Gyakorlatilag ilyen impotens külpolitikát még egy kormány sem folytatott, mint a jelenlegi. Göncz Kinga fülét-farkát behúzta mindeddig. Talán a nemrégiben elkövetett cselekedete említésre méltó, amikor behívatta magához a szlovák nagykövetet október elején.

Göncz Kinga impotenciája tetten érhető a miniszterelnök diplomáciai megnyilvánulásában is. Idejét sem tudom már, mióta nem sikerül leülnie a szlovák kormányfővel hivatalosan. Így már az egész magyar politikai vezetés is felelős.

És itt jön a képbe a harmadik szereplő, aki (vagy inkább ami) felelős. Ez pedig az Európai Unió. Az EU létrejötte óta hangoztatja a nagy szólamokat. Ilyen például a népek szabadsága, az egyenlő emberi jogok, illetve ezek védelme. Amióta Robert Fico és Jan Slota megkötötte már-már történelmi könyvbe illő koalícióját, annyi történt, hogy az Európai Parlament Szocialista Képviselőcsoportjából a SMER-t (Fico pártja).

Viszont mostmár tényleg borzasztó jogosan és nem halkan, hanem indulatosan kérdezem meg: miközben a demokratikusnak titulált Szlovákiában a legapróbb szemig sem tartják tiszteletben a kisebbségjogokat, miért nem tesz semmit a mindenható Európai Unió?

Minél inkább azonosul egy adott külső [a nemzetközi szervezeten kívüli] állam a szervezet által képviselt nemzetközi közösséggel, annál inkább osztja azokat az értékeket és normákat, amelyek ennek a szervezetnek céljait és politikáit meghatározzák, annál jobban meg kívánja erősíteni a szervezethez fűződő nemzetközi kapcsolatait és a szervezet tagállamai annál inkább hajlanak a külső állam befogadására. (Schimmelfennig és Sedelmeier 2002: 513.)

Kérdezem én ismét: Szlovákia az Európai Unió által képviselt normákkal és értékekkel? Nekem úgy tűnik, hogy semennyire. Ha egy állam az EU tagjává akar válni, be kell tartania bizonyos szabályokat, át kell vennie annak joganyagát, az ún. acquis-t. Ebben szerepel többek között a kisebbségek védelme. Szlováki ugyan hogy a manóba vette át ezt a joganyagot? Vagy átvette csak éppen a saját törvényei sem izgatják?

Alapvető tétel az Európai Unióban, hogy "az Unió a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok és alapvető szabadságok valamint a jogrend tiszteletben tartásának alapelveire épül" (Amszterdami Szerződés 6. cikkely, 1997.). Viszont itt jön egy jogi baki, mert a 49. cikkely úgy rendelkezik, hogy ezeket a jogokat tiszteletben kell tartania minden tagállamnak. Kedves jogászok, ez ugye szerintetek is azt jelenti, hogy a csatlakozásnak nem alapfeltétele a kisebbségek védelme? Amennyiben logikám helyes, az Európai Unió csupán egy szószátyár semmi ebben a tekintetben.

De azért felvetődik az emberben még egy kérdés: mi történne Magyarországon, ha például Békéscsabán éppen most vernének agyon egy szlovák embert? Nagy valószínűséggel fasiszta veszély, neonáci revíziós terrorfenyegetés veszélye - á la Szilvásy. Sűrű bocsánatkérések északi szomszédunktól. És mély megalázkodás velük szemben. Kórházi költségek teljes körű kifzetése a sérültnek. Mert mi annyira befogadó nemzet vagyunk.

És hogy mi lesz ma? Nagy valószínűséggel még semmi. Talán Göncz Kinga kiáll, és bekéreti a szlovák nagykövetet, aki meg kiröhögi. Vagy egy másik elképzelés, ami elég reálisnak tűnik: Gyurcsány Ferenc elmondja, hogy a szlovák rendőrség jogszerűen lépett fel a fasiszta szurkolókkal szemben. Ocsmány, impotens diplomáciai semmittevés. Az.

Címkék: politika eu szlovákia gyurcsány ferenc dunaszerdahely göncz kinga jan slota robert fico magyarverés

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr18744913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bronstein · http://bronstein.freeblog.hu/ 2008.11.02. 21:30:02

Ha jól emlékszem, tört már ki háború a foci miatt két latin-amerikai állam között.

Dobroczkij et., a kommentje szétszabdalta a linkfalamat, nem gond, ha lerövidítem a blog elérhetőségére?

Csak érdeklődöm, miért kell a kommenteléshez beírni ezeket a betű-szám kombinációkat? Kissé idegesítő.:)))))