Kérés

 2010.06.20. 05:45

Gyerekek, adjatok ihletet! Megbolondulok, most néztem meg a Csillagkapu-Univerzum sorozat 1. évadjának 20. részét, de semmi.

A epizód megnézése után a google-ban magamra kerestem, mert mit csináljon hajnali 5-kor az ember, ha nem tud aludni - átmulatott elmúlt napok következményei ilyenek -, és megannyi kedves, érdekes, kellemetlen, rossz, jó, stb. emléket találtam, hogy elképesztő. Valamikor ez az oldal azért vitt valamit a városi közéletbe... Talán szükség van még erre, talán nem. Ki tudja...

Mindenesetre meglepő(!) fordulat, hogy a helyi Fidesz Dancsó Józsefet indítja polgármesternek. Számomra nem volt hatalmas meglepetés, mert az eredeti ötletet - amit az olykor Budapestre eljutó orosházi pletykák során hallottam -, miszerint Dávid Zoltán indult volna, nem tartottam szerencsésnek...

Persze, lesznek érdekesebb jelölések is. Minden bizonnyal az MSZP részéről két forgatókönyvet látok magam előtt:

  1. ismert arcot indítanak el, név szerint Fetser Jánost vagy Varga Zoltánt, akit pont nemrég választottak újra megyei pártelnökké
  2. eddig teljesen ismeretlen arc kerül előtérbe, valaki olyan, akiről nem is gondolnánk, itt személyre még tippelni sem lenne szerencsés

A szocialisták helyi stratégiája nagyban függ majd attól, hogyan alakulnak országosan az események. Ha az erőltetett kormányzati tempót be tudják úgy állítani, hogy az rossz és káros, ezt hatékonyan le is kommunikálják, talán megnőhet a népszerűségük (pontosabban a Fideszé csökkenhet). Ám ezt az állítást cáfolja meg egyelőre az az ellenzéki szocialista politikai kommunikációs teljesítmény, amit láthatunk hétről hétre.

A Jobbik is minden bizonnyal elindítja saját jelöltjét. Helyben az országgyűlési választásokon közel hasonló eredménnyel szereplő párt hasonló stratégiával tud némi előnyre szert tenni. Jövendőbeli jelöltjük esélyeit ronthatja majd az, hogy a kormányzat miként kezeli majd a radikális (szélsőséges?) politikát valló formáció tevékenységét. Mindenesetre nem jelent túl nagy kockázatot az az állítás, hogy a Jobbiknak polgármesteri helyre nincs sok esélye.

Igen izgalmas kérdés lehet majd az LMP szereplése. Az országgyűlési választáson a vártnál jobban szereplő ökopárt éppen tegnap jelentette be, hogy Budapesten főpolgármester-jelölttel készülnek, ám a személyt még nem nevezték meg. Nem sokat időzünk el azzal a gondolatsorral, melynek végén rájöhetünk, hogy a párt bázisa a fővárosban található, vidéken rendre negyedik helyen szerepelt, így Orosházán is. Nagyon érdekes kérdés az, hogy a párt vidéken milyen stratégiával készül a helyi választásokra, tudnak-e majd megfelelő jelölteket állítani a települések élére. Úgy gondolom, hogy Orosházán lesz polgármester-jelöltje a szervezetnek, de ez azt a célt szolgálhatja, hogy a párt nevét még jobban megismertessék a lakossággal.

És talán a legizgalmasabb kérdés az, hogy a jelenlegi városatya, Németh Béla újraindul-e. Ha a pletykák igazak, akkor igen, ha nem igazak, akkor nem. Rém egyszerű a történet. De nem is ez a kérdés. A fő kérdés, ami egyben fiktív kérdés is: van-e esélye győzni Németh Bélának egy esetleges újraindulásnál?

A válaszom erre határozottan nem. Bár még nincs kampány hivatalosan, a mai Fidesz-jelölést tekinthetjük egyfajta kampánykezdetnek is. Dancsó jelölésével egyérteműsítette a kormánypárt helyi szervezete: nem kívánják támogatni az elmúlt négy évben polgármesterként tevékenykedő Németh Bélát. Némethnek a hátországát javarészt a Fidesz adta, apró részben pedig a hamvába halt MDF. Az MDF-től Orosházán már rég búcsút mondhattunk, a Fidesz egyértelműsítette a pozícióit. Ilyen hátország nélkül gyakorlatilag esély sincs arra, hogy Németh Bélából újra polgármester legyen.

