Ugye nem gondoltátok komolyan...

 2010.06.09. 05:50

...hogy majd itt tényleg eljön a Kánaán, meg a kolbászból kerítés, meg a csapból is folyni fog a sör...

Aki talán egy picikét ért a gazdasághoz, a közgázhoz úgymondván, nem lehettek óriási várakozásai, a végén úgyis sejthette, hogy mi miért van. Megtörtént a kormányváltás, a színvonala(!) kampány során pedig mondani kellett valamit.

- Adócsökkentés!
- Megvesszük!

Kb. ilyen diskurzust érzékelek a Fidesz-pártközpontban a kampány során. Aztán lám-lám, keresgéljük meg a csontvázakat. Ne legyenek illúzióink, tudta mindenki, hogy találnak majd korhadt maradványokat, meg tátongó lyukat a költségvetésben.

De természetesen az általam egykor mélyen tisztelt Kósa Lajos bedobott két olyan böszmeséget, amit Gyurcsány óta nem láttam. Nem vagyok oda a görög kajákért, Görögországot is csak képekben láttam, de Kósa Lajos megmondja a tutit. Nem maradhattunk le a politikai karrierje során kiváló kommunikációs készségeiről méltán híres - ám az egyetemen nemzetközit végzett - Szijjártó Péter kiváló kijelentéseiről sem.

Ha Péter Viktor szóvivője, akkor Péter Viktor álláspontját mondta el akkor vajon? Nem hiszem. Forrjon még ki az a hierarchia és hatásköri rendszer, még nem megy egész jól.

Forintleértékelődés, elszálló tőzsde, USA-t megmozgató válságkommunikáció. IMF-tárgyalás, és üdvözlünk mindenkit a Magyarország 2010. reality show-ban, ahol nincs olyan, hogy elengedjük a hiányt, nincs bizony. Mert a kutya sem akar finanszírozni semmiféle pazarlást, pláne nem hiányt.

Szerencsére nem fogunk elszállni, itt van a 10-esek 29 pontja (vö.: 48-asok 12 pontja), és bizonyára itt sem lepődtünk meg nagyon. Valóban radikális átalakítások várnak a hazai adórendszerre, nem vitás, hogy szükség is van rá. A túlbürokratizált rendszerek egyszerűsítése, az intézményi összevonások szükségeszerűek, melyek alapfeltételei egy egyszerűbb adórendszernek. Mindenesetre üdvözlendő az, hogy 15%-kal csökkentik a pártok támgoatási keretét, az állami cégek vezetőinek bruttó bérét 2 millió forintban maximálják, és sorolhatnám még azokat a várt/vélt intézkedéseket, amelyek várnak az adózó közönségre.

Csak hát a kutya most megedte a kolbászt, amiből épület volna a kerítés. Közszférai elbocsátások - amelyek közigazgatási pénzügyi szempontból üdvözlendőek, szociális szemszögből problémásak, ha hozzátesszük az érvet, hogy majd a versenyszféra felszívja a munkaerőpiacra került közigazgatási szakembereket/alkalmazottakat.

A minap egy évfolyamtársam is idézett az indexről. Kommentben csak annyit írtam, hogy egyelőre a kolbász marad a hűtőpultban, helyette marad a gyenge minőségű festékkel átkent rozsdás vaskapu, a maradék kerítés meg továbbra is korhadt fából fog állni. Az a kolbász még várat magára. Előbb a korhadt fát fessük újra, majd cseréljük le vasra, a kaput kovácsoltvasra, majd a kerítést is hasonlóra, végül pedig ráhúzhatjuk a kolbászdarabokat.

Nyugodtan, szépen, megfontoltan, kimérten. Nem pedig hirtelen, ad hoc, átgondolatlanul, a levegőbe beszélve. Ez a lényeg.

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr372068003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.