Filmajánló - A hullám

 2008.11.14. 16:18

Tegnap este háromnegyed 9-kor úgy döntöttünk barátnőmmel, hogy menjünk el moziba. Mit adnak, ami nem James Bond (egyikünk sem szereti)? Végigpásztáztunk minden létező filmet, amíg bele nem akadtunk A hullám c. német drámába. Műfajában dráma, egyébként egy elég érdekes történet. Az ajánló a port.hu-ról:

Egy átlagos gimnázium, egy átlagos osztály, itt a közelben, napjainkban. Egy projekthét keretében az osztálynak az autokrácia témáját kell feldolgoznia. Tanáruk, Rainer Wenger (Jürgen Vogel) úgy dönt, hogy valami teljességgel szokatlan, az átlagostól eltérő dolgot csinál a projektből. Tanári megbízatását önhatalmúlag átalakítja, és különös kísérletbe kezd az osztállyal: azt akarja, hogy saját bőrükön tapasztalják meg az autokráciát - csak néhány napig. De ez a hét nagyon hosszú lesz mindazoknak, akik részt vesznek a kísérletben. És mindenki részt vesz. A diákok szokatlanul motiváltak. Azonban ami első pillantásra új kezdetnek, újfajta szolidaritásnak és egyenlőségnek tűnik, szédületes gyorsasággal riasztó jelenségeket hoz felszínre. Wenger manipulációja lendületet kap, és őt magát is elsodorja. A csoport nyomást gyakorol a kívülállókra, egyes csoporttagok erőszakossá válnak, és van, akinek teljesen átalakul a személyisége. A kritikus hangokat elfojtják, az önként vállalt konformizmus diadalmaskodik. A Hullám - így nevezi magát a mozgalom - tagjai szeretnék átvenni az uralmat az iskola, sőt az egész város felett. Egyszóval: Wenger kísérlete "kiválóan" sikerül. És a tanár túlságosan későn parancsol megállj!-t. Megvalósul a fordított pedagógiai rémálom: mindenki engedelmeskedik!

Az egész moziteremben ültünk négyen. Sajnálom a James Bondon hülyére izgulókat, hátha beletekintenek majd ebbe a tanulságos filmbe is majd. Akinek pedig felkeltettem az érdeklődését, irány a legközelebbi mozi, és tessék megnézni!

Címkék: film a hullám

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr70769034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bronstein · http://bronstein.freeblog.hu/ 2008.11.14. 19:15:28

Tudod, Ádám, nekünk a legközelebbi mozi egy másik várost jelent...

amúgy megint megkérdem: mi szükség van erre a betű-szám kombináció beírására. Egyre idegesítőbb!:))

midrovertalt 2008.11.15. 15:41:11

Elvtárs, kérésére eltüntetem! :)

Egyébként, igen, tudom, hogy menni kell pár kilométert, ha mozizni akar az emberfia Orosházán, de ha netán véletlen Csabán vagy Szegeden jár valaki, üljön be, nézze meg, megéri! ;)

bronstein · http://bronstein.freeblog.hu/ 2008.11.16. 18:43:16

Oh, elvtárs, jól látom? Csak nem...?:)))))
süti beállítások módosítása