Kérés

 2010.06.20. 05:45

Gyerekek, adjatok ihletet! Megbolondulok, most néztem meg a Csillagkapu-Univerzum sorozat 1. évadjának 20. részét, de semmi.

A epizód megnézése után a google-ban magamra kerestem, mert mit csináljon hajnali 5-kor az ember, ha nem tud aludni - átmulatott elmúlt napok következményei ilyenek -, és megannyi kedves, érdekes, kellemetlen, rossz, jó, stb. emléket találtam, hogy elképesztő. Valamikor ez az oldal azért vitt valamit a városi közéletbe... Talán szükség van még erre, talán nem. Ki tudja...

Mindenesetre meglepő(!) fordulat, hogy a helyi Fidesz Dancsó Józsefet indítja polgármesternek. Számomra nem volt hatalmas meglepetés, mert az eredeti ötletet - amit az olykor Budapestre eljutó orosházi pletykák során hallottam -, miszerint Dávid Zoltán indult volna, nem tartottam szerencsésnek...

Persze, lesznek érdekesebb jelölések is. Minden bizonnyal az MSZP részéről két forgatókönyvet látok magam előtt:

  1. ismert arcot indítanak el, név szerint Fetser Jánost vagy Varga Zoltánt, akit pont nemrég választottak újra megyei pártelnökké
  2. eddig teljesen ismeretlen arc kerül előtérbe, valaki olyan, akiről nem is gondolnánk, itt személyre még tippelni sem lenne szerencsés

A szocialisták helyi stratégiája nagyban függ majd attól, hogyan alakulnak országosan az események. Ha az erőltetett kormányzati tempót be tudják úgy állítani, hogy az rossz és káros, ezt hatékonyan le is kommunikálják, talán megnőhet a népszerűségük (pontosabban a Fideszé csökkenhet). Ám ezt az állítást cáfolja meg egyelőre az az ellenzéki szocialista politikai kommunikációs teljesítmény, amit láthatunk hétről hétre.

A Jobbik is minden bizonnyal elindítja saját jelöltjét. Helyben az országgyűlési választásokon közel hasonló eredménnyel szereplő párt hasonló stratégiával tud némi előnyre szert tenni. Jövendőbeli jelöltjük esélyeit ronthatja majd az, hogy a kormányzat miként kezeli majd a radikális (szélsőséges?) politikát valló formáció tevékenységét. Mindenesetre nem jelent túl nagy kockázatot az az állítás, hogy a Jobbiknak polgármesteri helyre nincs sok esélye.

Igen izgalmas kérdés lehet majd az LMP szereplése. Az országgyűlési választáson a vártnál jobban szereplő ökopárt éppen tegnap jelentette be, hogy Budapesten főpolgármester-jelölttel készülnek, ám a személyt még nem nevezték meg. Nem sokat időzünk el azzal a gondolatsorral, melynek végén rájöhetünk, hogy a párt bázisa a fővárosban található, vidéken rendre negyedik helyen szerepelt, így Orosházán is. Nagyon érdekes kérdés az, hogy a párt vidéken milyen stratégiával készül a helyi választásokra, tudnak-e majd megfelelő jelölteket állítani a települések élére. Úgy gondolom, hogy Orosházán lesz polgármester-jelöltje a szervezetnek, de ez azt a célt szolgálhatja, hogy a párt nevét még jobban megismertessék a lakossággal.

És talán a legizgalmasabb kérdés az, hogy a jelenlegi városatya, Németh Béla újraindul-e. Ha a pletykák igazak, akkor igen, ha nem igazak, akkor nem. Rém egyszerű a történet. De nem is ez a kérdés. A fő kérdés, ami egyben fiktív kérdés is: van-e esélye győzni Németh Bélának egy esetleges újraindulásnál?

A válaszom erre határozottan nem. Bár még nincs kampány hivatalosan, a mai Fidesz-jelölést tekinthetjük egyfajta kampánykezdetnek is. Dancsó jelölésével egyérteműsítette a kormánypárt helyi szervezete: nem kívánják támogatni az elmúlt négy évben polgármesterként tevékenykedő Németh Bélát. Némethnek a hátországát javarészt a Fidesz adta, apró részben pedig a hamvába halt MDF. Az MDF-től Orosházán már rég búcsút mondhattunk, a Fidesz egyértelműsítette a pozícióit. Ilyen hátország nélkül gyakorlatilag esély sincs arra, hogy Németh Bélából újra polgármester legyen.

Amennyiben mégis elindul, úgy a jobboldalon egy komoly szavazatmegosztás keletkezhet. Bizonyára a Fidesz első helyen fog végezni, ám Németh Béla pont ettől a párttól fog majd tudni szavazatokat elvenni. A Jobbik pedig részben a Fidesz és az MSZP egykori támogatói közül fog szavazatokat szerezni. Ha az LMP elindítja saját jelöltjét Orosházán, a helyben egykori liberális szavazók találhatják meg új értékközösségüket, hiába a párt elsősorban inkább az újbaloldali, ökológiai értékrend képviselője, nem pedig a klasszikus liberálisé.

Bizonyára nem árulok el azzal nagy meglepetést, hogy az őszi orosházi önkormányzati választások legalább olyan izgalmasnak ígérkeznek, mint a tavaszi országgyűlési választások. Érdeklődve kísérjük figyelemmel az eseményeket a pártok háza táján. Vajon milyen szinten fog menni a sárdobálás? Vajon hogyan kommunikálják a régi és az új pártok az elmúlt négy év orosházi történéseit? Hogyan fog a Fidesz kampányolni maga mellett és Németh Béla esetleges indulása esetén a polgármester ellen egyszerre? Vajon újraindul Fetser János? Számtalan kérdést felvet az őszi választás közeledése. Bizonyára a válaszok is hamar megérkeznek majd.

(És figyeljétek meg, hogy az egész post elején nulla ihletem volt...)

A bejegyzés trackback címe:

https://railadam.blog.hu/api/trackback/id/tr272094838

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki lesz az LMP főpolgármester-jelöltje? 2010.07.05. 12:28:02

Önálló főpolgármester-jelöltet indít az LMP az őszi helyhatósági választásokon. Eddig Jávor Benedek neve merült fel esélyesként - még a héten döntés születhet a jelölt személyéről.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.