Amennyiben mégis elindul, úgy a jobboldalon egy komoly szavazatmegosztás keletkezhet. Bizonyára a Fidesz első helyen fog végezni, ám Németh Béla pont ettől a párttól fog majd tudni szavazatokat elvenni. A Jobbik pedig részben a Fidesz és az MSZP egykori támogatói közül fog szavazatokat szerezni. Ha az LMP elindítja saját jelöltjét Orosházán, a helyben egykori liberális szavazók találhatják meg új értékközösségüket, hiába a párt elsősorban inkább az újbaloldali, ökológiai értékrend képviselője, nem pedig a klasszikus liberálisé.

Bizonyára nem árulok el azzal nagy meglepetést, hogy az őszi orosházi önkormányzati választások legalább olyan izgalmasnak ígérkeznek, mint a tavaszi országgyűlési választások. Érdeklődve kísérjük figyelemmel az eseményeket a pártok háza táján. Vajon milyen szinten fog menni a sárdobálás? Vajon hogyan kommunikálják a régi és az új pártok az elmúlt négy év orosházi történéseit? Hogyan fog a Fidesz kampányolni maga mellett és Németh Béla esetleges indulása esetén a polgármester ellen egyszerre? Vajon újraindul Fetser János? Számtalan kérdést felvet az őszi választás közeledése. Bizonyára a válaszok is hamar megérkeznek majd.

(És figyeljétek meg, hogy az egész post elején nulla ihletem volt...)

Mit meg nem talál az ember...

 2010.06.14. 03:42

Gyerekek, ezt nézzétek mit találtam. Bár semmi tartalom, azért mégiscsak zavarba ejtő, hogy külön oldalt nyitnak szerény személyemnek... :)

Aki ráismer az oldalra, és úgy véli, hogy ő maga hozta létre, mindenképp jelentkezzen, csak hogy legyen miért fogni a hasamat majd - http://railadam.uw.hu/

Ugye nem gondoltátok komolyan...

 2010.06.09. 05:50

...hogy majd itt tényleg eljön a Kánaán, meg a kolbászból kerítés, meg a csapból is folyni fog a sör...

Aki talán egy picikét ért a gazdasághoz, a közgázhoz úgymondván, nem lehettek óriási várakozásai, a végén úgyis sejthette, hogy mi miért van. Megtörtént a kormányváltás, a színvonala(!) kampány során pedig mondani kellett valamit.

- Adócsökkentés!
- Megvesszük!

Kb. ilyen diskurzust érzékelek a Fidesz-pártközpontban a kampány során. Aztán lám-lám, keresgéljük meg a csontvázakat. Ne legyenek illúzióink, tudta mindenki, hogy találnak majd korhadt maradványokat, meg tátongó lyukat a költségvetésben.

De természetesen az általam egykor mélyen tisztelt Kósa Lajos bedobott két olyan böszmeséget, amit Gyurcsány óta nem láttam. Nem vagyok oda a görög kajákért, Görögországot is csak képekben láttam, de Kósa Lajos megmondja a tutit. Nem maradhattunk le a politikai karrierje során kiváló kommunikációs készségeiről méltán híres - ám az egyetemen nemzetközit végzett - Szijjártó Péter kiváló kijelentéseiről sem.

Ha Péter Viktor szóvivője, akkor Péter Viktor álláspontját mondta el akkor vajon? Nem hiszem. Forrjon még ki az a hierarchia és hatásköri rendszer, még nem megy egész jól.

Forintleértékelődés, elszálló tőzsde, USA-t megmozgató válságkommunikáció. IMF-tárgyalás, és üdvözlünk mindenkit a Magyarország 2010. reality show-ban, ahol nincs olyan, hogy elengedjük a hiányt, nincs bizony. Mert a kutya sem akar finanszírozni semmiféle pazarlást, pláne nem hiányt.

Szerencsére nem fogunk elszállni, itt van a 10-esek 29 pontja (vö.: 48-asok 12 pontja), és bizonyára itt sem lepődtünk meg nagyon. Valóban radikális átalakítások várnak a hazai adórendszerre, nem vitás, hogy szükség is van rá. A túlbürokratizált rendszerek egyszerűsítése, az intézményi összevonások szükségeszerűek, melyek alapfeltételei egy egyszerűbb adórendszernek. Mindenesetre üdvözlendő az, hogy 15%-kal csökkentik a pártok támgoatási keretét, az állami cégek vezetőinek bruttó bérét 2 millió forintban maximálják, és sorolhatnám még azokat a várt/vélt intézkedéseket, amelyek várnak az adózó közönségre.

Csak hát a kutya most megedte a kolbászt, amiből épület volna a kerítés. Közszférai elbocsátások - amelyek közigazgatási pénzügyi szempontból üdvözlendőek, szociális szemszögből problémásak, ha hozzátesszük az érvet, hogy majd a versenyszféra felszívja a munkaerőpiacra került közigazgatási szakembereket/alkalmazottakat.

A minap egy évfolyamtársam is idézett az indexről. Kommentben csak annyit írtam, hogy egyelőre a kolbász marad a hűtőpultban, helyette marad a gyenge minőségű festékkel átkent rozsdás vaskapu, a maradék kerítés meg továbbra is korhadt fából fog állni. Az a kolbász még várat magára. Előbb a korhadt fát fessük újra, majd cseréljük le vasra, a kaput kovácsoltvasra, majd a kerítést is hasonlóra, végül pedig ráhúzhatjuk a kolbászdarabokat.

Nyugodtan, szépen, megfontoltan, kimérten. Nem pedig hirtelen, ad hoc, átgondolatlanul, a levegőbe beszélve. Ez a lényeg.

...ha lesz egy szabad napom, amikor tényleg nem kell semmivel sem foglalkozom, tehát nem kell HÖK-ös ökörségekkel fárasztanom magam, nem kell épp EFOTT-tal foglalkozni, ha nincs épp vizsga, ha épp nem keresek állást, ha a barátnőm épp otthon van Nagypeterden, akkor talán:

TELJESEN ÁTALAKÍTOM EZT AZ OLDALT, ÉS VALAMI EGÉSZEN BŐVEBB TARTALMAT FOGOK ADNI ENNEK A HAJDAN SIKERES BLOGNAK!

Ki tudja...Na vissza tanulni!

Költői kérdés

 2010.06.09. 04:44

Vajon mi történne a nem nyilvános politikai életben, ha újra elkezdenék itt írni...?

Először is megkapnám most kommentben, hogy "jaj de jó, hogy újra írsz, üdv újra itt" és hasonlókat, amelyek jól eső dolgok, csak még mindig nincs meg bennem a kellő mértékű motiváció, de hát sosem lehet tudni.

Másodszor pedig, bizonyára elkezdődne valami susmusolás a belső körökben - nem a nagy nyilvánosság előtt. Ilyen információk csak akkor szivárognának ki, ha lenne ismerősöm a belső körökben. Aztán már pedig csak pár sörre van szükség, és egyből okosabbak leszünk.

A múlt héten is okosabb lettem valami olyannal, ami engem érintett, aztán én sem tudtam róla, pedig elég jelentős dolog. Ki tudja, lehet, hogy igaz lesz. Ősszel meglátjuk, de hát hol van az még...

Addig még letolunk egy vizsgaidőszakot, egy Tatai Évzáró Fesztet, egy EFOTT-ot, és dolgozunk a székesfővárosunkban. Ja, és SZIN-en lesz Scooter. Brilliáns. :)

És persze most sem tanulok...

Az előző postban már említettem, hogy a szocik otthoni honlapját nézegettem, és kiakadtam sok mindenen, persze önmagában meglepetés, hogy a szocik eljutottak arra a szintre, hogy rájöjjenek: az online megjelenés ma már egy rendkívül hasznos és hatékony kommunikációs fajta.

Nem vagyok médiaszakértő, sőt. Bizonyára fogok én most ide hülyeségeket is írni, de a vélt, várható véleményekben bízva majd szakértőbb polgárok majd leoltanak, aminek külön örülnék. :)

Választási év van immár. A pártok, pártszervezetek a kampányban egyre színesebb eszköztárat használ fel, hogy eljuttassa választóihoz az üzeneteiket, ígéreteiket (ígérgetéseiket?). Ezt nyilván két módon teheti alapvetően: online és offline. Jómagam az online kategóriába sorolnám a saját honlapokat (párthonlap, képviselői honlap, kampányoldal), az online médiában való megjelenést hír és fizetett hirdetés formájában, közösségi portálokon való megjelenést (iwiw, Facebook, Twitter). Offline kommunikációba pedig őket sorolnám: saját kiadványok (újság, szórólap), utcai plakátok, print médiában (Korbely úrtól jól eltanultam ezeket a szakkifejezéseket) való megjelenés (szintén hír és fizetett hirdetések). Ezek mellett még van olyan kommunikációs forma, amit egyik kategóriában sem tudok elképzelni: a személyes beszélgetések, a pártaktivisták face-to-face kommunikációja a standolástól kezdve a közös sörözések melletti politikai tartalmú beszélgetésekig.

Nyilván, amire most inkább kitérnék, az az online kommunikáció. Hiszen azok stabil dolgok, nem lehet kidobni a szemétbe, nem készül papírból (környezettudatosságot értékelni tessenek!). Illetve az offline eszközök, a print alkalmi jellegű. Bár azért érdemes szemügyre venni, csak a forrásaim szegényesek...forrás nélkül meg nem valami jó dolog írogatni (többek között erre is megtanít a nagynevű Corvinus egyetem).

Címkék: iwiw politika kommunikáció mszp fidesz szdsz mdf facebook jobbik orosháza twitter politikai lmp

Ajjaj...

 2010.01.02. 01:21

Mivel vizsgaidőszak van, ezért meg van a jogom arra, hogy roppantul unatkozzak olykor. Pláne a szilveszteri buli másnapján, amikor meg ez a jog még inkább érvényesíthető...

Nos, unalmas perceimben elkezdtem böngészni az orosházi szocialisták kiváló honlapját. Amellett, hogy minek kell ilyen apró betűvel írni egy honlapra (bár a legjobb: hogy lehet valaki annyira béna, hogy egy videóban a dátum miként tud 2009 helyett 20010 lenni?), , lassan arra sarkall, hogy megint írok valamit meg sokat, és ettől roppant boldogok lesznek kisvárosunk vezető politikusai...

Már fogalmazódnak bennem kritikák mindegyik politikai erővel kapcsolatban. Klasszik-politikai és közpolitikai. Szaknyelvesen politics és policy-kritikák. :)

Még hagyom érlelődni őket, de ki tudja, lehet, hogy már most éjjel rámtör, és akkor aztán ajjaj...

Címkék: politika mszp orosháza

Összegzés - 2009

 2009.12.25. 01:46

Mivel nem írtam elég régóta, szivattam mindenkit kb. 25-ször, hogy folytatom, ezért most mégis, csakazértis, mert most rohadtul sok időm van éppen... Nem ígérem meg, hogy visszatérek most kivételesen, majd alakul. Tényleg sokkal több időm lett december 1. óta. És ez így van jól...

Mi az atyaúristen történt 2009-ben? Ezer meg ezer dolog, de most nem arra koncentrálok, hogy mi történt Orosházán, Budapesten, az országban, a nagyvilágban. Azt úgyis tudja mindenki, hogy Orosházán a jobboldal most épp megint egységes, Vargazéből miniszter lett (a második miniszter Orosházáról, vajon Dancsó József aspirálhat miniszteri posztra?). Azt is tudjuk, hogy 2009-ben Obama már elnök, az első fekete elnök, meg még ezer dolgot, amiről most olyan kár lenne írni...

Ehelyett mesélek egy kicsit arról, hogy mi történt a blog szerzőjével mindazalatt az idő alatt, amíg éppen magasról tojt saját művére.

Ha röviden akarnám összefoglalni, akkor úgy mondanám, hogy hallgatói érdekképviseltem. Ha még rövidebben, akkor HÖK-öztem. 2008 októberében kerültem be ebbe az egyetem Hallgatói Önkormányzatába a saját karomon. Itt indult a karrier egyszerű választmányi tagként.

Hamar beletanultam a dolgokba, elsajátítottam azt a tudást, amire egy HÖK-ösnek alapvetően szüksége van: Tanulmányi és Vizsgaszabályzat, Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzat, 51/2007-es kormányrendelet, felsőoktatási törvény fontosabb részei.

Dolgoztam is, mint a güzü, hisz ha egy szervezet tagja vagyok, voltam, azért mindig is odatettem magam. Mivel kollégista vagyok már 5. éve, ezért hamar feljebb léptem a sorban, kollégiumi referens lettem az egyetem egykori Közgáz részén. Majd újabb, a kollégiumokhoz valamennyire kapcsolódó pozícióba kerültem, januártól lettem diákjóléti referens. Feladatom így már komplexebb lett, el kellett látnom a kollégisták érdekvédelmét és a juttatásokkal (értsd: ösztöndíjak) kapcsolatban is olykor oda kellett tennem magam.

Időközben a T-karon a kari HÖK alelnöke lettem az akkori és egyben mostani elnök felkérésére, melyet örömmel vállaltam el. Barátok voltunk, ma már nem, de ez egy másik szá.

A tavasz nagyszerűen ment, bár a Közgázon a munka kevésbé ment, csupán egy Corvinus Egyetemi Napokat (CEN) szerveztünk le, ami szerencsére évről évre színvonalasabb. És ki ne hagyjam a februári Felező Bálunkat, ahol jómagam lehette a konferanszié. Azóta utálo a Zagar-t is, mert laza 1 órát késtek...

A Közgázon folyó/nem folyó munka miatt a háttérben elkezdődtek azok a szervezkedések, amelyekhez nem akarok neveket csatolni, azt majd egyszer talán. Tudni kell, hogy a Közgáz a Hallgatói Önkormányzat rendszerében egy ún. Campus-szint. Ennek a vezetője nálunk a campus-igazgató, aki nem a három kar elnöke felett áll, hanem pont alatta, ami alapvetően gyengíti a struktúránkat.

A lényeg, hogy áprilistól új campus-igazgatónk lett. Ő viszont sajnos önmagát sem tartotta utólag alkalmasnak. Végül szeptember 16-án új igazgatót neveztek ki a személyemben. Tény, hogy amint kiismertem a szervezetet, a campus-igazgatói tisztségre pályáztam, de nem kellett elkapkodni.

Igazgatóságom alatt újra elkezdődött a munka - sokak elmondása szerint is -, beindultak a team-ek, a projektek. Szerencsére minden ment a maga módján, nem kellett sokszor beavatkozni. Rendszeresen megtartottam azokat az üléseket, amelyeket meg kellett, plusz a referenseimmel is voltak találkozók. Ami előttem nem. Úgyhogy mindenesetre én büszke vagyok a munkámra, hiába fúrtak meg december 1-jén.

Ellenben nem bánom, mert tengernyi időm lett. A HÖK-iroda körül nem járok már, csupán ha valami nagyon fontos van. Például, hogy február 25-én lesz a Felező Bál, amin megint én leszek a konferanszié, illetőleg a backstage felelőse, úgyhogy dumálhatok majd egy jót Péterfy Borival. :)

Ami kihagytam, hogy már a kari HÖK alelnöke sem vagyok, ami megint egy érdekes sztori volt, de nem szeretném nagyon lehúzni elnök urat...A fő, hogy tele vagyok idővel. Van időm sétálni, tanulni, szakdolgozatot írni, és remélhetőleg az eddigi várakozásokkal ellentétben 2010 júniusában le tudok majd diplomázni, és elbúcsúzhatok a T-kartól örökre. :)

Összegzésként annyit, hogy HÖK-ösnek lenni nagyon jó, ha nem olyan közösségben vagy, ahol több a politika, mint a meló. Sok HÖK-ösnek elmondtam már, hogy nem a pozíció számít, hanem az, hogy elsősorban HÖK-ös vagy, nem pedig - esetemben vala - campus-igazgató...Csak ezt tudom üzenni a övő közgázos HÖK-öseinek...amikor már nem lesznek ott olyan emberek, akik úgyis tudják, hogy róluk van itt szó...

Úgyhogy nekicsapunk a 2010-es évnek lassan. Azt mondják, hogy a tigris éve lesz. A kínai horoszkóp szerint én tigris vagyok. Úgyhogy nagyon kíváncsi leszek, hogy 2010 mennyire lesz az én évem...De ha a tervek megvalósulnak, akkor nagyon boldog leszek! :)

Bocs, mégsem

 2009.10.25. 18:40

Tévedtem, mégsem térünk vissza...

Ha feljebb lépsz egy szervezetben, több feladatod lesz, és a régiekre nem marad idő... Én pontosan így jártam.

Jük legyetek!

A nagy visszatérés

 2009.08.09. 02:02

Kedves Közönség!

Úgy tűnik, hogy itt az idő. Visszatérek.

Címkék: politika orosháza lmp